In 1986, pe 7 mai, Steaua soca fotbalul mondial, dupa ce reusea sa castige Cupa Campionilor Europeni, actuala Liga a Campionilor, impotriva lui FC Barcelona. Au trecut 25 de ani de la acel eveniment pe care il celebram an de an, iar repetarea lui pare ceva de domeniul stiitifico-fantastic, avand in vedere ca marile cluburi europene investesc sute de milioane de euro anual.

Catalanii aveau deja un palmares impresionant in Europa, avand in vitrina doua Cupe ale Cupelor si doua Cupe UEFA, iar Cupa Campionilor era cea care lipsea. Formatia condusa de britanicul Terry Venables ajunsese in finala dupa ce a trecut de Sparta Praga, FC Porto, Juventus Torino si IFK Goteborg.

Pentru a se califica in ultimul act, Steaua a eliminat pe Boldklub Vejle, Honved Budapesta, Kuusysi Lahti si Anderlecht Bruxelles. Din echipa Stelei, condusa de Emeric Ienei si Anghel Iordanescu, faceau parte: Helmuth Duckadam, Dumitru Stangaciu (portari), Stefan Iovan, Adrian Bumbescu, Miodrag Belodedici, Ilie Barbulescu, Anton Weissenbacher (fundasi), Tudorel Stoica, Ladislau Boloni, Mihail Majearu, Gavrila Pele Balint, Lucian Balan, Constantin Pistol (mijlocasi), Victor Piturca, Marius Lacatus, Marin Radu II (atacanti).

Steaua nu a fost insa prima echipa fara straini in lot. La fel s-a intamplat si prin anii 1960, cu Real Madrid (2-1 cu Partizan, in 1966) sau Celtic (2-1 cu Inter, in 1967).  

In prezent, scouterii au pe listele lor jucatori de orice varsta, din Canada pana in Noua Zeelanda si din Africa de Sud pana in Norvegia. Steaua a ramas in istorie cu performanta sa la Sevilla si pentru ca, pana in prezent, a fost ultima castigatoare a trofeului care nu a avut niciun strain in echipa, posibil si din cauza regimului politic din anii ’80.   O alta castigatoare, Steaua Rosie Belgrad, care a cucerit trofeul in 1991, avea numai jucatori sarbi in lot, cu exceptia unuia, Miodrag Belodedici, cel care devenise campion european cu cinci ani in urma.  

Astazi, 13 septembrie, incepe al 57-lea sezon al celei mai importante competitii europene inter-cluburi, Liga Campionilor, si al 20-lea in actualul format. Sute din fotbalisti din zeci de tari se vor lupta pentru a ajunge in finala din 19 mai 2012, de pe Allianz Arena din Munchen. Romania va fi reprezentata de debutanta Otelul Galati.

Spre deosebire de recompensele materiale de acum cateva decenii, sumele au crescut foarte mult, iar o simpla participare in grupe poate aduce un profit important cluburilor. Fiecare club din grupe primeste 3,9 milioane de euro, plus alte 550.000 pentru fiecare meci jucat. O victorie este recompensata cu 800.000 de euro, iar un egal cu alte 400.000. Finalista primeste peste 5,5 milioane de euro, iar castigatoare trofeului cel putin 9 milioane de euro.