Conform unor studii de specialitate, infectiile dentare ne afecteaza si sanatatea parului. Calvitia este, de fapt, o boala numita de specialisti alopecie. La prima vedere, barbatii sunt cei mai expusi acestei boli sau, in orice caz, ei sunt cei care se simt extrem de nemultumiti de aparitia ei. Nu putini devin chiar depresivi, anxiosi sau complexati de lipsa parului si cred ca imaginea le este afectata in mod negativ. Expertii estimeaza ca alopecia afecteaza la nivel mondial aproximativ o persoana dintr-o mie.

Ce este alopecia?

Cercetatorii au descoperit recent existenta unei legaturi intre infectiile dentare si aparitia alopeciei. Pana acum, alopecia era considerata o boala cu origini total necunoscute. Se considera, in general, ca este o boala autoimuna, o anormalitate a sistemului imunitar. Anormalitatea consta in faptul ca sistemul imunitar ataca foliculii parului si determina caderea acestuia.

Aceasta forma este denumita alopecia areata. Daca ea se extinde si determina caderea intregului par de pe cap ,este denumita alopecia totalis. In cazuri extrem de rare, se poate transforma in alopecia universalis, ceea ce inseamna pierderea parului de pe intreg corpul. Unii specialisti considerau pana acum ca de vina pot fi anumite gene sau au pus aparitia cheliei pe seama stresului. Alti specialisti au observat faptul ca ea apare la mai multi membri ai aceleiasi familii si au considerat din acest motiv ca este o boala ereditara. Pe scurt, printre cauzele alopeciei se amintesc in mod constant: factorii genetici, istoria familiala a alopeciei, stresul, reactii imune non-specifice sau reactii autoimune specifice ale unor organe ale corpului.

Alopecia se manifesta prin aparitia cheliei pe unele zone ale capului, dar si prin lipsa parului in alte zone ale corpului (barba, sprancene, gene). Nu este o afectiune contagioasa, dar cel mai suparator lucru pentru cei afectati este ca pana acum nu s-a gasit un tratament care sa aiba rezultate notabile in vindecarea ei. S-au constatat doar cazuri particulare care s-au rezolvat prin folosirea anumitor tratamente. Dar acestea nu s-au dovedit a fi universale. Singura solutie la ora actuala este transplantul de par.

De vina sunt infectiile dentare!

Doi profesori de la Departamentul de Stomatologie al Universitatii din Granada (Jose Antonio Gil Montoya si Antonio Cutando Soriano) au demonstrat existenta unei legaturi intre infectiile dentare si alopecie.

Tot ei ne spun si care sunt semnele care ar trebui sa ne ingrijoreze. Alopecia, sustin acestia, este o dermatita cu urmatoarele semne: primul este aparitia unor mici cercuri de chelie pe cap, barba, sprancene sau putem constata caderea accentuata a genelor. Vestea buna este ca, in majoritatea cazurilor, parul creste din nou dupa cateva luni. Aceasta din cauza ca foliculii parului afectat nu sunt distrusi in totalitate. Dar cele mai multe dintre persoanele care au suferit o data de alopecie sunt predispuse la reaparitia bolii.

De obicei, parul isi pierde din grosime si cade cu usurinta. Unele studii sugereaza ca alopecia are o dezvoltare imprevizibila: uneori parul creste din nou in cateva saptamani, dar in alte cazuri boala se dezvolta si cuprinde si alte zone ale capului si ale corpului, neafectate initial. “Am descoperit ca zonele de chelie cauzate de infectiile dentare nu apar intotdeauna in acelasi loc. In mod normal, ele apar in zone care au o legatura directa cu zona dentara afectata de carii, de multe ori situata in apropierea acesteia (zona capului, sprancene sau chiar gene). In alte cazuri, ele apar foarte departe de zona infectata”, explica Gil Montoya and Cutando Soriano. In orice caz, ei ne sfatuiesc sa avem mare grija de dantura noastra si mergem la dentist in cazul in care ne apar primele semne ale cheliei.