O provocare importantă pentru orice firmă este reducerea costurilor, iar acest lucru se poate obține prin utilizarea eficientă a resurselor materiale, umane și informaționale disponibile. Tehnologiile moderne contribuie la atingerea nivelului optim de performanță, prin digitalizarea fluxurilor de producție și automatizarea operațiunilor.

Iată ce poți obține dacă apelezi la tehnologie ca să ai rezultate mai bune în activitatea companiei tale:

Standardizezi proceduri și procese operaționale

Aplicarea tehnologiei în gestionarea operațiunilor din cadrul firmei permite standardizarea procedurilor și proceselor specifice de producție, ambalare, depozitare, transport, livrare ș.a. Astfel, se pot optimiza fluxurile interne de lucru și pot fi gestionate toate informațiile din companie într-o singură platformă.

Această automatizare se realizează prin implementarea unei soluții integrate de planificare a resurselor întreprinderii, care permite dimensionarea optimă a costurilor și cheltuielilor. 

Pentru planificarea automată a producției, ai la dispoziție functionalitățile aplicației xTrack MES, care te ajută să elimini erorile operaționale, să reduci timpii de realizare a produselor, să ai predictibilitate și trasabilitate în urmărirea activităților din diferite departamente și secții de lucru.

Achiziționezi centralizat materii prime, materiale și echipamente

Cu ajutorul tehnologiei poți să centralizezi toate procesele de achiziții, ca să le corelezi cu ritmul producției și cu dinamica vânzărilor. Prin digitalizarea sistemului de evidență a stocurilor știi în orice moment care este necesarul de materii prime, materiale și echipamente, ce articole trebuie cumpărate și cum să eșalonezi comenzile ca să nu ai probleme de cashflow.

Poți să monitorizezi evoluția prețurilor pe piață și să creezi mixul optim de furnizori interni și externi ca să obții resursele de care ai nevoie pentru activitatea firmei la cele mai convenabile costuri.

Gestionezi automatizat stocurile și depozitele

Depozitarea materiilor prime și a materialelor, precum și gestionarea stocurilor de subansamble și produse finite reprezintă un efort important pentru firma ta. Sunt cheltuieli semnificative cu administrarea spațiilor de depozitare, manevrarea containerelor, asigurarea condițiilor adecvate pentru diferite produse perisabile, grele sau periculoase.

Automatizarea operațiunilor din depozite prin sisteme WMS interfațate cu aplicațiile MES, de exemplu, reprezintă o sursă importantă de economii la bugetul firmei și oferă totodată un plus de eficiență prin tehnologiile utilizate (inteligență artificială, voice recognition etc.). Sunt reduse erorile umane și este posibilă redistribuirea forței de muncă spre departamentele unde este necesară o suplimentare a angajaților.

Îmbunătățești relațiile cu clienții 

Cu ajutorul aplicațiilor software poți să pui bazele unui sistem modern de gestiune a relațiilor cu clienții. Ai la dispoziție generarea și transmiterea automată de facturi, oferte comerciale și informații despre livrarea produselor. Poți să realizezi automat rapoarte pentru a măsura eficiența activității din departamentele de vânzări și marketing. 

Ai o viziune cuprinzătoare a portofoliului de clienți și poți analiza profilul lor, nevoile și ritmul consumului. Centralizezi comenzile și ai astfel istoricul interacțiunilor cu clienții într-o bază de date unitară.

Restructurezi comunicarea internă prin aliniere la normele și obiectivele firmei și poți coordona mai bine activitățile interdepartamentale ce implică oameni și echipe din zona de achiziții, producție, vânzări, contabilitate, logistică și relații cu clienții.

Introducerea în activitatea firmei a tehnologiilor moderne reprezintă o prioritate în planurile organizației pe termen scurt, mediu și lung, pentru a avea o producție mai eficientă și costuri mai reduse.