Misiunea comuna a Fondului Monetar International (FMI), Comisiei Europene si Bancii Mondiale incepe marti a saptea si a opta evaluare a acordului Stand By cu Romania, relateaza Agerpres.

In cadrul vizitei, programata sa se deruleze pana pe 29 ianuarie, vor fi analizate subiecte precum evolutiile recente ale economiei romanesti si bugetul pe 2013.

Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a declarat, duminica seara, la Realitatea TV, ca spera ca in prima saptamana a misiunii sa fie incheiate discutiile pe buget, astfel incat acesta sa fie trimis in Parlament.

„Bugetul intentionam sa il adoptam in saptamana 21-25 ianuarie in Guvern si sa il trimitem in Parlament. Speram cat mai devreme in februarie sa devina lege. Sunt zone diferite de discutie cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala. Unele sunt discutii pe buget si altele pe reforme structurale. Discutiile pe buget au inceput deja cu FMI si Comisia Europeana. Saptamana trecuta am organizat trei audio-conferinte cu Bruxelles-ul si Washington-ul si s-au facut progrese considerabile pe marginea proiectului de buget. Speram ca in prima din cele doua saptamani ale misiunii comune FMI, CE si BM in Romania sa putem sa finalizam discutiile pe buget, astfel incat saptamana imediat urmatoare, cu FMI inca aici, sa trimitem acest proiect de lege in Parlament”, a spus Voinea.

El a subliniat ca bugetul pentru 2013 nu este unul de austeritate, ci este un buget de dezvoltare.

„Am avut un deficit bugetar foarte mare ce trebuia redus. Exista discutii privind metodele prin care putea fi redus. In 2010 si 2011 a fost redus pe seama nivelului de trai al populatiei. In 2012 s-a continuat reducerea deficitului de catre Guvernul Ponta, dar nu pe seama nivelului de trai, dimpotriva acesta s-a imbunatatit, ci pe seama reducerii investitiilor ineficiente si a pierderilor. In 2013 nu este un buget de austeritate ci este un buget de dezvoltare. Si Comisia Europeana si FMI nu au ceva impotriva acestui lucru. Este foarte bine. Este primul lor interes. Ei ne-au imprumutat cu 20 miliarde euro. Este interesul bancii creditoare sa isi recupereze banii. Primul lor interes este sa mergem bine, sa producem mai mult de 20 miliarde ca sa le dam si lor banii. Nu cred ca intentia lor ar putea fi una de a te stopa in dezvoltarea economica, pentru ca numai prin dezvoltarea Romaniei puteam sa le si returnam banii.(…) Este interesul nostru ca sa folosim resursele interne pe care le avem si pe care nu le folosim destul de eficient, sa traim mai bine si e si interesul creditorilor sa isi recupereze banii”.

Acesta a precizat ca, in negocierile cu FMI, o zona distincta a discutiilor este cea de reforme structurale, „unde vor fi facute comparatii cu ceea ce ne-am angajat in septembrie, cand am intrat in boardul Fondului cu angajamentele de atunci”. „Cred ca acum noul Guvern va accelera reformele structurale si e foarte important sa faca asta”, a precizat Voinea.

In ceea ce priveste privatizarea unor companii de stat, ministrul delegat a semnalat ca, in special vanzarea unui pachet minoritar, cum e cazul Transgaz, pe langa faptul ca va impulsiona bursa, va introduce rigori de raportare, de transparenta, de management privat.

„Acesta este un angajament pe care toate Guvernele si l-au luat si speram noi sa il si indeplinim. Am inceput si, gradual, tot mai multe companii de stat vor avea management privat. Anul trecut s-au redus pierderile din sistem, s-au redus si banii pe care ii alocam pentru investitii si achizitii pentru companiile de stat din buget de la 3,5 miliarde lei in 2011 la 1,8 miliarde lei in acest an, aproape la jumatate”, a mentionat Voinea.

El a mai aratat ca reformele structurale sunt necesare pentru ca ne ajuta la crestere economica, „pentru ca altfel ramanem prizonierii unor grupuri de interese care controleaza anumite companii. Eu zic ca este bine sa fim mai transparenti cu aceste companii de stat fara sa pierdem pentru cele mai multe controlul asupra lor. Vanzarea de pachete minoritare este un lucru bun. Te deschizi, incepi sa stii ce e acolo”.

Delegatia Fondului a amanat, in toamna lui 2012, cea de-a saptea evaluare a acordului stand-by cu Romania, pe fondul desfasurarii alegerilor parlamentare si formarii unui nou Guvern.

Valoarea totala a actualului acord al FMI cu Romania este de 3,6 miliarde de euro, reprezentand aproximativ 300 la suta din cota pe care Romania o are la Fond. La sfarsitul lunii septembrie, la incheierea celei de-a sasea revizuiri a acordului de tip preventiv, Boardul FMI a disponibilizat o noua transa, in valoare de 430 milioane DST (Drepturi Speciale de Tragere), echivalentul a 519,2 milioane euro (663,1 milioane dolari).