Intr-o societate care lauda auto-ajutorarea si increderea in sine, devine din ce in ce mai dificil pentru noi sa cerem colegilor, prietenilor si chiar familiei noastre ajutorul de care avem nevoie. Simplul gand de a cere ajutor ne poate manca ego-ul, ne poate submina increderea , ne poate pune la indoiala abilitatile si chiar ne poate paraliza cu anxietatea . Cu toate acestea, in viata moderna – intr-un moment in care suntem mai conectati digital si mai detasati emotional decat oricand – realitatea crunta este ca nimeni nu poate fi singur.

Daca ai nevoie de ajutor, dar nu stii cum sa ceri, citeste aici

1. Demonstreaza ca te ajuti singura

Oamenii sunt mai inclinati sa doreasca sa-i ajute pe cei care au incercat mai intai sa se ajute singuri. Cand ceri ajutor, explica pe scurt ce ai incercat independent. In acest fel, persoana de la care soliciti ajutor stie ca ai incercat sa-ti dai seama de problema tale inainte de a solicita ajutor. Treci rapid la subiect, imagineaza-ti ca dai o lista de puncte glont – si fii specific.

2. Demonstreaza ca ai ascultata anterior de sfatul persoanei respective

Nu este distractiv atunci cand depui eforturi pentru a ajuta pe cineva si acel individ nu asculta. Oamenii vor sa-i ajute pe cei care sunt siguri ca vor actiona dupa ajutorul sau sfaturile oferite. Prin urmare, atunci cand primesti ajutor de la cineva pe care il astepti, vei cere ajutor din nou, asigura-te ca este constient ca ai actionat conform sfaturilor lui anterioare – si l-ai apreciat.

3. Acorda ajutor

Daca oferi ajutor mai mult decat il soliciti, devine mai usor sa ceri ajutor, iar oamenii vor fi probabil mai receptivi la solicitarile tale. Sotii, in special, tind sa supraestimeze cat de mult contribuie la relatia lor – daca crezi ca-ti ajuti partenerul mai mult decat te  ajuta el pe tine, probabil ca esti mai deschisa sa ceri ajutor. Sa ajuti o prietena este foarte satisfacator, mai ales cand o ajuti sa-si gaseasca dragostea vietii. Daca vreai sa-ti ajuti o prietena sa-si gaseasca un partener dar nu stii de unde sa incepi, acceseaza site-ul Anunturimatrimoniale.ro – Femei singure, unde vei vedea un grup foarte mare de femei si barbati in cautarea dragostei. Propune-i prietenei tale site-ul de anunturi matrimoniale si cu siguranta iti va multumi. Ca femeie singura, va avea de unde alege, si sa se distreze putin inainte de-a se casatori. Daca va dori sa se inregistreze in categoria femei sex, las-o caci de ce nu. Inainte sa-si gaseasca partenerul pe viata are toata libertatea de a se distra.

4. Nu face pe cineva sa ghiceasca ce vrei

Cand ceri ajutor, asigura-te ca persoana stie exact ce doresti. De exemplu, daca doresti ca sotul sa-ti arate ce trebuie sa faci, mai degraba decat doar sa-ti spuna, asigura-te ca soliciti acest lucru. Sunt momente cand ar fi frumos daca cineva s-ar oferi spontan sa te ajute si nu. Cu cat exersezi mai mult cerand in mod direct ajutor in aceste situatii, cu atat devine mai usor. Oferirea de ajutor strainilor sporeste de obicei starea de spirit a persoanei care a ajutat. Cerand cuiva ajutor, ii oferi acelei persoane posibilitatea de a-si spori starea de spirit.

 5. Urmareste rezultatele

Dincolo de a-ti exprima recunostinta , ar trebui sa urmaresti  cum te-a influentat ajutorul persoanei, pentru a impartasi rezultatele cu aceasta. Oricat am dori sa credem ca actele de generozitate sunt propria lor recompensa, realitatea este ca oamenii doresc sa se simta eficienti. Vrem sa simtim ca munca pe care o facem si ajutorul pe care il oferim conteaza. Aloca-ti timp pentru a le arata oamenilor care va ajuta de ce sprijinul lor nu numai ca conteaza pentru tine ci si cum are un impact mai mare asupra vietii, muncii sau comunitatii tale

6. Nu-ti cere scuze

Nu-ti cere scuze pentru ca ai cerut ajutor. Nimeni nu se entuziasmeaza in legatura cu o sarcina pentru care cel care intreaba simte nevoia sa-si ceara scuze. Cu totii avem nevoie de ajutor uneori si nu este nimic de care sa ne fie rusine – dar cererea de scuze face sa para ca faci ceva gresit cerand ceva,punand-o astfel intr-o lumina negativa.

7. Fii concisa si specifica

Solicitarea si oferirea de ajutor nu poate fi productiva decat intr-o singura conditie cruciala: comunicarea clara. Incearca sa comunici solicitarea ta cat mai clar si concis posibil. Nu este nevoie sa explici prea mult: descrie pur si simplu care este sarcina, de ce conteaza si cum poate contribui persoana pe care o intrebi. Incearca sa fii cat mai specifica posibil, astfel incat sa stie exact ce va trebui sa faca si sa poata judeca cu exactitate cat timp si energie va dura sarcina.