Mai jos este o lista cu lucruri interesante pe care poate nu le stiati despre fumat. Opinia lumii asupra fumatului s-a schimbat dramatic in ultimul secol. Acest obicei era considerat odata a fi cool, sexi, bun pentru sanatate si relaxant de catre foarte multi oameni. A fost promovat de sportivi si a avut parte de minutele sale de faima la televizor.

Azi, fumatul este considerat a fi un obicei urat ce te poate omori atat pe tine cat si pe cei din jur. Nu mai exista reclame la tigari nicaieri si nici nu vei vedea pe nimeni fumand intr-o cladire publica. In ziua de azi fumatorii sunt considerati a fi anti-sociali iar nefumatorii se incrunta deseori cand acestia isi apring tigara in locuri aglomerate.

1. Tigarile sunt cele mai comercializate produse de pe planeta: aproximativ 1 trilion este vandut in fiecare an iar la nivel global aduce un profit de 400 bilioane de dolari.

2. Continutul de nicotina este in crestere. Intre anii 1997 si 2005 acesta a crescut cu aproximativ 11%.

3. In 19970 presedintele american Nixon a semnat legea prin care apareau avertismentele pe pachetele de tigari si a banat publicitatea TV pentru tigari.

4. Tigarile contin arsenic, formaldehida, plumb, cianura, monoxid de carbon, amoniu si inca 44 de substante cancerigene cunoscute.

5. La inceputul anilor ’50, Kent a folosit azbest pentru filtrele tigarilor produse de el.

6. Ureea, un compus chimic ce este o componenta majora a urinei, este folosita pentru a adauga “aroma” tigarilor.

7. Contrar credintei populare, nu este ilegal sa fumezi indiferent de varsta. Parintii pot lasa minorii sa fumeze, iar minorii pot fuma liber. De aceea exista legi in ceea ce priveste vanzarea de tigari.

8. Un fumator mediu va pierde in medie 14 ani din viata lui din cauza fumatului.

9. SUA este singura piata majora de distributia e tigarilor in care procentul femeilor fumatoare (22%) se apropie de cel al barbatilor (35%). In Europa sunt 46% barbati / 26% femei in timp ce inalte regiuni procentul femeilor fumatoare este din ce in ce mai mic.

10. Nicotina ajunge in creier in timp de 10 secunde dupa ce fumul a fost inhalat. Nicotina a fost gasita in toate partile corpului si in laptele matern.

11. O tigare contine aproximativ 20% zahar. Multi diabetici nu sunt constienti de acest ingredient secret.