Clasa politica in general si guvernul, in special, indiferent de partidul care se afla la Putere, trebuie sa inteleaga ca o tara fara o industrie puternica nu poate avea un viitor economic. Reindustrializarea Romaniei este posibila daca statul si autoritatile tin cont si de mediul de afaceri, daca vor sprijini si daca vor acorda atentie capitalului autohton si investitorilor rom=ni, cel putin in aceeasi masura in care o fac atunci cand vine vorba de investitorii strani.

Oamenii romani de afaceri au atras atentia ca fara o preocupare reala a autoritatilor – locale si centrale – fata de problemele mediului economic, fara o implicare a acestora, acuzate de o totala lipsa de receptivitate, industria Romaniei va decadea si mai mult. Reprezentantii mediului de afaceri considera obligatorie incheierea, de catre viitorul guvern, a unui pact economic, prin care sa se traseze principalele directii de dezvoltare economica, in caz contrar, Romania nu va mai avea o viata lunga din punct de vedere economic. Acestea au fost doar cateva dintre concluziile seminariilor organizate de Finantistii in parteneriat cu EximBank si sub inaltul patronaj al Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri in patru mari orase din tara – Constanta, Brasov, Bacau, Timisoara – si incheiate, joi, 18 octombrie, la Bucuresti.

Modelul de crestere economica bazat pe consum, care la randul sau a antrenat o indatorare masiva, nu s-a dovedit a fi viabil, de aceea Romania are nevoie de un model de dezvoltare care sa tina cont de specificitatea economiei romanesti, considera Nasty Vladoiu, presedintele Uniunii Camerelor de Comert si Industrie Bilaterale din Romania. Potrivit acestuia, trebuie avuta in vedere o discutie legata de capitalul strain, in raport de capitalul romanesc.

O crestere sustinuta an de an a capitalului autohton duce mai bine la o dezvoltare economica pe termen mediu si lung, decat sa asteptam capitalul strain, in mare parte speculativ si pe termen scurt. In ideea ca vor veni investitorii straini cu bani am pierdut multe din industria romaneasca. Nu blamez investitiile straine – furnizeaza tehnologie, know-how, iar companiile cu capital strain joaca un rol esential in economie -, dar este bine ca acestea sa fie dublate de capitalul autohton, ceea ce ar ajuta la cladirea unei noi mentalitati”, a spus Vladoiu, la seminarul organizat la Bucuresti.

Acesta a precizat ca statul trebuie sa realizeze ca mediul de afaceri romanesc trebuie sa fie unul sanatos, care sa atraga atat investitii straine, cat si romanesti. Pentru asta, printre altele, este nevoie si de un sistem legislativ bine conturat, care sa sustina mediul de afaceri, confruntat prea mult cu o lipsa de predictibilitate legislativa. „Trebuie sa identificam motoarele de crestere economica. (…) De o maxima importanta este si industrializarea in domeniul agriculturii. Romania are nevoie de un proiect nou, national, care sa sprijine industrializarea si care sa fie sustinut de toate fortele politice, asa cum a fost sustinuta si aderarea la UE”, a mai spus sursa citata.

Cum convingem autoritatile?

Acelasi lucru l-a subliniat si Constantin Bostina, vicepresedinte al Adociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) si vicepresedinte al Asociatiei Generale a Economistilor din Romania: „An masura in care vom multiplica eforturile celor care vor o reindustrializare a Romaniei, poate determinam si o atitudine pozitiva in randul factorilor decizionali. Guvernul trebuie sa elaboreze un program national de reindustrializare a Romaniei si de sustinere financiara a reindustrializarii”. An acest sens, o propunere ar fi constituirea unui fond national suveran de investitii, constituit din venituri obtinute din titluri de stat adresate populatiei, nu bancilor, din veniturile obtinute din privatizari, din vanzari de licente de telefonie mobila sau din taxele de concesiune si redevente.

Guvernul trebuie sa inteleaga ca nu mai merge asa, pentru ca astfel ne distrugem economic. (…) Noi am inceput in anul 2007, anul intrarii Romaniei in UE, o analiza sistematica a situatiei industriei, in urma ctreia a rezultat un studiu complet. Un alt studiu a fost realizat impreuna cu Grupul de Economie Aplicata. (…) Am fost insa socat si enervat sa constat ca factori decidenti din structuri ale statului spuneau ca este o utopie sa mai vorbesti despre industrializarea sau reindustrializarea Romaniei. Dupa mine, a vorbi despre asta este o necesitate”, a declarat Constantin Bostina. Potrivit acestuia, exista 8 piete cu potential de crestere a competitivitatii industriei romanesti si a capacitatii de export: industria constructiilor metalice, industria alimentara si a prelucrarii produselor agricole, industria textila, a incaltamintei, a produselor pharma, a cauciucului, a maselor plastice, a echipamentelor electrice si industria IT”.

Printre alte propuneri lansate de acesta se numara si o renegociere a acordului cu FMI, pe care sa o solicite guvernul, astfel incat datoria facuta in ultimii ani sa fie reesalonata pe o perioada de 7-10 ani, pentru care sa se plateasca doar dobanda, astfel incat sursele sa fie reorientate catre industrie si catre economie, in general.

Investitorii straini se descurca si singuri

La randul sau, Cristian Parvan, presedintele AOAR, a condamnat dezinteresul autoritatilor fata de industrie si subliniat ca industria trebuie sa fie coloana pe care sa se bazeze economia Romaniei. „An Franta, care chiar are o industrie, se pune acum problema reindustrializarii. Uniunea Europeana a ajuns la concluzia ca trebuie sa se intoarca la bazele care au stat la formarea ei, cand exista o uniune a carbunelui si otelului, si pune problema reindustrializarii Europei. Statul roman trebuie sa-si puna si el aceasta problema. Prabusirea capacitatilor industriale, fara a pune ceva de valoare egala in loc nu poate duce la cresterea PIB.

Criza s-a declansat pentru toata lumea a incercat sa castige din speculatii – in 2007, speculatiile financiare reprezentau de 14 ori PIB-ul mondial. Continuam sa vindem in continuare din industria ceausista, dar trebuie sa punem si ceva in loc. De inchis si de vandut la fier vechi o putea face si statul, nu era nevoie de investitori straini pentru asta”, a spus Parvan. Acesta a subliniat ca atentia statului trebuie indreptata cu precadere capitalului romanesc. „Capitalul strain se descurca, vine sau pleaca in functie de interesele fiecaruia. Din 15.000 de frupuri de firme multinationale cate exista in Romania, doar 100 au centrul de decizie aici. (…) Noi incercam sa propunem un pact pe economie minimal, pentru toate partidele, care trebuie sa inteleaga ca fara industrie nu se pot sustine sistemele publice, ceea ce intra de fapt in sarcina oricarui guvern”, a precizat presedintele AOAR.