Mansardele oferă un spațiu în plus construcției tale, deoarece zona care se formează ca urmare a îmbinării elementelor de acoperiș poate fi transformată cu ușurință în spațiu util. Pentru a face acest lucru este nevoie să te ocupi de amenajarea mansardei, astfel încât aceasta să îți permită accesul în interior. 

Cum se face amenajarea mansardei?

Dacă plănuiești amenajarea mansardei tale, atunci ar trebui să știi că înainte de a face orice pas în această direcție va fi nevoie să te decizi cu privire la destinația acesteia. Mansardele pot fi locuite, caz în care va fi nevoie de câteva investiții suplimentare, sau pot fi nelocuite, transformate în spații de depozitare. 

Totuși, ambele variante comportă un aspect comun și anume izolarea suprafețelor, deoarece podul casei poate avea punți termice cu un potențial mare de transfer termic, iar acest lucru trebuie să fie remediat, indiferent de opțiunile tale de amenajare.

Cum se face izolarea mansardei?

Pentru a izola mansarda vei avea nevoie de materialul izolator și accesoriile aferente lucrării. Sunt mai multe alternative de materiale termoizolatoare în piață. Trebuie analizate și aleasă soluția potrivită pentru construcția ta. Poți izola cu vată minerală bazaltică sau poți opta pentru polistiren. 

De asemenea, o metodă bună de a izola spații precum mansardele este să folosești spumă poliuretanică. Aceasta se aplică cu ușurință și izolează perfect suprafețele, fără rosturi, fără goluri și în consecință fără pierderi. 

Pentru izolarea pereților mansardei poți opta pentru plăci minerale termoizolatoare.

Cum amenajăm mansarda în funcție de tipul ei?

Este important să discuți cu inginerul proiectant încă din faza proiectului cu privire la destinația mansardei tale. Dacă o vei transforma în spațiul locuit, va trebui să ai în vedere spațiul pe care îl ai disponibil din considerente dimensionale. O mansardă nu va fi identică cu o cameră uzuală, pentru că regimul ei de înălțime va fi cu siguranță mai mic. 

Mansarde locuibile

O mansardă locuibilă se amenajează ușor ulterior izolării și poate fi transformată într-un spațiu cu adevărat deosebit. Poți realiza aici un mic birou, poți organiza un spațiu de joacă sau o poți transforma în camera copilului. De asemenea mansarda poate fi transformată în cameră pentru oaspeți sau în bibliotecă, ori în spațiu de relaxare, special creat pentru confortul tău. 

Pentru a face aceste lucruri vei avea nevoie de câteva plăci de gips-carton cu care să faci închiderea la nivelul pereților și de o vopsea lavabilă pe care să o aplici la final. Un rol important îl ocupă și ferestrele, deoarece pentru acestea vei avea nevoie de elemente de tâmplărie performante, care să păstreze căldura la interior. 

Poți opta pentru ferestre speciale de mansarda sau pentru luminatoare, elemente vitrate care se montează în plan orizontal sau diagonal la nivelul tavanelor.

O mansardă locuită înseamnă și o mansardă încălzită, așa că va trebui să ai în vedere și racordarea acesteia la instalația de încălzire. Pentru a face acest lucru va fi nevoie să cumperi calorifere care să se potrivească în acest spațiu, care să fie alimentate direct de centrala termică. 

Mansarde nelocuibile

Mansardele nelocuibile sunt transformate cel mai adesea în spații de depozitare, drept pentru care nivelul investiției în acest caz este minim. Va trebui să ai însă în vedere amenajarea spațiului cu rafturi și etajere care să îți permită să organizezi cât mai bine spațiul și eventual să iei în calcul termoizolarea acestuia.

Termoizolarea unei mansarde nelocuite are un temei, iar acesta constă în faptul că pierderile de căldură spre zona mansardei vor fi mai mari, pentru că se va încerca o egalizare de temperatură, mai ales dacă tavanul nu este izolat. Se recomandă așadar izolarea suprafețelor, astfel încât mansarda să poată fi folosită într-un mod eficient și economic, fără ca aceasta să contribuie la pierderile de căldură ale casei.