Șantierele de construcții sunt locuri unde munca nu se oprește niciodată, iar utilajele mișună neîncetat pentru a putea realiza totul, conform proiectelor. Utilajele de șantier sunt așadar foarte importante în ceea ce privește funcționarea lucrărilor, drept pentru care ți le prezentăm pe cele mai importante dintre acestea.

Încărcătoare frontale compacte

Lucrările realizate pe șantier sunt adesea de mare amploare, prin urmare, este necesar ca utilajele folosite pe șantier să fie robustre și să poată răspunde solicitărilor. De aceea, încărcătoarele frontale compacte pe roți sunt deosebit de importante pe șantier, pentru că ele îndeplinesc roluri multiple, în funcție de aplicație și de tipul de șantier. Încărcătoarele sunt ușor asemănătoare cu buldozerele, diferența fiind făcută însă de dotările lor. Astfel, încărcătoarele au o cupă frontală și o contragreutate în spate, care să ajute la menținerea stabilității, chiar și în condiții dificile de încărcare. Încărcătoarele frontale pot fi folosite în foarte multe lucrări, începând de la curățarea terenului și terminând cu manipularea si încărcarea de pietriș în cariere, pentru a fi apoi transportat pe șantiere cu camioane.

Buldoexcavatoare

Buldoexcavatoarele sunt unele dintre cele mai folosite utilaje pentru construcții, în mare parte pentru că pot înlocui eficient orice alt dispozitiv. Buldoexcavatoarele pot lucra cu sarcini foarte mari, pot săpa și pot încărca rapid. De asemenea, brațul telescopic poate servi la un număr amplu de lucrări de construcții: utilități, compactări etc. Buldoexcavatoarele au dimensiuni reduse, lucru avantajos în contextul utilizării lor în spații mai mici și în general în orașe.

Încărcătoare pe roți de talie mare

La fel ca și în cazul încărcătoarelor frontale compacte, principiul de funcționare este similar și în cazul încărcătoarelor mari. Acestea au avantajul distribuirii greutății și a sarcinii într-un mod eficient, astfel că pot fi folosite în cazul șantierelor de mari dimensiuni, în cariere și balastiere. Tehnologiile moderne de care beneficiază aceste utilaje eficientizează atât procesele de lucru, cât și munca operatorilor.

Excavatoare de talie mare

Excavatoarele sunt fără îndoială utilaje nelipsite de pe șantierele de construcții, acestea acoperind cea mai mare parte din lucrările necesare asupra terenului. Excavatoarele, așa cum le spune și numele, reprezintă utilaje care ajută la săparea anumitor tipuri de substraturi, cum ar fi pământul și solurile nisipoase. Excavatoarele pot fi dotate cu o cupă sau două, în funcție de tipul utilajului și al lucrărilor. 

De asemenea, în unele cazuri, excavatorul poate îndeplini și funcție de încărcător frontal, acolo unde este necesar acest lucru. 

Compactoare

Dincolo de lucrările de săpare pe care trebuie să le realizezi la nivelul terenului, la fel de importante sunt și lucrările de compactare a solului. Pentru a putea construi este nevoie ca solul să fie pregătit, coeziv și rezistent, rezistență care trebuie să se transfere și la nivelul fundației clădirilor pe care le construiești. Deosebit de puternice, aceste utilaje au proprietatea de a imprima solului o forță prin care particulele sunt compactate, astfel încât structura să fie cât mai stabilă.

Utilajele de construcții sunt indispensabile atunci când vine vorba despre șantiere și lucrări ample, drept pentru care alegerea lor devine cu adevărat importantă. Este recomandat să ceri ajutorul specialiștilor pentru a vedea exact care sunt utilajele de care vei avea nevoie, iar în același timp te poți gândi și la alegerea sistemului de utilizare a utilajelor: fie prin închiriere, fie prin cumpărare.