Parfumul a fost folosit pentru prima data de egipteni ca parte a ritualurilor lor religioase. Cele doua metode principale de utilizare in acest moment au fost arderea tamaiei si aplicarea de balsamuri si unguente.

Uleiurile parfumate au fost aplicate pe piele, in scopuri cosmetice sau medicinale. In timpul Regatelor Vechi si Mijlocii, parfumurile erau rezervate exclusiv ritualurilor religioase, cum ar fi ceremoniile de curatare. Apoi, in timpul Regatului Nou (1580-1085 i.e.n.), au fost folosite in timpul festivalurilor, iar femeile egiptene au folosit, de asemenea, creme si uleiuri parfumate ca articole de toaleta si cosmetice si ca preludii pentru a face dragoste.

Utilizarea parfumului s-a extins apoi in Grecia, Roma si lumea islamica. Si comunitatea islamica a pastrat utilizarea parfumurilor de cand raspandirea crestinismului a dus la o scadere a utilizarii parfumului. Odata cu caderea Imperiului Roman, influenta parfumului a scazut. Acest declin a fost inversat abia in secolul al XII-lea si dezvoltarea comertului international.

Parfumul s-a bucurat de un succes urias in timpul secolului al XVII-lea. Manusile parfumate au devenit populare in Franta, iar in 1656, a fost creata breasla de manusi si producatori de parfumuri lux dama si barbatesti. Utilizarea parfumului in Franta a crescut constant. Curtea lui Ludovic al XV-lea a fost chiar numita „curtea parfumata” datorita aromelor care se aplicau zilnic nu numai pe piele, ci si pe imbracaminte, ventilatoare si mobilier. Secolul al XVIII-lea a inregistrat un progres revolutionar in parfumerie cu inventia eau de Koln.

Acest amestec racoritor de rozmarin, neroli, bergamota si lamaie a fost folosit intr-o multitudine de moduri diferite: diluat in apa de baie, amestecat cu vin, mancat pe o gramada de zahar, sub forma de apa de gura, clisma sau ingredient pentru o cataplasma, injectat direct … si asa mai departe. Varietatea de recipiente de parfum din secolul al XVIII-lea a fost la fel de larga ca cea a aromelor si a utilizarilor acestora. Buretii inmuiati in vinaigre de toaleta parfumati au fost pastrati in vinaigretele metalice aurite. Parfumurile lichide au venit in sticle frumoase in forma de para in stil Louis XIV. Sticla a devenit din ce in ce mai populara, in special in Franta odata cu deschiderea fabricii Baccarat in 1765. La fel ca in industrie si arte, parfumul trebuia sa sufere schimbari profunde in secolul al XIX-lea.

Gusturile schimbatoare si dezvoltarea chimiei moderne au pus bazele perfumeriei asa cum o stim astazi. Alchimia a dat loc chimiei si au fost create noi parfumuri. Revolutia franceza nu a redus in niciun fel gustul parfumului, exista chiar un parfum numit „Parfum a la Guillotine”. In cadrul guvernului post-revolutionar, oamenii au indraznit din nou sa-si exprime o incantare pentru bunuri de lux, inclusiv parfum. In secolul al XIX-lea a aparut o profuzie de cutii de vanitate care contin parfumuri.

Datorita comertului cu iasomie, trandafir si portocaliu, orasul Grasse din Provence s-a stabilit ca cel mai mare centru de productie de materii prime. Statutele producatorilor de parfumuri din Grasse au fost adoptate in 1724. Paris a devenit omologul comercial al Grasse si centrul mondial al parfumurilor. Casele de parfumuri precum Houbigant (Quelques Fleurs, inca foarte populare in ziua de azi), Lubin, Roger & Gallet si Guerlain au toate sediul la Paris. In 1760, la Londra, James Henry Creed a fondat parfumul House of Creed.

Odata cu inceputul secolului, au aparut case de parfum in Europa. Parfumeria Crown a fost fondata in 1872 de William Sparks Thomson, un producator de crinoline si corsete. Gazduind inalta societate din Londra si Europa, el a lansat o colectie de parfumuri florale numita Flower Faies. Regina Victoria a acordat parfumului Crown imaginea propriei coroane pentru a topi sticlele de parfum. In 2002, Clive Christian a intrerupt linia parfumurilor Crown si le-a inlocuit cu luxoasa linie de parfumuri Clive Christian.

Curand imbutelierea a devenit mai importanta. Producatorul de parfumuri Francois Coty a format un parteneriat cu Rene Lalique. Lalique a produs apoi sticle pentru parfumul Guerlain, D’Orsay, Lubin, Molinard, Roger & Gallet si altele. Baccarat s-a alaturat apoi, producand sticla pentru Mitsouko (Guerlain), Shalimar (Guerlain) si altii. Lucrarile din sticla Brosse au creat sticla memorabila pentru parfumul Arpege al lui Jeanne Lanvin, celebrul Chanel No.5, si cel mai recent pentru parfumurile Parfums Raffy. Parfumurile florale au devenit mai populare in secolul XX. Parfumurile Fracas de Robert Piguet au fost lansate pentru prima data in 1948 de maestrul parfumier Germaine Cellier si este cunoscut drept primul parfum Tuberose.

In 1921- Couturier Gabrielle Chanel a lansat propria sa marca de parfum, creata de Ernest Beaux, ea o numeste Chanel nr.5 pentru ca a fost a cincea dintr-o linie de parfumuri pe care a prezentat-o ​​Ernest Beaux. Ernest Beaux a fost primul parfumator care a folosit aldehide in mod regulat in parfumerie.

Anii 1930 au inregistrat sosirea parfumurilor din piele, iar florile, au devenit de asemenea destul de populare odata cu aparitia lui Worth’s Je Reviens (1932), Caron’s Fleurs de Rocaille (1933) si a lui Jean Patou’s Joy (1935). Cu parfumeria franceza la apogeul anilor ’50, alti designeri precum Christian Dior, Jacques Fath, Nina Ricci, Pierre Balmain si asa mai departe, au inceput sa-si creeze propriile parfumuri.

Popularitatea recenta a aromelor de celebritate a avut un impact asupra industriei, desi majoritatea expertilor nu se asteapta ca tendinta sa dureze. Astazi exista peste 30.000 de parfumuri de designer pe piata, iar parfumurile nu mai sunt pentru bogati. Industria parfumurilor a suferit mai multe schimbari in tehnica, material si stil. Toate acestea au creat industria parfumurilor moderne, una care inca incorporeaza creativitatea, mistica si romantismul, impreuna cu marketingul pentru a atrage masele.

In ultimii ani a aparut aparitia marcilor de parfumuri mici si exclusive. Cunoscute sub numele de parfumuri de nisa, marci precum Amouage, parfum Montale, Xerjoff, Parfumerie Naturelle, Bois 1920, parfumuri Odori readuc inapoi parfumurile fine de inalta calitate ale artizanilor de parfumuri din trecut. Aceste parfumuri contin cele mai fine uleiuri din intreaga lume si au reinviat pasiunea parfumurilor pentru multi. Probele de parfum sunt o modalitate excelenta de a incerca aceste parfumuri de nisa.