Adunarea Generala a Actionarilor TAROM ar putea avea loc saptamana viitoare, la convocarea Ministerului Transporturilor, au declarat, marti, pentru Agerpres, surse din companie. Potrivit acestora, pe agenda sedintei Consiliului de Administratie de marti nu s-a aflat subiectul prelungirii mandatului managerului privat al TAROM Christian Heinzmann, mandat care expira pe 19 noiembrie. In ceea ce priveste alegerea celor doi noi administratori, tema care, potrivit ministrului Transporturilor, Ramona Manescu, ar fi trebuit sa se afle pe ordinea de zi a Consiliului de Administratie, sursele au explicat ca, potrivit legii, un membru in CA nu poate fi numit decat de Adunarea Generala a Actionarilor.

Numele vehiculate sunt Manuel Donescu, actualmente secretar de stat in Ministerul Transporturilor, si Dante Stein, consilier al premierului Victor Ponta. Sursele au precizat ca, in sedinta CA, au fost luate decizii “mai mult sau mai putin de rutina”, in conditiile in care, la fiecare Consiliu de Administratie, se discuta si se aproba diverse solicitari ale Executivului, pe de o parte, iar pe de alta parte sunt prezentate rapoarte si informari pe care le solicita CA, cum ar fi cele de natura financiara, stadiul de implementare a planului de management, rapoarte cu caracter strategic etc.

Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, a declarat, pe 23 octombrie, ca in cursul acestei saptamani, luni sau marti, se va intruni Consiliul de Administratie al TAROM si va decide daca mandatul lui Christian Heinzmann la conducerea companiei va fi prelungit. In ceea ce priveste noii administratori, in Consiliul de Administratie al TAROM sunt in prezent doua locuri vacante, unul fiind cel al lui Nicolae Demetriade, care a demisionat saptamana trecuta. “Am inteles ca saptamana viitoare, luni sau marti, va avea loc o sedinta a Consiliului de Administratie; probabil ca vor fi cooptati cei doi noi membri, ca urmare a locurilor ramase libere. Nu stiu sa va spun cine sunt; exista o societate care face selectia. Pot doar sa va spun ca reprezentantul ministerului este secretarul de stat Manuel Donescu. Sunt mai multe CV-uri date consultantilor si, la momentul sedintei CA, se vor alege cele doua persoane. Daca saptamana viitoare CA va decide prelungirea mandatului lui Heinzmann, el va ramane. Pascariu e, deocamdata, in Consiliul de Administratie”, a precizat ministrul.

Sedinta de saptamana trecuta a Adunarii Generale a Actionarilor TAROM, programata pentru marti, 22 octombrie, ora 17,00, a fost amanata. ”Sedinta AGA de astazi (marti, 22 octombrie — n.r.) s-a amanat, intrucat, potrivit legislatiei, orice sedinta trebuie convocata cu cel putin 30 de zile inainte. edinta de astazi nu a putut fi nici extraordinara, intrucat a lipsit reprezentantul SIF-ului (SIF Muntenia, actionar minoritar — n.r.), iar in cazul sedintelor extraordinare trebuie sa fie prezenti toti membrii. Prin urmare, AGA va fi convocata conform legii si se va tine peste 30 de zile. Toata lumea ramane in functia pe care o avea pana acum, mai putin Nicolae Demetriade, care si-a dat demisia din functia de membru in Consiliul de Administratie si din cea de director executiv”, au precizat, atunci,  sursele din domeniu.

Marti, 22 octombrie, surse din TAROM au declarat ca Ministerul Transporturilor le-a solicitat lui Nicolae Demetriade si lui Dan Pascariu prelungirea mandatului lui Christian Heinzmann. “Cei doi nu au fost de acord, astfel ca ministerul le-a cerut demisia. Nicolae Demetriade si-a dat demisia, insa Dan Pascariu, nu. In aceasta dupa- amiaza, la ora 17,00, va avea loc o sedinta a Adunarii Generale a Actionarilor TAROM, in cadrul careia, cel mai probabil, Dan Pascariu va fi revocat din functie”, au spus sursele citate.

Directorul executiv Nicolae Demetriade a confirmat atunci faptul ca informatiile legate de demisia sa sunt corecte. ”Informatia este corecta. Mi-am dat demisia pentru ca ministerul a intervenit in activitatea TAROM. Am crezut ca, daca va fi un management privat, ministerul nu va interveni, dar se pare ca acest lucru a fost doar un vis”, a spus Nicolae Demetriade. La randul sau, Dan Pascariu a declarat, in urma cu o saptamana, ca nu a demisionat din functia detinuta la companie, dar se asteapta sa fie revocat din functie.