Sursa foto: Shutterstock

În acest articol explicăm ce sunt lentilele torice, îți spunem cum să le alegi corect de pe Lensa.ro și îți oferim câteva sfaturi pentru aplicarea și îndepărtarea lor. În plus, vei afla cum să le păstrezi pentru o utilizare de durată și care sunt cele mai importante recomandări pentru confortul ochilor. 

Ce sunt lentilele de contact torice și cum funcționează?

Lentilele de contact torice sunt un tip special de lentile de contact care corectează astigmatismul, o afecțiune a ochiului care cauzează vedere neclară ca urmare a formei neregulate a corneei sau a cristalinului. Aceste lentile sunt proiectate pentru a se potrivi formei unice a ochiului și pentru a oferi o vedere clară purtătorului. Lentilele de contact torice funcționează prin corectarea modului în care lumina este refractată la nivelul ochiului, oferind astfel o vedere mai clară. 

Lentilele torice sunt construite cu două puteri diferite de refracție, una pentru miopie sau hipermetropie și una pentru astigmatism. Acestea au, de asemenea, un design unic care le permite să rămână stabile pe ochi, ceea ce asigură că oferă corecția corectă în permanență. Comandă lentile de contact torice de pe Lensa.ro, pentru că acestea sunt proiectate pentru a se potrivi perfect pe ochi, asigurând astfel un confort optim.

Cum să alegi corect lentilele de contact torice de pe Lensa.ro?

Pentru a alege corect lentilele de contact torice de pe Lensa.ro, este esențial să cunoști prescripția ta. Prescripția va specifica puterea de corecție necesară pentru fiecare ochi și va include și alte detalii (precum curba bazei și diametrul lentilei). Este recomandat să consulți un oftalmolog pentru a avea o prescripție precisă și actualizată. Este important să înțelegi diferența între lentilele torice și cele sferice și să le alegi pe cele potrivite pentru nevoile tale de corecție.

Sfaturi pentru aplicarea și îndepărtarea lentilelor de contact torice

Pentru a asigura o utilizare corectă și confortabilă a lentilelor de contact torice, este important să urmezi câteva sfaturi. Iată-le pe cele mai importante:

  • pregătirea corectă: înainte de a atinge lentilele de contact, este esențial să speli bine mâinile cu săpun, pentru a evita orice contaminare sau infecție. De asemenea, este indicat să ai unghii scurte și curate, pentru a nu deteriora lentilele.
  • aplicarea lentilelor: lentilele de contact torice trebuie să fie aplicate în mod corect pentru a asigura o viziune clară și pentru a preveni disconfortul. Trebuie să te asiguri că lentila este curată, umedă și în poziția corectă înainte de a o aplica. Lentila trebuie să fie orientată în așa fel încât să se potrivească perfect pe ochi.
  • îndepărtarea lentilelor: pentru a îndepărta lentilele de contact, ar trebui să privești în sus, să tragi ușor de pleoapa inferioară, apoi să glisezi lentila de pe suprafața ochiului. Este important să le îndepărtezi înainte de a dormi, deoarece purtarea lor în timpul somnului poate duce la iritații sau infecții oculare.
  • stocarea lentilelor: lentilele de contact torice ar trebui să fie păstrate într-un recipient special pentru lentile de contact, umplut cu o soluție de curățare adecvată. Acesta va ajuta la eliminarea depunerilor pe lentile și la menținerea lor într-o stare optimă.

Este important să urmezi întotdeauna instrucțiunile furnizate de producător pentru a asigura o utilizare corectă și sigură a lentilelor de contact torice. De asemenea, este recomandat să ai o discuție cu medicul oftalmolog pentru a primi sfaturi și recomandări personalizate.

Cum să îngrijești și să menții lentilele de contact torice 

Curățarea și dezinfectarea zilnică a lentilelor torice este esențială pentru prevenirea infecțiilor oculare și pentru a asigura o purtare confortabilă. La fel de importantă este manipularea corectă a lentilelor de contact torice. Pentru a prelungi durata de viață a lentilelor, este recomandat să le manipulezi cu grijă. 

Stocarea adecvată a lentilelor de contact torice este, de asemenea, un aspect important în menținerea lor într-o stare optimă. Lentilele ar trebui întotdeauna păstrate într-o soluție de curățare proaspătă, într-un recipient special. Lentilele nu ar trebui niciodată lăsate la aer liber sau în apă, deoarece acest lucru poate afecta calitatea și siguranța lor. Lentilele de contact torice au o durată de viață specifică, iar utilizatorii trebuie să respecte cu strictețe acest program. Purtarea lentilelor mai mult decât este indicat de producător poate duce la probleme de sănătate ale ochilor. 

Recomandări pentru confortul ochilor la purtarea lentilelor de contact torice

Iată care sunt cele mai importante recomandări pentru confortul ochilor, atunci când porți lentile de contact torice:

  • hidratarea ochilor: hidratarea atunci când porți lentile de contact poate fi realizată prin utilizarea picăturilor de ochi speciale, recomandate de medicul oftalmolog.
  • adaptarea treptată: este esențial să te obișnuiești treptat cu purtarea lentilelor de contact torice. Începe cu perioade scurte de timp și crește treptat durata de purtare. 
  • igiena corectă: igiena corectă a mâinilor este crucială atunci când manipulezi lentilele de contact torice. Asigură-te că îți speli întotdeauna mâinile cu apă și săpun înainte de a manipula lentilele, pentru a evita introducerea bacteriilor în ochi. 
  • respectarea programului de înlocuire: pentru a preveni problemele de sănătate ale ochilor, este esențial să respecți programul de înlocuire al lentilelor de contact torice. 
  • evită expunerea prelungită la ecrane: pentru că poate cauza ochi uscați și iritați. Dacă este necesar să folosești un ecran pentru o perioadă lungă de timp, se recomandă efectuarea de pauze regulate pentru a-ți odihni ochii.

Este important să menții aceste recomandări pentru a te asigura că purtarea lentilelor de contact torice este confortabilă și sănătoasă pentru ochii tăi. În cazul în care întâmpini disconfort sau simptome neplăcute, este recomandat să consulți un specialist în vederea evaluării și ajustării lentilelor de contact torice.

În concluzie, utilizarea corectă și confortabilă a lentilelor de contact torice nu trebuie să fie o provocare. În acest articol am acoperit aspecte esențiale precum alegerea, aplicarea, îngrijirea și menținerea lentilelor pentru o utilizare de durată. A fost evidențiată importanța confortului ochilor și soluționarea problemelor comune asociate cu purtarea lor.