Filmul, la fel ca si celelalte arte reflecta de multe ori teme existentiale, psihologice, care pot macina generatii. Un film psihologic bun poate veni din orice gen fie acesta suspans, thriller, razboi sau Sci Fi.

Unele ne conduc in lumea sumbra si tumultoasa a psihozelor, fobiilor si paranoiei, pe cand altele sunt un triumf al sperantei, regasirii si rezistentei umane, insa toate au un numitor comun-faptul ca ne tin cu sufletul la gura.

10.The three faces of Eve (1957)

Lansat in 1957, in regia lui Nunnally Johnson, filmul este bazat pe o poveste reala. Eve White este o femeie care sufera de sindromul personalitatilor multiple, toate trei dezvoltandu-se concomitent fara sa aiba prea multe lucruri in comun.

Pentru rolul complex, Joanne Woodward a castigat Academy Award pentru cea mai buna actrita.

9.American Psycho (2000)

Patrick Bateman este un tip cultivat, aratos si bine educat care pare sa traiasca ceea ce toti numim American dream. Desi totul pare minunat, noaptea personajul se transforma intr-un maniac care face experimente infricosatoare si violente.

Desi poate parea inspaimantator prin imagine. American Psycho ramane un film remarcabil al genului sau care, fara indoiala, te tine treaz pana in ultimul minut.

8. Les Diaboliques (1955)

Povestea le are in prim plan pe sotia si amanta unui temut director de scoala. Acestea pun la cale un complot diabolic pentru a-l ucide. Il ineaca , insa problema apare insa cand cele doua femei nu mai gasesc cadavrul acolo unde l-au abandonat.

Filmul este un clasic al thrillerului cu o doza buna de suspans si teroare psihologica.

7.Magnolia (1999)

Unul dintre cele mai bune filme din toate timpurile, Magnolia este o drama psihologica  realizata prin mijloace vizuale exceptionale. Vietile personajelor sunt frumos tesute impreuna pentru a crea un film puternic. Coloana sonora apartinand lui Aimee Mann, se potriveste foarte bine scenariului si este cu siguranta o decizie inspirata care incununeza aceasta capodopera.

Filmul este cu atat mai mult recomandat amatorilor de filme psihologice nesangeroase.

6. Strangers on a train (1951)

Intalnirea din tren a doi necunoscuti-profesorul de tenis Guy Heines si un admirator al sau, Bruno Antohny ia o turnura ciudata atunci cand amandoi ajung la concluzia ca si-ar ucide un apropiat. Guy pe usuratica sa sotie Miriam, care refuza sa-I acorde divortul, iar Bruno pe tatal mult prea sever.

Astfel, in timpul unui pranz in compartimentul lui, Bruno nascoceste un plan nebunesc in care el si Guy sunt protagonistii crimei perfecte.

5. Fight Club (1999)

Un insomniac si un comis voiajor transforma agresivitatea masculina intr-o forma inedita de terapie, transformand lumea subterana a oraselor in cluburi de lupta.

Cu toate ca are pasaje de violenta extrema, Fight Club este genul de film unde aceasta are un binemeritat rol in poveste, fiind indispensabila in acest scenariu.

Drama psihologica de exceptie, apartinand controversatului regizor  David Fincher.

4. The Usual Suspects (1995)

Actiunea se declanseaza cand autoritatile din New York aresteaza cinci tipi cu o reputatie indoilenica, suspectati ca ar fi participat la jaful unui camion.

Anchetele politiei vor declansa un carusel al violentei, care se va finaliza cu un masacru si cu disparitia unei cantitati de cocaina in valoare de 91 milioane de dolari.

Cel mai mare truc nascocit vreodata de catre Diavol, a fost sa convinga lumea ca nu exista este replica rostita spre final de catre Roger Verbal si care surprinde esenta acestui thriller unic.

3. Taxi Driver (1976)

Travis Bickle, veteran al razboiului din Vietnam, sufera de insomnii si isi petrece noptile la volanul unui taxi,  strabatand strazile New York ului.

Scorsese creioneaza un altfel de New York-cu imagini dezolante, canalizari aburinde si viata de noapte periculoasa

2 .Zbor deasupra unui cuib de cuci (1975)

Un om normal ajunge internat intr-un ospiciu, dupa dorinta lui. Patrick McMurphy incearca sa creeze un mediu mai bun pentru niste oameni fara speranta, letargici si infranti.

Film de exceptie cu o puternica simbolistica a luptei dintre bine si rau.

1.Psycho (1960)

Norman Bates este proprietarul motelului in care Marion Crane alege sa se refugieze dupa ce a furat 40.000 $ de la un client.

O alegere neinspirata se pare, pentru ca Norman traia sub o dura si indelungata influenta a mamei.

Cu siguranta un thriller de geniu, care dupa atatia ani surprinde prin prospetimea imaginii, a jocului actoricesc si a tehnicii folosite.