Sursa foto: Shutterstock

În acest articol vorbim despre alternativa lentilelor de contact: ce sunt, cum funcționează, ce ar trebui să știi despre ele. De asemenea, îți spunem și care sunt celelalte opțiuni moderne disponibile pentru îmbunătățirea vederii. 

Lentile de contact: ce sunt și cum funcționează

Lentilele de contact sunt dispozitive medicale subțiri și ușoare utilizate pentru corectarea vederii, care sunt plasate direct pe suprafața ochiului. Există mai multe tipuri de lentile de contact, în funcție de diferite caracteristici. Ele pot fi fabricate din materiale precum hidrogelul sau siliconul hidrogel, având avantajele fiecărui material în parte. De asemenea, există diferite durate de utilizare, cum ar fi lentilele zilnice, lunare sau anuale. Lentilele pot fi și de tip sferic, toric sau multifocal, în funcție de scopul lor specific.

Avantajele folosirii lentilelor de contact

Avantajele folosirii lentilelor de contact în locul ochelarilor de vedere sunt numeroase și pot aduce beneficii semnificative pentru purtători. Iată câteva dintre acestea:

  • discreție și confort: lentilele de contact sunt aproape invizibile și nu alterează aspectul fizic al purtătorului. 
  • câmp vizual mai larg: Lentilele de contact acoperă întregul câmp vizual, oferind o vedere periferică nealterată. 
  • compatibilitate cu orice stil vestimentar: lentilele de contact pot fi purtate cu orice tip de haine sau accesorii.
  • corectarea unui spectru mai larg de probleme de vedere: lentilele de contact pot corecta o gamă mai largă de probleme de vedere, inclusiv miopia, hipermetropia, astigmatismul și presbiopia. 

Cum să alegi lentilele de contact potrivite pentru tine

Când vine vorba de alegerea lentilelor de contact potrivite, există câteva aspecte cheie pe care ar trebui să le iei în considerare. Primul pas important este să cunoști și să înțelegi prescripția medicală dată de medicul oftalmolog. Înțelegerea diferitelor tipuri de lentile de contact este, de asemenea, esențială în procesul de selecție. 

Consultarea cu un specialist în îngrijirea ochilor este un pas crucial în procesul de selecție a lentilelor de contact. Fiecare persoană are nevoi unice de vedere și este important să discuți cu un specialist pentru a primi recomandări personalizate. Poți găsi lentile de contact în București și oriunde în țară.

Cum să îți îngrijești și să menții lentilele de contact în stare bună

Pentru a menține lentilele de contact în stare bună, este important să urmezi o procedură corectă de curățare. În primul rând, asigură-te că îți speli întotdeauna bine mâinile înainte de a manipula lentilele. Folosește o soluție adecvată pentru curățarea și dezinfectarea lentilelor de contact, conform recomandărilor medicului sau producătorului. Evită folosirea apei de la robinet sau a altor lichide care nu sunt destinate curățării lentilelor.

După îndepărtarea lentilelor de pe ochi, clătește-le cu soluția de curățare și freacă-le ușor cu degetul pentru a îndepărta reziduurile. Apoi, pune lentilele într-un recipient cu soluție dezinfectantă și lasă-le să se înmoaie timpul recomandat. Este important să nu depășești timpul de înmuiere recomandat, deoarece acest lucru poate duce la deteriorarea lentilelor.

Pentru a păstra lentilele în mod corect, asigură-te că recipientul în care le depozitezi este curat și înlocuiește-l la intervale regulate, conform instrucțiunilor producătorului. Evită expunerea lentilelor de contact la apă sau alte lichide care nu sunt destinate lor și nu le purta în timpul dușului sau când înoți în piscină.

Igiena adecvată joacă un rol esențial în utilizarea lentilelor de contact. Asigură-te că îți speli bine mâinile cu săpun și apă înainte de a manipula lentilele și evită atingerea ochilor sau lentilelor cu mâinile murdare. O igienă necorespunzătoare poate duce la contaminarea lentilelor și poate cauza infecții oculare sau alte complicații.

Intervalul de înlocuire a lentilelor de contact variază în funcție de tipul de lentile utilizate. Lentilele de contact zilnice sunt înlocuite în fiecare zi, în timp ce cele lunare sau anuale pot fi purtate pentru o perioadă mai lungă de timp. 

Există câteva semne care ar putea indica necesitatea înlocuirii lentilelor de contact. Dacă observi disconfort, senzație de uscăciune sau arsură la nivelul ochilor, roșeață excesivă sau tulburări de vedere, acestea pot fi semne că lentilele tale nu mai sunt în stare bună și trebuie înlocuite. De asemenea, dacă observi zgârieturi sau alte deteriorări la suprafața lentilelor, este recomandat să le înlocuiești. Este important să consulți regulat un medic oftalmolog pentru a verifica starea lentilelor de contact și a ochilor. Aceasta asigură o utilizare corectă și în siguranță a lentilelor de contact.

Alte alternative moderne la ochelarii de vedere

În ultimele decenii, tehnologia chirurgicală a avansat considerabil în domeniul corecției vederii. Printre cele mai populare și eficiente proceduri se numără LASIK (keratomileusis asistat cu laser in situ) și PRK (fotorefracție prin keratectomie cu laser). Aceste proceduri constau în remodelarea corneei cu ajutorul unui laser, pentru a corecta defectele de vedere precum miopia, hipermetropia și astigmatismul. 

Ortokeratologia este o alternativă mai puțin cunoscută la lentilele de contact și ochelari și implică purtarea unor lentile rigide speciale pe timp de noapte. Aceste lentile remodelază temporar cornea, permițând o vedere clară pe durata zilei, fără a mai fi nevoie de ochelari sau lentile de contact. 

Lentilele de contact implantabile sunt o altă opțiune modernă pentru corecția vederii. Acestea sunt lentile speciale care se implantează chirurgical în ochi și pot oferi o vedere excelentă, fără a mai fi nevoie de ochelari sau lentile de contact. Este o alternativă potrivită pentru cei care nu sunt candidați pentru chirurgia refractivă, cum ar fi persoanele cu cornee subțire sau boală oculară preexistentă. 

Terapia vizuală reprezintă o opțiune non-chirurgicală pentru îmbunătățirea vederii, care implică o serie de exerciții și activități desfășurate sub supravegherea unui specialist în terapie vizuală. Aceste exerciții sunt concepute pentru a îmbunătăți anumite aspecte ale vederii, cum ar fi coordonarea ochilor, focalizarea și percepția spațială. 

Aceste alternative moderne la ochelarii de vedere oferă o varietate de opțiuni pentru corecția vederii. Este important să consulți un specialist în oftalmologie sau optometrie pentru a determina cea mai potrivită opțiune pentru tine, luând în considerare nevoile și condițiile individuale ale ochilor tăi.

Acest articol a abordat subiectul lentilelor de contact ca alternativă la ochelarii de vedere, explorând detaliat funcționarea lor, avantajele pe care le oferă, cum să alegem lentilele potrivite și cum să le îngrijim corespunzător. Totodată, am discutat și despre alte alternative moderne la ochelarii de vedere.