In ultimii ani a fost extrem de mediatizata chestiunea cresterii economice. Fara o crestere “consistenta” a acestui indicator statistic nimeni nu mai vorbeste de nivelul de trai al cetatenilor, fie ei americani, germani, papuasi sau romani. Putem avea crestere economica pur si simplu, sau una negativa ori zero. Dincolo de anomalia lingvistica, nu putem sa nu constatam cateva discrepante majore, aritmetic vorbind. Sa ne imaginam ca avem o crestere economica de 8%. La ce foloseste acest lucru cand, in acelasi timp, deficitul bugetar este undeva la 5% sau chiar 7%? Adica se cheltuieste mai mult decat veniturile la buget.

Lucrurile stau la fel in cazul unei familii, sau companii, care incaseaza 2.000 de lei lunar, dar cheltuieste (plateste salarii) 2.500 de lei lunar. In timp, acest deficit va ajunge la cote foarte mari si va insemna, probabil, blocarea activitatii sau falimentul. In consecinta, de ce nu ni se vorbeste in termeni reali si, in plus, pe romaneste? “Bugetul de stat are incasari de X lei si cheltuieli de Y lei, unde X este mai mare, mai mic sau egal cu Y”.

De exemplu, incercati sa aflati acum veniturile la buget. Ma refer la cele reale, nu ipotetice. Va fi foarte complicat, si oricum statistica lasa loc multor interpretari. Ce veti descoperi, in schimb, foarte usor? Ca tara noastra are un deficit bugetar de 4,35% si o crestere economica de 2,5%, in 2011. Pare ca stam binisor, altii au cifre cu minus in fata. Problema este ca la calculul deficitului bugetar nu s-au luat in considerare datoriile statului catre companii. Altfel, ar fi de peste 7%. In aceste conditii, la ce ne mai foloseste prima cifra?

Iti pui intrebari si vizavi de cresterea economica, daca s-a “scapat” ceva din vedere? Mai mult ca sigur. Economia romaneasca se bazeaza pe domenii speculative. Iar sa pui pe seama agriculturii cresterea PIB-ului nu foloseste nimanui. Degeaba au fost recolte mari (oare?) daca fermierii au vandut in paguba. Ori au speculat pretul cerealelor prin exporturi fictive? Sau nu au vandut deloc daca este sa ne referim la “fermele” de subzistenta. Asadar, cu cat inaintam in detalii, cu atat lucrurile devin mai complicate.

Probabil nimeni nu are intentia sa simplifice statisticile si mai ales sa le aseze pe fundamente reale. La fel se intampla si cu economia, locala sau mondiala. Desi este clar ca trebuie regandit mecanismul economiei de piata, nimeni nu face nimic. Dupa 4 ani de criza, lucrurile stau exact la fel. Companiile produc fara sa aiba cui sa vanda, bursele nu si-au regasit scopul pentru care au fost create, speculatorii sunt singurii care prospera. Ce sa mai vorbim de guverne, care continua sa nu ia nicio decizie reala, ci doar incearca sa conserve o bogatie ipotetica pe seama maselor cat se poate de reale! Unde este clasa de mijloc, ce inseamna de fapt clasa de mijloc? Una dintre definitii spune ca o familie se incadreaza in aceasta categorie daca poate trai la aceleasi standarde cel putin 6 luni fara niciun venit, doar din economiile acumulate. Cati dintre noi pot asta?

Sa revenim la statistica. Nivelul de trai va creste atunci cand cresterea economica depaseste 2%. Cel putin asa s-a acreditat. Bun, va rog sa-mi spuneti o masura care v-a imbunatatit conditiile de viata. Va referiti cumva la cresterea salariilor cu 5%? Faceti un calcul ce inseamna asta la un venit de 1.600 de lei, lunar. 80 de lei in cap. Sa insemne asta oare cresterea nivelului de trai? Nici pe departe, se numeste SUBZISTENTA. Nimeni nu mai calculeaza cheltuielile unei familii dupa nevoile sale reale. Nici pe cele ale companiilor oneste, ca sa folosim un alt fel de adjectiv pentru a puncta corectitudinea in afaceri.   Cred ca ar trebui sa renuntam la forme goale de continut care nu fac decat sa ascunda situatia reala. Politicienii si inaltii functionari ar trebui sa renunte la cinism si sa puna bazele unei revolutii in gandirea economica. Cu modul actual de a face statistica ne furam singuri caciula. Nu ma intereseaza daca Marea Britanie isi regleaza deficitele prin intermediul lirei, dar imi vinde mie gogosi cu tendinta Germaniei de a o face pe seful. Vreau doar ca in Romania si implicit in Uniunea Europeana banii sa fie folositi asa cum trebuie. Si sa stiu exact cat incasam, ca sa-mi dau seama cat sa cheltuiesc. Daca asta inseamna sa fiu german, austriac, francez, estonian sau orice altceva, fie si asa.