Francezii de la L’Equipe au pus in balanta performantele celor doi, raportate la varsta de 25 de ani si 4 zile , adica varsta spaniolului in momentul castigarii celui de al saselea Roland Garros din cariera si al zecelea de mare slam din cariera.

Astfel conform graficului observam ca Rafael Nadal are un avantaj in ceea ce priveste turneele de grand slam la aceasta varsta: 10-8, ceea ce inseamna ca Federer a obtinut doar jumatate din turneele sale de mare slam pana la aceasta varsta. Si in ceea ce priveste turneele de masters vedem ca Rafa conduce , cu un numar aproape dublu 19-10.

Doar in ceea ce priveste Turneul Campionilor , Federer il conduce pe Nadal, ultimul nereusind sa castige pana acum acest turneu. Anul trecut el a jucat finala , pierduta insa chiar in fata lui Federer. Singurul mare titlu ce ii lipseste lui Federer este cu siguranta titlul olimpic. Acesta nu a reusi sa castige nici o medalie olimpica, iar Londra 2012 pare ultima sansa. Chiar daca la Beijing, elvetianul a triumfat la dublu alaturi de compatriotul sau Wawrinka, telul declarat al lui Federer este medalia de aur la simplu . Rafa a reusit sa castige in 2008 titlul la simplu dupa o semifinala magnifica cu Djokovic , urmata de o victorie in 3 seturi in finala cu chilianul Fernando Gonzalez. Ramane de vazut daca Rafa va reusi sa isi apere titlul sau Federer se va impune in turneul olimpic, care se va desfasura de aceasta data pe terenurile de la Wimbledon.

In privinta salatierelor de argint Rfaa conduce detasat. El a reusit sa castige de doua ori salatiera in 2004, devenind erou national dupa victoria impotriva lui Roddick, si in 2009 , dupa victoria impotriva Cehiei. Eu consider ca Rafa are si o a treia salatiera, cea din 2008 castigata in Argentina. Chiar daca nu a jucat in finala , el si-a ajutat echipa pana acolo, doar accidentarile oprindu-l sa joace.

In ceea ce priveste saptamanile ca nr 1 , Federer il conduce pe Rafa scor 131-98, ceea ce inseamna ca Federer are aproape jumatate din recordul sau de 285 de saptamani obtinut pana la varsta de 25 de ani si 4 zile. Este logic ca Federer are mai multe satamani ca nr 1 mondial , daca ne raportam la diferenta de 5 ani diferenta intre ei. Nadal este tanar si poate sa mai obtina multe saptamani ca lider mondial daca va fi sanatos. Ramane de vazut daca Federer va reusi sa mai obtina macar o saptamana ca numar mondial  pentru a depasi recordul all time detinut de Pete Sampras.

Concluzionand observam ca spaniolul este in avantaj nu numai in antalnirile directe( 17-8), ci si in majoritatea comparatilor , insa cred ci la intrebarea care dintre ei este mai mare, nu putem avea un rasaun acum , ci doar dupa ani in care cei doi isi vor fi incheiat activitatea de jucatori profesionisti. Un prim pas a fost facut de spanioli, care printr-un sondaj al ziarului Marca, l-au declarat pe Rafael Nadal cel mai bun sportiv spaniol din istorie.