Parintii confunda adesea grija pentru copiii lor cu supraprotectia lor, o atitudine foarte daunatoare pentru cresterea lor, de aceea, de data aceasta va voi povesti despre cateva comportamente care indica ca le faci asta copiilor tai, nu te lasa orbit de iubire.

Ce este supraprotectia?

Ce inseamna supraprotectia copiilor si ce tip de parinti tind sa manifeste mai mult acest comportament? Dupa cum sugereaza si numele, supraprotectia consta intr-un exces de protectie fata de copii.

Implica, de exemplu, sa-i impiedici in mod constant sa-si faca rau, sa le interzica lucruri pe care le-ar putea face singuri, sa cedeze la tot, sa faci totul in locul lor, sa-i controlezi excesiv, sa le tai aripile, sa-i limitezi, sa ai grija de lucrurile care depind cu adevarat de ei.

In general, supraprotectia apare mai mult la proaspetii parinti, la parintii copiilor cu dizabilitati si la parintii care au tendinta de perfectionism, cu o tendinta anxioasa sau de frica si/sau care au o mare nevoie de control.

In cazul noilor parinti, de exemplu, supraprotectia se datoreaza adesea nevoii, sau chiar anxietatii, de a crea mediul „ideal” pentru copii si este guvernata si de toleranta scazuta la eroare (perfectionismul deja mentionat).

Comportamente care indica faptul ca va protejati in exces copiii

Este adevarat ca atunci cand copiii sunt mici, trebuie ingrijiti, dar nu in masura in care iubirea te face sa-i supraprotejezi, o atitudine extrem de daunatoare cresterii lor personale. Iata cateva comportamente care indica faptul ca faci asta copiilor tai:

Incerci sa il faci sa faca ce vrei

Desi este mic, este o fiinta independenta care invata sa ia propriile decizii, asa ca incercand prin toate mijloacele sa-l faci sa faca ceea ce iti doresti, nu vei realiza decat doua lucruri: incepe sa se indeparteze de tine sau devine o persoana nesigura in viitor.

Intervii in orice problema

Nu fi ca acei parinti care isi supraprotejeaza copiii in situatiile in care sunt vinovati, una dintre cele mai frecvente neintelegeri apare in scoli, unde parintii contrazic cuvantul profesorului fara a-si lasa copiii sa incerce sa rezolve.

Faci totul in locul lui

Atata timp cat fiul tau are note bune, ii faci temele, totul pentru a te asigura ca este perfect. Aici se intampla mai multe lucruri, unul, nu-i permiti sa se exprime si doi, il inveti sa nu isi mai asume responsabilitatea pentru propriile lucruri.

Tu ii alegi hainele

De cand sunt mici, este important sa incepi sa-i lasi sa se exprime si sa aleaga hainele pe care vor sa le poarte, stabilind, evident, anumite limite in ceea ce priveste pretul si ocazie. Cand alegi pentru el sau ea, nu-ti dai ocazia sa-l cunosti, aminteste-ti ca aceste mici actiuni il reflecta.

Nu il lasi sa se exprime

Nu te deranjeaza emotiile pe care copilul tau le are intr-o situatie, ci pentru ca nu reactioneaza in modul in care ti-ai dori. Aminteste-ti ca este o fiinta care gandeste si simte diferit, nu o marioneta pe care o poti manipula dupa bunul plac, lasa-l sa se exprime.

Nu-i dacorzi libertate

Nici atat de permisiv, nici atat de restrictiv, in problema plecarilor trebuie sa existe un echilibru. Aminteste-ti ca, in ciuda a cat de periculos este, mai devreme sau mai tarziu va trebui sa iasa in lume si nu vei fi mereu acolo pentru a-l proteja, asa ca elibereaza-te de stres si permite-i sa descopere alte lucruri.

Ii verifici lucrurile

Nu, nimanui nu-i place sa li se invadeze intimitatea, cu atat mai putin in secret. Aceasta este una dintre cele mai daunatoare atitudini pe care le poti comite, invata sa ai incredere in ceea ce face, altfel singurul lucru pe care il vei realiza este sa rupi relatia, asa ca fii foarte atent.

Acestea sunt cateva atitudini care indica faptul ca iti supraprotejezi copiii, asa ca reconsidera-le si inceteaza sa o faci inainte de a fi prea tarziu, altfel, cand iti dai seama cel mai putin, vei fi crescut o persoana nesigura, iresponsabila si uneori te vei confrunta cu probleme mai grave.