Când trebuie să amenajezi o baie mică, te poți simți ușor limitat de opțiuni dar, din fericire, apelând la câteva artificii de design și folosind mobilier de baie adecvat, vei putea reda senzația unui spațiu mai mare. Îți prezentăm 6 sfaturi esențiale care te pot ajuta să amenajezi cu bun gust o baie mică și, mai ales, să o faci să pară mai spațioasă.

Alege o cădiță cu cabină de duș

Într-o baie mică, de obicei cada ocupă cea mai mare parte a acesteia, dar dacă vrei să eficientizezi cât mai mult spațiul, poți alege unul dintre modelele de cabine de duș cu cădiță moderne. Acestea sunt soluții practice, la îndemână și care ocupă puțin loc, eliberând spațiul uneori prea aglomerat dintr-o baie îngustă. Cabinele de duș cu cădiță actuale pot fi prevăzute cu uși glisante, cu sisteme de hidromasaj, iluminare LED pentru cromoterapie, radio și funcții care transformă baia mică într-o veritabilă oază de relaxare.

Optează pentru culori deschise și luminoase

Iată a două regulă pentru a putea transforma o baie mică într-una mai spațioasă și mai frumoasă. Chiar dacă rămâi la clasica pardoseală din lemn, pentru pereți este bine să alegi nuanțe cât mai calde și strălucitoare, cum ar fi alb, verde deschis sau albastru deschis, culori care pot fi puse într-o lumină frumoasă dacă permiți razelor de soare să pătrundă ușor și cât mai mult prin ferestre. 

Dacă nu vrei să renunți la ideea de a așeza o cadă clasică în baie, alege una în jurul căreia să poți lăsa spațiu liber. Astfel, baia va părea dintr-o dată mai largă și mai luminoasă.

Plachează un perete cu oglinzi

În loc să alegi o oglindă cu dimensiuni clasice, poți să montezi o oglindă uriașă pe un perete din baie sau poți așeza mai multe oglinzi pe un singur perete. Dacă vei amplasa deasupra oglinzilor și lumini cu led-uri, vei reuși să extinzi vizual spațiul din baie și să obții un efect modern, foarte atrăgător și practic.  

Mozaic sau faianță cu forme mici

Aceste materiale sunt minunate pentru a adăuga impact vizual unei băi frumoase, chiar dacă dimensiunile sale sunt compacte. Pentru cel mai bun rezultat, poți îmbrăca pereții și pardoseala în același material, dar important este ca formele să fie mici. O idee care funcționează bine este aplicarea mozaicului pe pereți într-o nuanță deschisă (gri, alb sau albastru deschis) și folosirea mobilierului alb imaculat (lavoar, cadă, dulap). O aplică albă, o fereastră luminoasă și o plantă verde vor completa foarte bine această schemă de design pentru băile mici.   

Lasă podeaua liberă

Pentru a da senzația unui spațiu mai larg în baie, un alt lucru pe care poți să-l faci este să lași podeaua cât mai liberă. Pentru aceasta, optează pentru mobilier de baie suspendat (lavoar cu baza la înălțime, dulap cu picioare subțiri și înalte de câțiva cm). Etajerele plasate la nivelul ochilor sunt practice, te vor ajuta să ajungi rapid la un produs dorit și vei evita astfel să încarci podeaua în mod inutil.

Extinde finisajul de pe perete în zona dușului

Pentru că această compoziție de amenajare interioară va fi una continuă, fără întrerupere, în mod automat spațiul din baie va părea mai larg. Ca să pui în practică un astfel de design, îți recomandăm să optezi pentru mozaic în nuanțe deschise și uși transparente pentru duș. O altă variantă ar fi să renunți de tot la ușile pentru duș, pentru că astfel spațiul va părea mai deschis.

Băile mici au farmecul lor, iar dacă ții cont de sfaturile expuse anterior, vei reuși să compui cu ușurință un design plăcut, confortabil, care să împingă vizual limitele pereților fizici, lăsând la vedere spații funcționale, ingenios puse în valoare.