Il iubesti, ti-l doresti, iti este necesara prezenta lui aproape continua, iti este dor si te completeaza cand il ai in preajma. Urmatorul pas – ce sta in ordinea fireasca a evenimentelor cotidiene, dar si a evolutiei sentimentale – va fi mutatul impreuna.

Cand  faci cunostinta cu iubirea e firesc sa-ti proiectezi o viata in doi. Inevitabil, mintea ta incepe sa viseze la dimineti impreuna, la petreceri organizate la voi acasa, ai vrea sa te uiti impreuna cu el la filme seara inainte de culcare sau sa impartasesti cu el bucuria finalei de la tenis. Adica vrei sa imparti viata de zi cu zi, prezentul si viitorul ei, cu cel care iti ampifica bucuriile marunte…

Intr-o prima etapa vei avea tendinta de a sustine raspicat: “gata, de ce sa mai stam pe ganduri, ne mutam! Noi suntem aceeasi, faptul ca vom dormi in fiecare zi impreuna, in loc de trei zile pe saptamana, nu va schimba cu nimic realitatea actuala”.

O alta categorie de tineri invoca urmatorul argument: „daca a locui impreuna va fi un dezastru atunci vom afla mai repede ca nu ne potrivim si nu vom mai pierde timp inutil”.

Niciuna dintre atitudini nu este gresita, doar ca trebuie sa fii sigura ca este ceea ce iti doresti cu adevarat, dincolo de orice forma de libertate la care vei renunta si in orice conditii de convietuire.

Coerent ar fi sa-ti adresezi singura cateva intrebari – se spune ca oamenii care isi pun intrebari permanent reusesc sa se inteleaga mai bine pe ei insisi si, in plus, traiesc mai mult:

1.    Ce simti cand petreci o noapte singura?

Daca simti usurarea omului care are mai mult spatiu doar pentru el, s-ar putea sa nu fii pregatita pentru a imparti aceeasi adresa. Daca, pe de alta parte, ii simti lipsa sau abia astepti sa treaca noaptea ca sa te poti duce la el a doua zi – a sta impreuna pare urmatorul pas logic.

2.    Ati petrecut vacante impreuna?

O excursie de cateva zile, 24 din 24 de ore impreuna, este un test bun pentru a anticipa daca este o idee eficace sau nu sa impartiti aceeasi cheie. Cat de confortabil te simti in vacante s-ar putea sa insemne si cat de confortabil te vei simti cand locuiti impreuna.

3.    Va sincronizati cand vine vorba de buget?

Totusi, viata nu inseamna numai vacanta, viata inseamna si responsabilitate si buget de organizat. De aceea, este primordial sa te gandesti la stilul de viata pe care il adoptati amandoi: va place amandurora sa economisiti sau, mai degraba, va place sa fiti comozi si sa va rasfatati cu mese la restaurant si haine scumpe? Lui ii place sa traiasca intr-un mediu pretentios? Sunteti suficient de flexibili incat sa va impuneti un buget limita si sa nu generati conflicte cand vor exista situatii de urgenta, cum ar fi pierderea unor resurse financiare?

4.    Cum gestionati discutiile in contradictoriu?

Locuitul impreuna presupune certuri mari din conflcte mici: tu urasti faptul ca el isi lasa sosetele langa pat – lui i se pare o nimica toata, tu vrei un dulap mai mare – el vrea mai mult spatiu si lista poate continua… De evitat astfel de situatii va fi mai greu (mai ales la inceput, pana va obisnuiti unul cu obiceiurile celuilalt), asa ca nu va ramane decat sa gestionati sanatos dicutiile pro si contra, sa va impunneti prin argumente si nu prin agresivitate pentru a gasi mereu solutii.

5.    Viitorul cum va suna?

Imi spunea un prieten ca relatiile lui se termina din momentul in care nu il mai poate implica pe celalalt in viitorul lui indepartat. Ce-i drept, oricat de mult ne-am dori sa ne adaptam sufletul dictonului “carpe diem” (oricat de bine stim ca prezentul conteaza, ca maine poate nu va mai fi) – undeva in structura noastra emotionala avem implementata nevoia de a visa la viitor, de a-l anticipa, de a-l proiecta mai previzibil si mai sigur.

In acest context, daca el face parte din filmul vietii tale pana la sfarsit, a locui impreuna inseamna construirea pas cu pas a unui viitor solid. Daca te muti cu el din comoditate sau din motive financiare, nu faci altceva decat sa-ti ingreunezi drumul si sa te abati de la propriul destin.