Un proces de malpraxis medical nu afecteaza in mod inerent capacitatile unui medic. De fapt, 78% din reclamatiile din SUA se incheie fara succes. Cu toate acestea, daca dumneavoastra sau o persoana apropiata a suferit vatamari ca urmare a neglijentei medicale, nu ar trebui sa va fie teama sa vorbiti.

In definitiv, avem atat de multa incredere in medici incat le incredintam viata noastra. Iata cateva lucruri importante pe care ar trebui sa le cunoasteti despre malpraxis:

1. Ce este malpraxis medical?

Tratamentul medical presupune un acord intre pacient si medic. Mai exact, medicul de angajeaza sa trateze simptomele si cauzele unei afectiuni, cum poate el mai bine, la maximum capacitatii pregatirii sale in domeniu. De partea cealalta, pacientul nu va pune in pericol in mod intentionat propria sanatate.

Malpraxis-ul medical apare atunci cand un furnizor de servicii medicale (medic, chirurg, stomatolog, cardiolog etc) intreprinde o actiune gresita, pune un diagnostic gresit sau face o greseala grava ce duce la afectarea sanatatii sau chiar moartea pacientului.

Sigur, in mod evident, sunt pacienti care decedeaza sub ingrijirea medicului, dar malpraxis-ul medical se refera in mod clar la deciziile daunatoare ale unui medic (sau chiar lipsa de actiune) care se afla in afara normelor radionale ale colegilor sai.

2. Cum iti dai seama daca ai experimentat malpraxis medical si trebuie sa te adresezi unui avocat?

Pacientii pot depune procese de malpraxis atunci cand se confrunta cu probleme de vatamare din cauza unui tratament medical neglijent. Cand furnizorii de servicii medicale au o zi proasta la serviciu, ei sunt vulnerabili de a actiona in mod gresit pana in punctul in care pacientul poate suferi anumite probleme.

Majoritatea cazurilor de neglijenta medicala nu sunt recunoscute pana cand un alt medic nu analizeaza cu atentie istoricul tratamentului unui pacient. Un medic care isi poate da seama daca o boala a fost incorect diagnosticata sau daca exista un plan de tratament gresit, poate informa pacientul ca a suferit de malpraxis. In continuare, acest pacient se poate adresa unui avocat cu expertiza in malpraxis.

3. Cum reglementeaza legea situatiile de malpraxis?

Veti avea nevoie de suficiente dovezi pentru a castiga un caz de malpraxis impotriva unui medic care v-a tratat sau care s-a ocupat de diagnosticul si tratamentul unei persoane apropiate a carei stare s-a inrautatit sau care chiar a decedat. In esenta, ceea ce trebuie sa faceti este sa dovediti indatorirea profesionala a medicului fata de dumneavoastra si modul in care aceasta a fost incalcata. Cu alte cuvinte, ce actiuni au dus la vatamari sau daune de durata?

Aceasta compensare ia in considerare pierderea economica, durerea si suferinta (atat mentala, cat si fizica) ce rezulta din neglijenta medicala.

Statutul de limitare sau timpul in care trebuie depusa o cerere pentru a fi luata in considerare, variaza de la tara la tara, de aceea, un avocat in malpraxis va poate oferi detalii cu privire la un caz de malpraxis pe care doriti sa-l deschideti.

4. Cum puteti evita sa cadeti victima neglijentelor medicale?

Trebuie sa stiti ca nu toate cazurile de malpraxis duc la vatamare sau moarte pentru pacient. Cu toate acestea, ar trebui sa fiti intotdeauna vigilent si sa va implicati activ in starea dumneavoastra medicala.

Un mod prin care puteti evita sa vadeti victima malpraxis-ului este sa adresati intrebari. Aveti tot dreptul sa solicitati o a doua opinie medicala daca simtiti ca nu primiti suficiente raspunsuri sau ajutorul de care aveti nevoie.

Din pacate, cei mai multi medici nu primesc prea multe informatii despre malpraxis in timpul studiilor. De aceea, uneori poate depinde de pacient identificarea unui caz de neglijenta medicala.

5. Ce ar trebui sa faceti in caz de malpraxis medical?

Fie ca sunteti sau nu sigur ca experimentati un malpraxis, ar trebui sa luati legatura cu un avocat cu expertiza in aceasta ramura. Un avocat va poate analiza cazul si isi poate da seama daca merita sa fie prezentat in instanta si daca are sanse de castig.

Vi s-a intamplat sa experimentati malpraxis intr-o localitate din Romania? Credeti ca in acest moment este posibil sa fiti victima neglijentei medicale? Daca este asa, atunci ar trebui sa contactati un avocat cu experienta. Sunt avocati care va oferi chiar si o prima consultatie gratuita.