Prezenta animalelor are efect linistitor asupra majoritatii oamenilor, dar mai ales asupra copiilor.

Zooterapia, adica profilaxia si tratamentul unor boli prin contact cu animalele, a devenit o metoda moderna de terapie alternativa a starilor de agitatie, tot mai frecvent recomandata de clinicile din toata lumea.

Necesitatea contactului cu animalele

Observatiile comportamentale ale specialistilor englezi n psihoterapie au evidentiat faptul ca 90% din copii manifesta un interes aparte pentru contactul direct cu orice animal viu, mai putin cu serpii, insectele si rozatoarele mici. Studiile au aratat ca acest comportament de explorare vizuala al copilului care se afla n apropierea unui animal provoaca o serie de modificari benefice la nivelul sistemului nervos central. Astfel, se crede ca omul este programat genetic sa-si descarce instinctul comportamentului de explorare foarte intens atunci cnd este n apropierea unui animal. Tensiunea nervoasa care ar fi produs agitatie dispare si apare o relaxare benefica pentru echilibrarea psihica. n plus, antropologii britanici sustin ca puiul de om are nscrisa n gene necesitatea de contact prin miros cu animalele. Satisfacerea necesitatii ancestrale de stimuli creeaza automat un raspuns placut, tradus prin satisfactia de a sta n preajma unui animal. Are loc o descarcare specifica de proteine hormonale, un fel de morfine naturale ale placerii, si se contureaza o noua cale de reducere a starilor de agitatie, care sunt nlocuite de satisfactie. Un mecanism asemanator, dar de doua-trei ori mai slab, apare n creierul adultilor care nu au inhibitii de natura educationala la contactul direct cu majoritatea speciilor de animale. Totodata, copilul aflat n prezenta unui animal ncearca reflex sa comunice cu el. Acest lucru are un efect intens de stopare a cailor de excitatie nervoasa, care conduc la agitatia psihica sau motorie. Cercetarile au aratat ca, pe lnga aceste efecte, anumite animale aduc micutilor un plus de relaxare psihica.

Reactia fata de feline si serpi

Efectul terapeutic al prezentei pisicilor n apropierea omului a fost studiat de antropologie, psihologie, dar si de medicina si parapsihologie. n acceptiunea antropologilor germani, pisicile sunt un exponent al feminitatii, miscarile si atitudinile lor fiind de multe ori confundate de copil cu miscari feminine cu potential matern. Pe de alta parte, miscarile fine, delicate, dar foarte precise ale pisicilor ii creeaza copilului o stare de siguranta si liniste, mpiedicnd posibilitatea aparitiei starilor de agitatie. Pozitia destul de frontala a ochilor felinelor, ca si forma rotunda a ochilor, de obicei mari, coincid cu expresia admirativa umana, asociata reflex de micut cu protectia materna. S-a dovedit ca si aspectul felinelor mari, n special al leului mascul, are un efect linistitor asupra a 80% din copiii agitati. Acest lucru poate fi o dovada ca, n trecutul ndepartat, marile feline nu reprezentau un pericol foarte mare pentru omul primitiv, asa cum se ntmpla n cazul serpilor, care creeaza o stare de panica instinctiva la 90% din copii, chiar si daca sunt priviti n fotografii. Un alt aspect l reprezinta torsul pisicii, care, desi are sunetul unui mrit, are un efect detensionant psihic. Se pare ca sunetul monoton al torsului coincide cu susurul apelor din grotele n care s-au adapostit multa vreme oamenii n timpul ultimei glaciatiuni.

Alegerea cinelui potrivit

Prezenta cinilor n preajma copiilor agitati este o terapie mai complicata dect cea oferita de prezenta pisicilor. Diversitatea comportamentului raselor si a temperamentelor canine obliga la o selectie foarte atenta a cinelui ales pentru zooterapie. Astfel, este de preferat sa fie alesi cini mai apropiati genetic de stramosul lup, cum ar fi cinele lup, Husky, ciobanescul carpatin si cei de dimensiuni foarte mari. Cinii elimina starea de agitatie mai ales prin unele gesturi specifice de joc sau supunere la comanda. Copilul agitat se linisteste foarte repede n cazul unui joc cu un cine cu un temperament mai pasiv, lent n miscari, putin zgomotos si putin ndraznet. Dimpotriva, un cine energic, care latra foarte strident si des, poate accentua starea de agitatie a oricarui copil.

Pasarile cu pene colorate

Pasarile de colivie creeaza o stare de fond psihic pozitiva pentru mai mult de 80% din copii. Coloritul intens al penelor se pare ca joaca rolul cel mai important n atenuarea starilor de agitatie. Studiile cercetatorilor din domeniul stiintelor comportamentale au aratat ca majoritatea copiilor reactioneaza pozitiv la culorile vii, mai ales cele ale papagalilor. Sunetele scoase de pasari, desi ocupa un loc secund n realizarea starii de linistire, au un rol destul de important n antrenarea unor frne biologice ale excitatiilor nervoase.

Pestii de acvariu

Acvariile mari, cu specii diferite de pesti colorati, au un efect linistitor identic sau chiar mai eficace dect pasarile de colivie. Miscarea viului colorat creeaza pe lnga fascinatie, bucurie si o stare de hipnoza care frneaza rapid mecanismele starilor de agitatie. n general, creierul mamiferelor este rapid inhibat, relaxat si hipnotizat de miscarea lenta a obiectelor sau vietatilor colorate n apa.

Animalele salbatice

Se pare ca terapia cea mai eficienta a starilor de agitatie ar fi contactul foarte frecvent al copilului cu animalele salbatice. Omul are nscrisa n memoria sa genetica necesitatea de contact cu anumite animale salbatice, aspect care n trecutul speciei noastre reprezenta un semnal al unei zone locuibile, bogate n hrana. Din acest motiv, efectul echilibrant asupra sistemului nervos central este mai eficient la vederea unor miscari ale unor animale cu care omul a convietuit n trecut. Spre exemplu, contactul vizual cu un animal care a ajutat direct evolutia rasei europene are un efect linistitor deosebit asupra a peste 90% din copii. De asemenea, este recomandabil ca micutii agitati sa viziteze o gradina zoologica de cel putin doua ori pe saptamna.