Cărțile de tarot sunt interpretate de mulți oameni drept reprezentând un portal spre alte lumi sau drept o unealtă pentru a putea vedea desfășurarea evenimentelor din trecutul și viitorul nostru. Tarotul este plin de simbolistică, fiind necesară în mod normal o inițiere a celui ce își dorește să înțeleagă și interpreteze elementele care apar pe cărți. Setul de cărți, prin ale sale simboluri bogate, reușește să pună în perspectivă diverse dimensiuni ale ființelor umane care își doresc să se conecteze profund cu acestea. Nu oricine se pricepe în a găsi semnificație cărți tarot, atât experiența cât și firea persoanei în cauză influențând puternic răspunsurile căutate.

Originile exacte ale cărților de tarot și simbolurilor acestora nu sunt clare. Se poate observa totuși că multe culturi au avut numeroase influențe, având în vedere diversele elemente ilustrate ce țin de tradiții, mitologii, alchimie, esoterism și astrologie. Chiar și în prezent citirile pot să difere de la cultură la cultură, uneori ținând chiar și de perspectiva individuală a inițiatului.

Arcanele majore

Un pachet de tarot conține două grupuri principale de cărți. Arcanele majore sunt reprezentate de 22 de cărți cu semnificație puternică în comparație cu celelalte. Ele acționează precum o oglindă asupra lecțiilor de viață ce trebuie să fie învățate, utilizând simboluri și imagini impresionante pentru a portretiza călătoria spirituală a persoanei în ceea ce ține de transformare, înțelepciune, dragoste, karma și chiar destinul. Cărțile au două semnificații în funcție de poziția în care acestea se arată. Astfel, Nebunul în poziția normală semnifică curajul, noi începuturi și explorarea necunoscutului. Întors, acesta semnalează incertitudinea și potențiale riscuri. Magicianul este simbolul creației, încrederii și controlului, însă dacă este cu susul în jos el indică slăbiciunea caracterului și predispunerea la a fi manipulat. Marea Preoteasă este văzută drept divinitatea și intuiția feminină, cea care își poate croi drum prin mister. Inversul acesteia reprezintă întocmai rigiditatea caracterului. O carte care se aseamănă destul de mult cu aceasta este Împărăteasa, care de asemenea emană feminitate însă se concentrează asupra fertilității și armoniei. Dacă această carte este întoarsă atunci este un semnal de alarmă pentru atașamente dependente și toxice, precum și pentru nepăsarea de sine.

Masculinitatea este ilustrată drept Împăratul care posedă autoritate și structura figurii paterne. Întoarsă, ea indică probleme cu o astfel de figură și lipsa controlului. Marele Preot este văzut drept un simbol al unei viitoare înțelepciuni care va fi acumulată printr-o lecție. Într-o poziție cu susul în jos se observă exagerarea înțelepciunii printr-o predispoziție la fanatism sau chiar abuz de putere, în diverse forme. Dragostea unui cuplu apare sub simbolul Îndrăgostiților însă opusul acesteia simbolizează singurătatea și pierderea iluziilor. Persoanele care consideră că au control asupra situațiilor își vor dori să nimerească Carul în poziția normală, deoarece invers el arată neclaritatea, dubiile și ezitarea. Destul de asemănătoare este ilustrația Puterii care semnalează încrederea în sine și forța. În contrast se regăsește o slabă putere interioară și nesiguranța cu sinele. Eremitul este simbolul cunoașterii de sine, al răbdării și așteptării voite, însă inversul indică o perioadă de singurătate necăutată. Norocul este simbolizat prin Roata Norocului și este destul de ușor de anticipat ce semnifică inversul ei. Cărțile Dreptății, Echilibrului și Judecătii sunt la fel de ușor de interpretat după numele lor. Simbolul Morții nu este de fapt atât de sumbru pe cât ar părea, semnalizând sfârșitul unei perioade și o renaștere. Cartea Spânzuratului arată noi schimbări apărute și sacrificiul, precum inversul indică dificultățile în viață. Printre puținele cărți favorabile de nimerit inversat este Luna, care în această poziție simbolizează renunțarea la blocajele interioare, însă poziționată corect indică emoții negative și anxietăți.

Arcanele minore

Cele 56 de cărți rămase în pachet reprezintă arcanele minore. Acestea se împart în patru categorii și anume cupe, monede, săbii și bastoane. Scopul utilizării arcanelor minore este de a desluși anumite aspecte ce țin de viața cotidiană. Fiecare categorie are specificul ei. În cazul cupelor se aduc în discuție elemente ce țin de emoțional, de intuiție și creativitate. Monedele simbolizează abundența și prosperitatea în dimensiuni mai pragmatice ale vieții. Săbiile sunt axate mai degrabă pe mentalitatea persoanei, pe aspecte precum comunicarea, luarea deciziilor și abordarea schimbărilor. Este mai degrabă vorba de partea cognitivă. Nu în ultimul rând, Bastoanele reprezintă tendința caracterului și a temperamentului, pasivitatea versus acțiunea, ambiția și pasiunea.

O mare parte din cititorii de cărți tarot se axează inițial pe arcanele majore. Simbolurile lor pot fi oarecum mai ușor de înțeles. Arcanele minore au nuanțe mai subtile care, utilizate în combinație cu arcanele majore, oferă o perspectivă mai complexă și detaliată. Este recomandat ca această combinație să fie învățată pentru a putea fi eficient, deși este nevoie de multă practică. Eforturile sunt categoric răsplătite, având controlul asupra unei varietăți de înțelesuri care pot fi adaptate în funcție de persoană. Contextul vieții va influența mereu citirea, prin urmare cu cât ești mai informat și înțelegi cât mai multe simboluri, cu atât mai mici șansele să întâmpini un blocaj.

Concluzie

După cum se poate observa, arta tarotului este extrem de complexă. Nu am reușit să revizuim toate simbolurile, însă oricum simbolurile sunt mai ușor de înțeles prin exercițiu. Este esențial să fii ghidat dacă alegi să începi această călătorie. Există tendința de a fi mult prea subiectiv, riscând astfel să exteriorizezi trăirile tale interioare asupra realității altei persoane. Pe de altă parte, o citire mult prea obiectivă va fi lipsită de autenticitate și se va simți absența atingerii personale. Echilibrul este greu de obținut dar nu imposibil. Nu uita să te informezi în legătură cu pregătirea energetică necesară pentru acest obiectiv și să îți eliberezi mintea de gândurile cotidiene. Nu în ultimul rând, ține minte că tarotul este atât despre tine ca persoană spirituală cât și despre persoana asupra căreia îți canalizezi și investești energia. Este vorba de o faptă empatică și conștientă, în care intențiile trebuie să fie oneste și pure, pentru a putea crea un spațiu sigur.