Serialele americane de animatie au devenit un cult in randul adolescentilor de pretutindeni, acelasi lucru putand fi spus si despre Beavis and Butt-head (in Romania cunoscut si ca Beavis si Butt-head), show-ul rulat pe micile ecrane intre anii 1993 si 1997. In 2011, acesta a fost reinnoit, iar celor opt sezoane deja existente si episoadelor in numar de 208 li se vor mai adauga si altele. Serialul a fost si este produs exclusiv pentru postul de televiziune MTV care are o oarecare predilectie pentru serialele animate originale care apar pe piata. Cei doi delincventi adolescenti au devenit faimosi in intreaga lume, fiind urmariti de milioane de oameni care abia asteptau sa isi revada delincventii favoriti in noi episoade.

In serialul Beavis and Butt-head, cei doi adolescenti delicventi amatori de rock si metal traiesc in oraselul Highland din Texas. Cei doi au probleme mari de comportament, fiind extrem de needucati, nesupravegheati de catre adulti, foarte nepoliticosi si slabi de minte, insa si necrutatori, fara scrupule si empatie fata de scene induiosatoare. Activitatea lor favorita la orice ora din zi si din noapte este vizionarea de videoclipuri muzicale pe care le catalogheaza ca fiind bune sau nereusite. Replicile lor cele mai cunoscute si utilizate sunt „cool” si „This sucks!”, cei doi folosindu-le de cate ori au ocazia. Ei nu folosesc aceste „calificative” doar pentru a nota videoclipurile pe care le urmaresc, ci obisnuiesc sa spuna aceste cuvinte de fiecare data cand vad ceva interesant sau nu. Evenimentele violente, sexuale sau macabre sunt cele care le atrag atentia celor doi nazdravani, acestia numind „cool” toate lucrurile violente ce le ies in cale.

Desi Beavis and Butt-head nu au nici un fel de experienta in ceea ce priveste femeile, ei sunt obsedati de sex in toate formele sale, de fiecare data cand vad ceva sau aud cuvinte ori fraze ce au o conotatie sexuala cat de mica, ei se hlizesc si chicotesc. In fiecare episod, Butt-head si Beavis se avanta intr-o calatorie sau o aventura plina de peripetii si nu prea, acestor momente fiindu-le introduse pe alocuri si videoclipuri pe care cei doi „cunoscatori” ai muzicii si efectelor vizuale le catalogheaza drept reusite sau nu.

Desi cei doi adolescenti buclucasi sunt iliterati, in serialul Beavis and Butt-head ei merg la scoala, fiind chiar la liceul Highland. Sunt elevi-problema cu care profesorii nu se pot descurca in nici un fel, de cele mai multe ori clacand in prezena lor. In multe episoade cei doi nici macar nu merg la scoala,chiulind si cutreierand strazile orasului. Consecintele negative ale actiunilor lor sunt privite cu ironie si chiar indiferenta fata de problemele pe care cei doi le intalnesc. Unul dintre punctele de controversa ale acestui serial sunt chiar scenele violente si periculoase prin care cei ingrijorati spun ca se promoveaza un comportament deviant si periculos pe care copiii l-ar putea lua ca atare si incerca sa il reproduca.

Cele doua personaje protagoniste din Beavis and Butt-head aveau o pasiune pentru formatiile de hard rock si heavy metal ale anilor 90, favoritii lor fiind Kiss, Pantera, Alice in Chains si White Zombie. In fiecare episod Beavis si Butt-head criticau sau admirau videoclipurile pe care le vedeau impreuna cu telespectatorii, iar in timp ce videoclipurile rulau pe tv, cei doi faceau comentarii umoristice la adresa acestora. Se pare ca nu le placea deloc muzica trupelor din Marea Britanie, insa aveau o slabiciune si pentru gangsta rap. Cand gaseau videoclipuri pe care le detestau, cei doi obisnuiau sa schimbe canalul, nu inainte de a-si declara nemarginita ura fata de trupa si/sau videoclip, de a schimba grimase sau de a-si acoperi ochii. Muzica anilor 90 a fost greu de digerat pentru ei din unele puncte de vedere.

Desi Beavis and Butt-head a fost un serial-cult, acesta s-a incheiat in 1997 si de atunci nu s-au mai auzit noi lucruri despre el. Asta pana in 2011 cand Mike Judge, creatorul lor, si MTV au declarat ca se pregateste o „inviere” a seriei. In noile episoade cei doi delincventi sunt inca liceeni care critica videoclipuri ale unor formatii si cantareti contemporani. Pe langa cele deja stiute despre baieti, cei doi vor face comentarii si la adresa filmuletelor de pe Youtube, la serialul Jersey Shore si la luptele americane si, nu in ultimul rand, la noile filme aparute.

Noua serie Beavis and Butt-head a debutat pe 27 octombrie la postul MTV din Statele Unite ale Americii si a avut ratinguri foarte mari. Aventurile celor doi mici delincventi sunt din nou urmarite de telespectatori care primesc opinii ale noilor videoclipuri si filme de pe piata asa cum numai Butt-head si Beavis le pot oferi. Cele 24 de episoade facute de Mike Judge sunt asteptate si la noi unde probabil vor aparea anul urmator pe acelasi post de televiziune care le-a consacrat: MTV.