Un numar destul de semnificativ de sarcini se incheie cu un avort spontan. Deci, care sunt cauzele avortului spontan?

Daca ai suferit un avort spontan, o gramada de intrebari iti vin in minte cu privire la ceea ce ar fi putut provoca acest eveniment. “Sunt eu de vina? Am facut ceva care sa-l declanseze?” De obicei, raspunsul la aceste intrebari este dat de faptul ca un avort spontan nu poate fi prevenit in majoritatea cazurilor, asa ca este inutil sa te invinovatesti.

Nici macar medicii nu pot stabili cu certitudine ceea ce provoaca un avort, dar ei fac distinctia intre mai multe tipuri de avort spontan si cauzele lor potentiale.Avortul spontanAvortul spontan care apare o singura data este de obicei rezultatul unei anumite anomalii cromozomiale in dezvoltarea fatului. In majoritatea cazurilor anomaliile cromozomiale fetale apar din cauza unui cromozom suplimentar sau a lipsei unei gene. Ca urmare a acestor defecte, fatul se opreste din dezvoltare intr-un anumit punct si in cele din urma iese din pantecele mamei. Aceasta definitie a fost acceptata in principal din cauza ca multe femei pot ramane insarcinate si naste fara probleme majore dupa un avort spontan.

Adevarul este ca anomaliile cromozomiale sunt foarte rare si aleatorii. Deci, daca ai un avort spontan, doctorul probabil nu va face analize suplimentare pentru a gasi cauza pierderii sarcinii.

Etapa de suferinta este necesara pentru a depasi avortul

Avortul recurentUn avort recurent inseamna ca o femeie avorteaza de mai multe ori. In acest caz, exista o sansa destul de mare ca factorii ce cauzeaza avortul spontan sa nu fie anomaliile cromozomiale aleatoare. Si deci trebuie efectuate teste pentru a determina cauzele exacte.

Dar doctorii nu au aceleasi opinii referitoare la acestea. De aceea, in unele tari sunt facute teste pentru anumite cauze, iar in alte tari alte teste. Cu toate acestea, exista anumiti factori comuni care declanseaza un avort spontan recurent, cum ar fi defecte innascute sau dobandite ale uterului, anomalii hormonale specifice, cum ar fi un nivel scazut de progesteron, boli sistemice (de exemplu glanda tiroida sau diabetul zaharat), anomalii genetice sau cromozomiale, anumite infectii si influente negative ale mediului.

In aproximativ 50% din cazuri medicii pot determina cauzele avortului recurent. In celelalte cazuri este mai dificil si uneori chiar imposibil de determinat. In ciuda acestui fapt, exista mai multe sanse ca o femeie sa nasca un copil decat sa faca un alt avort.

Femeile experimenteaza avortul intr-un mod diferit fata de barbati

Nasterea unui copil mortNasterea unui copil mort apare atunci cand copilul moare in uter sau in timpul nasterii premature, dupa 20 de saptamani de sarcina. Exista mai multe cauze, dar cele mai comune sunt defecte ale uterului, dezlipirea placentei la nivelul mucoase uterine, cordonul ombilical infasurat in jurul gatului copilului sau alte complicatii cu cordonul ombilical sau infectii ale sacului gestational.Ce urmeaza?Oricare ar fi cauzele avortului spontan, este foarte important pentru o femeie sa stie ca nu trebuie sa se confrunte cu aceasta problema singura. Experienta poate consolida legatura intre parteneri deoarece acestia sufera impreuna pentru copilul pierdut.

Pe de alta parte, trebuie subliniat faptul ca femeile experimenteaza pierderea unui copil intr-un mod complet diferit decat barbatii, care de obicei trec peste pierdere mult mai repede. In acest caz, o femeie se poate simti ofensata de atitudinea partenerului simtind ca lui nu-i pasa si astfel, ea se inchide in sine.

Deci, este necesar ca tu si partenerul tau sa vorbiti deschis despre emotiile si sentimentele tale, oricat de incomoda si dureroasa este conversatia. Daca nu te poti descurca, va trebui sa ceri ajutor profesional. Tacerea nu va face problema sa dispara. Dimpotriva, ea va deveni mai mare si mai dificil de abordat.