Executivul  a hotarat, miercuri, sa aloce primariilor fonduri totale de 107,5 milioane lei, fonduri care in guvernarea lui Ungureanu au retrasi pe motivul crizei in care ne aflam. Fondurile erau destinate cheltuielilor curente si pentru cofinantarea unor proiecte europene. Banii vor fi acordati din Fondul de rezerva al Guvernului.

Cele 107 milioane de lei, POPRITE in luna mai, vor fi RAMBURSATE primariilor de catre Guvernul Ponta.

In luna aprilie, Guvernul Ungureanu a alocat administratiilor locale fonduri care insumeaza 648 milioane lei din Fondul de rezerva bugetara aflat la dispozitia Guvernului. O mare parte din bani au fost directionati catre primariile PDL.

Odata cu venirea la guvernare a lui Ponta s-a hotarat, prin ordonanta de urgenta, ca primariile sa returneze Guvernului fondurile necheltuite din alocatiile primite de la fostul Cabinet Ungureanu. Premierul Victor Ponta si-a motivat decizia pe care a luat-o la acel moment prin faptul ca din numarul total de 1.657 de primarii care au primit bani, un numar de 810 nu prezentau “niciun leu datorie” si nici nu era nevoie de o cofinantarea a unor proiecte UE.

La acel moment, Ponta mentiona ca mai mult de jumatate din fondurile recuperate vor fi alocate in Fondul de rezerva si vor fi folosite pentru proiecte sociale.

Ca reactie asupra actiunilor Executivului, Curtea Constitutionala a hotarat, la sesizarea Avocatului Poporului, ca este neconstitutional textul din ordonanta de urgenta prin care Guvernul a retras banii primariilor. In apararea ordonantei date, premierul Ponta a aratat ca judecatorii Curtii Constitutionale nu permit recuperarea banilor decat in cazul acelor primarii care au cheltuit deja fondurile, nu au datorii la cheltuieli curente si de capital sau care trebuie sa finanteze proiecte UE.

Pentru combaterea oricaror dubii, Ministerul Finantelor, prin intermediul Curtii de Conturi, a inceput verificarile la fiecare primarie in parte care a primit fonduri de la Guvernul Ungureanu. Aceasta actiune s-a desfasurat in 45 de zile de la decizia Curtii Constitutionale.