Malnutritia proteincalorica se caracterizeaza prin greutate mica a copilului fata de greutatea pe care ar trebui sa o aiba la varsta respectiva si de asemenea talia in raport cu varsta daca deficitul nutritional este pe termen lung. Malnutritia este un deficit de crestere secundara deficitului de hrana primit, ce apare la sugar si copilul mic (1-3 ani).

Clinic in malnutritia protein-calorica se disting trei forme: malnutritia usoara, malnutritia moderata si malnutritia grava.

Prima forma de malnutritie, malnutritia usoara, se caracterizeaza printr-un deficit ponderal mai mic de 20% din greutatea ideala a varstei. Indicele ponderal (greutatea reala/greutatea ideala) este de 0,89 – 0,76. Talia este normala. Tesutul adipos (grasimea) este scazut pe abdomen si torace. Din disproportia dintre cresterea staturala (normala) si cea ponderala (moderat deficitara) rezulta aspectul de “sugar slab”. Muschii si activitatea desfasurata cu ajutorul lor este normala sau usor diminuata. Apetitul este bun, asta in cazul in care nu exista in organismul sugarului un focar infectios. Toleranta digestiva este normala sau usor scazuta. Rezistenta la infectii este moderat redusa. Prognosticul depinde de varsta sugarului (cu cat sugarul este mai mic, cu atat starea este mai grava), de alimentatia de baza, de conditiile de ingrijire. In general, prognosticul este bun.

A doua forma de malnutritie, malnutritia moderata este forma mai accentuata de carenta, care se caracterizeaza printr-un deficit ponderal de 25-40%. Indicele ponderal este de 0,75 – 0,61. Talia este normala si cresterea staturala continua. Tesutul adipos (grasimea) este disparut de pe abdomen si torace (se vad coastele) si redus la maini, picioare si fata. Pielea, prea larga pentru corpul pe care-l acopera, atarna ca o haina, in regiunea fesiera si pe partile antero-interne ale coapselor (regiunea dintre sold si genunchi), este palida sau cenusie (in afara de palme care sunt rosii), redus pe maini si picioare. Buzele sunt si ele rosii. Copilul este agitat, anemic, doarme superficial. Musculatura este hipotona (scade tonusul muscular), iar apetitul este redus. Toleranta digestiva si rezistenta la infectii sunt scazute. Curba ponderala coboara in trepte si apar primele manifestari de hipotermie (scaderea temperaturii), bradicardie (scaderea numarului de batai pe minut sub numarul normal pe minut) si scade consumul de O2. Prognosticul este rezervat, in functie de varsta, alimentatie, ingrijire, existenta infectiilor si posibilitatea inlaturarii lor, dar sugarul poate fi recuperat. In general prognosticul este favorabil.

A treia forma de malnutritie, malnutritia grava este cea mai severa tulburare cronica a starii de nutritie. Se caracterizeaza printr-un deficit ponderal mai mare de 40%. Indicele ponderal este mai mic de 0,60. Talia poate fi inferioara varstei, dar este mai putin importanta decat greutatea. Tesutul adipos (grasimea) este complet disparut, de asemenea disparand si ultima rezerva de grasime a organismului. Pielea este cenusie, gri si atarna, facand cute mari, in special in zona fesiera si pe coapse (regiunea dintre sold si genunchi). Eritemul (roseata) fesier este intens si rebel la tratament. Aspectul fetei este “de batran”, cu fata triunghiulara si maxilare proeminente, frunte incretita, barbie ascutita, buze subtiri, piele uscata si zbarcita. Abdomenul este marit de volum, musculatura picioarelor este afectata, deteriorata. Toleranta digestiva este prabusita, iar in starile avansate apare bradicardia, hipotermia si sindroame accentuate de deshidratare acuta. Diareea este aproape mereu prezenta, rezistenta la infectii este scazuta, vaccinarile nu se pot face si este prezenta retardarea (incetinirea proceselor mintale), in dezvoltarea psihica a copilului. Copilul nu poate tolera nici hrana de intretinere. In aceasta forma de malnutritie severa prognosticul este rezervat.

Cel mai bine este sa nu se ajunga niciodata la astfel de boli, nici macar la forma usoara. Parintii trebuie sa se prezinte la medicul pediatru ori de cate ori observa modificari in cresterea si dezvoltarea copilului lor, inca de la primele semne. Orice intarziere in cazul unui copil este mai greu de recuperat decat in cazul unui adult.