Reguli de eticheta la masa: poate le stii deja pe toate, dar pentru a nu gresi inainte de a te ridica, iata ce ar trebui sa stii despre eticheta de la sfarsitul mesei.

Potrivit codului bunelor maniere, arta de a fi la masa este impartita in diverse capitole, care includ si eticheta de la sfarsitul mesei. Precedentele privesc aranjarea mesei si regulile de conduita ale mesenilor si gazdei.

Tocmai cand se apropie momentul sa parasesti masa, este normal sa lasi garda jos: tocmai in acel moment final poti face greseli. Desigur, acestea sunt greseli pentru care cu siguranta nu vei fi dat afara sau condamnat la izolare, dar dupa atat de mult efort sa apari ca o doamna, nu vrei sa cazi in greseli care pot fi evitate, nu? La urma urmei, din fericire, regulile de eticheta cand ai terminat de mancat sunt putine si destul de simple. Iata cum ar trebui sa te comporti conform indicatiilor etichetei dupa masa.

Cum sa termini un fel de mancare

Inainte de a incepe, poate ca este mai bine sa faci o mica introducere, care se aplica etichetei de la sfarsitul mesei ca si pentru ceilalti. Acest cod al bunelor maniere face parte din societatea in care traim – nu degeaba, fiecare cultura are propriile linii directoare pentru educatie. Intrucat educatia buna este, prin urmare, legata de societate, in mod inevitabil si eticheta, ca si societatea insasi, poate suferi schimbari in timp sau deveni mai permisiva in anumite puncte.

De exemplu, conform etichetei traditionale dupa masa, ar trebui sa lasati o muscatura mica in farfurie.

Ordinea ultimului curs

Acest sfat te poate interesa daca esti gazda si trebuie sa stii in ce ordine sa servesti ultimul fel. Conform etichetei, trebuie sa aduceti mai intai desertul la masa, apoi fructele, si nu invers, asa cum se face in casele noastre.

Cafeaua

Apropo de eticheta de la sfarsitul mesei (in evolutie), cafeaua este ultimul lucru servit, deci dupa desert si dupa fructe. Cea mai rigida traditie indica faptul ca cafeaua ar trebui servita in sufragerie, mai degraba decat la masa, dar in lumea de astazi, unde exista adesea medii unice in case, este permis sa se serveasca cafeaua la masa.

Pozitia tacamurilor

Acum ajungem la problema majora a etichetei la sfarsitul mesei. Sunteti gata? Aceasta este pozitia tacamurilor, care joaca un rol decisiv in comunicarea atitudinii tale fata de farfuria din fata ta.

Pauza

In primul rand, se poate intampla sa nu fi terminat inca de consumat felul, dar sa ai nevoie de o scurta pauza. Asadar, daca intentionezii sa reiei mancarea, ar trebui sa aranjezi cutitul si furculita pe farfurie: primul in dreapta inclinat cu varful spre interior, in timp ce al doilea in stanga, simetric fata de cutit. Astfel, nu risti ca felul de mancare pe care il mananci inca sa ti se ia.

Daca ai terminat de mancat acel fel de mancare

Cand ai terminat de mancat si doresti sa comunici ca iti pot lua farfuria, ar trebui sa asezi tacamurile intr-un mod precis. Conform etichetei la sfarsitul mesei, trebuie sa asezi ambele tacamuri (cutit si furculita) cu manerul sprijinit pe farfurie ca si cum ar fi ace de ceas si marcate 18:30. Mai exact, cutitul in dreapta, cu lama inauntru, si furculita in stanga, cu varfurile indreptate in sus.