Escrocii cibernetici au profitat de popularizarea asa-numitelor smartphone-uri si tablete pentru a incerca sa pacaleasca utilizatori neinteresati de protectia datelor lor.

Multi dintre ei traiesc fara legatura cu realitatea: smartphone-urile si dispozitivele mobile sunt supuse amenintarilor din ce in ce mai mult. Android se lupta, versiune dupa versiune, sa devina un sistem de operare sigur, totul cu scopul de a proteja datele utilizatorilor sai de atacuri daunatoare. Un tip de aplicatie care ne poate ajuta ne protejam datele de atacurile cibernetice, este un antivirus.

De ce este important sa ne protejam telefonul mobil

Cel mai folosit sistem de operare din lume este Android.  Amenintarile pentru Android au crescut cu 180% in primele sase luni ale anului. De fapt, exista 900 de milioane de dispozitive activate cu acest software. Ei bine, potrivit unui raport al companiei de securitate G Data, numarul de amenintari la adresa telefoanelor cu sistemul de operare Google a crescut in primul trimestru al anului cu 180%. Potrivit datelor furnizate de firma de securitate germana, in primele sase luni ale anului s-au inregistrat aproape 520 000 de programe malware noi impotriva sistemului de operare Android.

Android a devenit obiectivul numarul unu al tuturor sistemelor de operare mobile, potrivit raportului intocmit de G Data. Aceasta stabileste ca troienii sunt armele preferate de infractorii cibernetici cand isi inseala victimele prin intermediul telefoanelor mobile. Intra pe advertoriale365.info pentru a vedea si alte articole interesante despre tehnologie, dispozitive mobile, sanatate, etc.

Cum stiu ca am contactat un virus

Asa cum se intampla in Medicina, se intampla si in IT: diagnosticarea prezentei unui virus nu este o stiinta exacta. Cu toate acestea, exista simptome.

Comportamentul ciudat al telefonului mobil, cum ar fi aplicatiile care se deschid si se inchid, consumul excesiv de baterie, costurile neasteptate de descarcare a datelor pe internet, sunt unele dintre ele.

De asemenea, este surprinzator prezenta aplicatiilor pe care nu le descarcam sau trimiterea de mesaje ciudate. Dar exista un simptom care nu da gres: factura de serviciu telefonic. Daca creste excesiv, fara niciun motiv aparent, telefonul dvs. are un virus “troian”, care este cel mai frecvent in randul smartphone-urilor.

Cum sa ma protejez

Specialistii recomanda sa fiti atenti la descarcarea aplicatiilor si la verificarea sursei de provenienta. Trebuie sa aveti incredere numai in dezvoltatorii originali ai aplicatiei. Si cel mai recomandabil este sa aveti un antivirus instalat pe telefonul mobil.