Alegerea celui mai bun editor HTML se face, in general, in functie de capacitatile si cunostintele tale de programare si in functie de optiunile oferite de editor in sine. In momentul de fata, editoarele HTML sunt potrivite pentru cei care cunosc limbajul HTML, PHP si CSS, fiind impartite in cele care functioneaza pe baza de cod si cele care functioneaza pe baza sistemului WYSIWYG (What You See Is What You Get), care nu presupune cunostinte suplimentare de programare.

Fie ca este bazat pe cod sau pe WYSIWYG, cel mai bun editor HTML ar trebui sa fie capabil sa valideze HTML-ul ca fiind compatibil cu standardele actuale, sa poti vedea paginile create de tine in browserele web, sa suporte meta-taguri si sa asigure capacitatea de editare de baza a imaginilor inserate. Prin folosirea unui editor HTML, poti usura procesul de creare a unui website, iar, inainte de a achizitiona unul, trebuie sa stabilesti foarte clar care sunt nevoile tale. Daca esti in cautarea unui editor HTML simplu, cele mai intalnite sunt cele de tip text, care au capacitatea de a stoca macros-uri, grupuri de tag-uri pentru imagini si posibilitatea de a detecta automat dimensiunile imaginilor. Cel mai simplu de folosit este editorul Notepad, care este insa destul de incet.

Cele mai bun editoare HTML, de tipul celor WYSIWYG, iti ofera posibilitatea de a crea grafic o pagina de internet care va fi convertita automat in cod HTML si va fi salvata ca document cu extensia html. Beneficiile sunt majore in cazul acestora, pentru ca poti crea foarte usor si foarte repede pagini web, in timp ce petreci putin timp in stadiul de invatare, dar poti avea surpriza sa gasesti inserat cod suplimentar care nu face decat sa creasca dimensiunea paginii si sunt, in general, concepute sa fie compatibile doar cu un anume tip de browser. Cu ajutorul unui editor de tip text, controlul pe care il ai asupra codului este mult mai mare, programul neadaugand nicio linie de care tu sa nu stii, lucru care va face ca pagina ta sa aiba cod curat (care va ajuta la viteza de incarcare a paginii) si va fi bine organizata.

Alegerea celui mai bun editor HTML se va face pe baza utilitatilor pe care tu le vei folosi. Daca vei folosi doar optiunea de macros, atunci, cu siguranta, cel mai indicat este sa alegi un editor care are aceasta optiune si cateva mai mici in plus, pentru ca, in aceasta maniera, vei optimiza viteza de rulare a calculatorului tau. Practic, nu are rost sa alegi un program care necesita foarte multe resurse ale PC – ului, daca nu vei folosi decat o singura optiune din el.

Cea mai buna varianta este ca, inainte de achizitionare, sa poti testa ambele categorii de editoare pentru a vedea care este optiunea cea mai potrivita pentru tine. Un alt criteriu la care trebuie sa te gandesti este daca vei alege cel mai bun editor HTML gratuit sau contra cost. Daca doresti sa folosesti un editor doar pentru a insera bucati mici de cod, atunci, in mod clar, cea mai buna alegere este un editor gratuit care iti va permite aceste modificari. Printre cele mai populare sunt: Bluefish, KompoZer, FrontPage Express, Microsoft SharePoint, Visual Web Developer, OpenBEXI.

Daca iti doresti un editor de tip WYSIWYG, atunci sper ca ai inceput sa strangi bani inca de anul trecut, pentru ca preturile acestora sunt foarte variate si, in general, mari, majoritatea variind intre 200 si 600 de dolari. Printre cele mai bune editoare HTML sunt Adobe Dreamweaver si Microsoft FrontPage care folosesc, insa, destul de multe resurse ale calculatorului tau. Pe de alta parte, ai grija, totusi, cu aceste editoare WYSIWYG. Daca utilizarea softului celor de la Adobe este complet sigura si iti va usura considerabil munca, pe langa enormitatea de lucruri complet noi pe care le vei invata, utilizarea softului FrontPage poate crea unele probleme, in sensul ca pagina web creata de tine va fi compatibila doar cu browserul Internet Explorer, iar codul sursa va fi destul de ineficient scris, motiv pentru care vei pierde destul de multi vizitatori.

Utilizarea celui mai bun editor HTML nu iti va usura doar munca de scriere a codului sursa, ci te poate ajuta chiar sa inveti noi metode pentru a putea scrie propriul tau cod, asa ca experimentarea pe mai multe tipuri de editoare nu face decat sa-ti creasca siguranta si cunostintele in domeniul programarii. Este foarte important ca, in cazul in care te decizi sa optezi pentru un editor de tip WYSIWYG, sa inveti in continuare limbajul de programare HTML, pentru a putea avea control asupra propriului tau website. De asemenea, este la fel de important ca, indiferent de ce editor optezi sa folosesti, sa verifici codul cu ajutorul unui validator de HTML care iti va permite sa testezi corectitudinea si acuratetea codului. Daca faci o alegere in cunostinta de cauza, nu vei avea ce regreta. Cei mai buni specialisti mizeaza pe Adobe Dreamweaver.