Compania Chevron a anuntat, duminica, faptul ca a reluat lucrarile in zona Silistea-Pungesti, judetul Vaslui, dupa ce, in cursul zilei de sambata, activitatea a fost suspendata din cauza protestelor violente din zona. La mai putin de 24 de ore de la intreruperea activitatii, compania Chevron si-a reluat activitatea pe suprafata pe care o detine in concesiune in localitatea Silistea-Pungesti, intr-o prima faza lucrandu-se la reingradirea celor 20.000 metri patrati de teren, dupa ce, cu o zi in urma, manifestantii care se opun explorarii si exploatarii gazelor de sist au distrus in intregime gardul imprejmuitor.

“Chevron poate confirma ca si-a reluat operatiunile in perimetrul Silistea din comuna Pungesti, judetul Vaslui. Compania intentioneaza sa realizeze exclusiv activitati de explorare folosind tehnologii conventionale EV-2 conform permiselor pe care le-a obtinut la inceputul lunii octombrie. Respectam dreptul persoanelor de a-si exprima opiniile, insa credem ca acesta trebuie exercitat in limitele legii”, se arata in comunicatul oficial transmis catre corespondentul Mediafax, duminica, de catre societatea Chevron Romania.

Compania Chevron si-a suspendat activitatea sambata la pranz, dupa ce zeci de protestatari au intrat pe terenul companiei si au daramat gardul imprejmuitor in proportie de 90 la suta. In urma incidentelor, compania petroliera a facut reclamatie la Politie prin care solicita declansarea unei anchete si tragerea la raspundere a persoanelor vinovate.

La ora transmiterii acestei stiri, in zona localitatii Silistea jandarmii asigura ordinea in zona, fara ca protestatarii sa se mai adune pentru a manifesta impotriva gazelor de sist.

Fortele de ordine au format filtre pe drumul judetean Vaslui-Garceni, fiind legitimate toate persoanele care circula in zona.

Circa 400 de persoane au declansat, sambata, un protest, pe marginea drumului Vaslui-Garceni, fata de intentia Chevron de a amplasa in zona prima sonda de explorare a gazelor de sist din judetul Vaslui.

Protestatarii, in majoritatea lor localnici, dar si din alte orase precum Iasi, Bucuresti, Brasov, Sibiu, s-au adunat pe terenul proprietate privata al unei persoane fizice din comuna Pungesti, vizavi de suprafata de teren luata in concesiune de catre Chevron.

Manifestantii au scandat lozinci impotriva companiei petroliere, a Jandarmeriei si a Guvernului. Printre lozinci se numara: “Jandermeria apara hotia”, “Jos Guvernul”, “Tradatorii”, “Murim, luptam, Pungestiul aparam”.

La un moment dat, protestatarii au trecut drumul judetean si au ajuns in poarta suprafetei ingradite, detinuta de catre Chevron, o parte dintre ei intrand pe terenul companiei petroliere si aruncand cu pietre in camioanele frmei angajate de catre Chevron. Oamenii au inceput sa traga de gardurile imprejmuitoare reusind sa le darame aproape in totalitate.

Initial, protestul a fost pasnic, insa a degenerat in jurul orei 12.00, cand protestatarii au inceput sa arunce cu pietre in camioanele companiei Chevron si sa darame gardurile proprietatii acesteia.

Luni, Chevron a inceput lucrarile pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de sist la Silistea-Pungesti, ziua fiind marcata de proteste ale localnicilor, care au incercat sa impiedice accesul utilajelor companiei, si incidente intre acestia si jandarmi.

In 3 octombrie, Chevron a obtinut autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, dupa ce compania a primit toate avizele necesare de la autoritati pentru prospectarea solului in perimetrul de la Silistea.

Aproximativ 500 de persoane au protestat si in 16 octombrie in zona localitatii vasluiene Silistea, comuna Pungesti, unde compania Chevorn intentioneaza sa amplaseze prima sonda de explorare a gazelor de sist in judetul Vaslui. Localnicii au blocat atunci drumul judetean Vaslui – Garceni pentru a nu permite utilajelor firmei angajate de compania petroliera sa patrunda in perimetrul luat in concesiune pentru amplasarea sondei de explorare. Dupa protestele din octombrie, localnicii au amplasat corturi si un vagon de dormit, unde o parte dintre ei au stat si pe timpul noptii, zona fiind numita “tabara de rezistenta de la Pungesti”.

Ulterior, reprezentantii companiei Chevron si-au retras specialistii de pe suprafata de teren detinuta la Silistea, fara ca acestia sa mai revina in zona.