Activitate scazuta in industrie si comert

Conform datelor oferite de Institutul National de Statistica (INS), in urma interogarii managerilor societatilor comerciale, in lunile februarie-aprilie 2009 va exista o scadere a activitatii din industria prelucratoare, in constructii, comertul cu amanuntul si in sectorul de servicii.

Conform opiniei a 31% dintre managerii din industria prelucratoare se preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o scadere a volumului productiei (sold conjunctural -22%). Aceasta scadere se datoreaza aprecierii de reducere a contractelor si comenzilor din ultimele trei luni, atat pentru piata interna cat si pentru piata externa.

Un trend descendent se estimeaza si pentru numarul de salariati, soldul conjunctural fiind de -33% pe total industrie prelucratoare. In schimb, preturile produselor industriale vor prezenta o tendinta de crestere in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +16%).

In sectorul constructiilor, managerii intervievati de INS preconizeaza o scadere a volumului productiei si a stocului de contracte si comenzi din constructii pentru perioada februarie-aprilie 2009 (sold conjunctural -15%, respectiv -21%). Totodata, numarul de salariati se va reduce atat pe total (sold conjunctural -26%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. Preturile lucrarilor de constructii sunt estimate sa creasca (sold conjunctural +14%).

Estimari pesimiste se inregistreaza si in ceea ce priveste comertul cu amanuntul, situatia economica, pe total activitate, inregistrand un sold conjunctural de -35% in februarie 2009, in timp ce volumul total al vanzarilor de marfuri va avea pentru perioada urmatoare o evolutie negativa (sold conjunctural -29%).

Si in acest sector este estimata reducerea numarului salariatilor, sold conjunctural -17%, iar preturile de vanzare cu amanuntul vor cunoaste o crestere, sold conjunctural +37%.

In ceea ce priveste segmentul de servicii, acesta a avut o tendinta de scadere (sold conjunctural -14%), in ultimele trei luni, dar conform estimarilor din februarie cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste o stabilitate (59% din opiniile exprimate).

Numarul salariatilor va scadea si in acest domeniu, sold conjunctural -15%, tendinta de scadere fiind data de intreprinderile mijlocii, unde sunt circa 50 – 249 de angajati, care inregistreaza un sold conjunctural de -23% si cele mari (250-499 salariati), cu un sold conjunctural de -17%.