La varste mici, descarcarea agresivitatii este o necesitate absoluta pentru dezvoltarea normala a psihicului copilului.

Teoriile agresivitatii ca instinct primar, dar si ca o necesitate au nascut foarte multe controverse n lumea stiintifica si mai ales n antropologia moderna. Agresivitatea infantila, bazata exclusiv pe instincte, a fost studiata pna n prezent de peste 6.000 de oameni de stiinta, rezultatele fiind materializate n aproximativ 8.600 de articole de specialitate.

De ce are nevoie de agresivitate

1. Preformarea si conturarea tuturor instinctelor Cercetarile recente asupra modelelor de comportament uman au aratat ca, odata cu descarcarea agresiva, n creierul copilului ncepe o serie de procese biologice. Cercetatorii americani au reusit sa demonstreze ca fiecare descarcare agresiva a copilului joaca un important rol n conturarea cailor fiziologice de reactie instinctiva. Astfel, descarcarea agresiva care implica o reactie puternica neuro-hormonala obliga creierul copilului sa faca anumite legaturi fiziologice ntre anumiti centri din sistemul nervos. Ca urmare, agresivitatea este un puternic impuls pentru dezvoltarea creierului si mai ales pentru realizarea legaturilor dintre centrii care contureaza reactiile instinctive. Studiile realizate prin simulari pe calculator arata ca un copil mpiedicat total sa se manifeste agresiv poate avea ntrzieri majore n procesul de preconfigurare a instinctelor sexuale si parentale.

2. Exprimarea normala a genelor Agresivitatea are un rol foarte important n controlul unor gene care si declanseaza activitatea la doi-trei ani dupa nastere. Un anumit tip de ncarcare electrostatica a creierului, specifica descarcarilor agresive, determina declansarea functiei unor gene din celulele creierului. Aceste gene declansate de agresivitate fac ca unele zone din scoarta cerebrala sa evolueze mai rapid, stabilind conexiunile necesare proceselor de gndire superioara. Astfel, se poate spune ca posibilitatea descarcarii agresivitatii la vrste mici creste posibilitatea realizarii unui I.Q. superior. Cercetatorii americani considera ca un copil cu vrsta de pna la 3 ani care este lasat liber sa se manifeste agresiv are de 6-7 ori mai multe sanse de a evolua psihic normal dect un copil caruia i se interzice comportamentul agresiv.

3. Evolutie favorabila a glandelor endocrine Libera exprimare a tendintelor agresive a copilului de vrsta mica influenteaza pozitiv si sanatatea glandelor interne. Unele serotonine, hormoni descarcati de creier n timpul agresivitatii, au rolul de a controla secretia normala a glandei care, la rndul ei, controleaza peste 80% din activitatea celorlalte glande. Copiii care nu au foarte mari restrictii n manifestarile agresive pna la vrsta de 3-4 ani au sansa unei perfecte dezvoltari a tuturor tesuturilor glandulare. Cresterea rapida a copiilor lasati liberi sa se manifeste agresiv la vrste mici este numai una dintre dovezile palpabile, vizibile ale acestei teorii foarte recente.

4. Atitudinea fata de ras, umor si distractie Este putin cunoscut faptul ca rsul este unul dintre cele mai importante comportamente pentru omul modern. Rsul, placerea de a savura umorul sunt de fapt forme rapide si non-violente ale descarcarii agresive. Un copil care si poate controla de mic comportamentul agresiv asa cum simte el va putea reusi sa nvete sa-si descarce tensiunea prin rs. Nu trebuie uitat ca, odata cu configurarea posibilitatii descarcarii prin rs, creierul este mai ferit de probleme nevrotice, depresii. n acelasi timp, un copil care este usor agresiv cnd este mic poate nvata involuntar sa se distreze, deci sa-si poata proteja creierul de stres.

Cand trebuie sa ne facem griji?

Problemele reale legate de agresivitatea copilului apar numai atunci cnd micutul este hiperkinetic, agitat si gaseste permanent o modalitate de a-si descarca agresivitatea mai ales prin violenta directa, fizica. n aceste cazuri, agresivitatea reprezinta o reala problema.

  1. Cand copilul pare permanent tensionat, ncruntat si reactioneaza prin tipete la tot ce nu-i convine. n acest caz, ncarcarea tensionala este foarte mare si, chiar daca-l lasam sa se descarce agresiv asa cum vrea, micutul ramne nelinistit. Ce faci? Lasa-l sa se joace mai mult asa cum doreste el. Ofera-i mai mult timp n care sa se simta total nesupravegheat si spune-i ca e liber sa se joace cum vrea. Se ntelege ca trebuie sa ai foarte mare grija la obiectele care l pot rani sau accidenta. Ofera-i mai des ocazia de a se simti foarte bine alaturi de tine, asa cum stii tu ca-i place cel mai mult. Provoaca-l la rs! ncearca sa fii ct mai des clovnul sau si rzi odata cu el, ct se poate de copilaresc si natural.
  2. Cand micutul prefera o descarcare agresiva, ce implica o violenta foarte mare, neobisnuita, asupra unor obiecte, jucarii sau animalute pe care le ntlneste, inclusiv insecte. Aceasta tipologie are un potential genetic agresiv foarte mare, iar nclinatia sa catre violenta poate deveni periculoasa pentru el ca viitor adolescent sau adult. Ce faci? Este bine sa-i aratam ct mai multa apropiere sufleteasca. Afectiunea poate atenua sau chiar distruge spiritul violent la aceasta vrsta. ncearca sa nu-l minti niciodata si sa-ti tii foarte strict promisiunile pe care i le faci. De obicei, aceasta tipologie agresiva este corelata cu un spirit exagerat al dreptatii.
  3. Cand plange des, cu tipete stridente. n acest caz, este vorba de un copil cu un foarte mare potential agresiv, care rasufla prin comportamentul de plans violent. In foarte multe cazuri este vorba si de o componenta pur biologica a unor dereglari hipotalamice sau hipofizare.

Ce faci?

Daca acest tip de comportament este bine conturat, iar plansul apare foarte frecvent si foarte agresiv, se impune un control medical obligatoriu. Copilul are nevoie de o atitudine generala mai calda, apropiata si de ct mai multa comunicare. Ofera-i cat mai des cadouri, chiar micute, si fii ct mai apropiat de tot ce simte el. Citeste-i mai des povesti care-i plac si lasa-l sa faca ce vrea n casa, atata timp ct nu exista un pericol de accidentare.