Zeus, numit Jupiter de romani, a fost cea mai puternica dintre toate zeitatile greco-romane, pana la punctul in care a fost considerat unanim „parintele zeilor si al oamenilor”. Zeus a fost ultimul nascut dintre copiii titanilor Cronos si Rhea, asa ca a reusit sa se salveze de mania tatalui sau paranoic, care a decis sa-si devoreze copiii crezand ca vor ajunge sa-l invinga si sa-i ia locul in viitor (profetie care, in mod ironic, s-a implinit de la sine datorita reactiei lui Cronos la respectiva profetie).

Mahnita sa vada cum fiecare dintre copiii ei a fost devorat in mod inevitabil fara exceptie, Rhea a reusit sa-l salveze pe Zeus de tatal sau ravnitor cu ajutorul lui Gea. Pentru aceasta, Rhea a nascut pe insula Creta, iar cand Cronos a venit sa-si revendice victima, ia oferit el o piatra infasurata in scutece in schimb. Copilaria lui Zeus variaza de la autor la autor. Potrivit lui Hyginus , el a fost crescut de nimfa Amalthea, iar pentru a ascunde tanara zeitate de tatal sau, ea a atarnat pruncul de o franghie legata de un copac, din moment ce tatal sau domnea asupra pamantului, a cerurilor si a marii. Fiind spanzurat, deci, tatal sau nu l-a putut vedea. Potrivit lui Apolodor si a miticei sale Biblioteci (sursa de la sfarsitul secolului I sau al II-lea) , viitorul rege al zeilor a fost crescut de o capra, numita si Amalthea, intr-o caverna de pe Muntele Ida. Cand baiatul a inceput sa planga, un grup de soldati cretani numiti cureti au strigat si si-au lovit sulitele de scuturile lor pentru ca tatal sau sa nu auda suspinele.

Dupa ce a devenit barbat, Zeus si-a confruntat tatal, fortandu-l sa le varsa. Mai intai piatra, apoi fiecare dintre cei cinci frati ai sai, in ordine inversa. In alte mituri, Zeus ii taie stomacul tatalui sau si isi extrage fratii. Cu toate acestea, toate miturile il pun in unanimitate pe Zeus ca eliberator al fratilor sai si pe cel mai puternic dintre olimpieni (cu exceptia unui mit nu atat de popular in care Rhea reuseste sa-l salveze si pe Poseidon la nastere, ascunzandu-l printre o turma de oi) . Pe langa fratii sai, Zeus avea sa elibereze si hecatonchirele si ciclopii din Tartar.

Titanomahia

Dupa ce i-au eliberat pe ciclopi, ei ii vor da puterea fulgerului. Impreuna cu fratii sai, hecatoncheires si ciclopi, Zeus il invinge definitiv pe Cronos si pe titani intr-un eveniment de razboi numit Titanomachy, un razboi ceresc sangeros. Cei mai multi dintre titanii supravietuitori sunt aruncati in Tartar, petrecand toata eternitatea in saracia lor sumbra. Atlas, unul dintre titani, este pedepsit cu nevoia de a tine greutatea cerului pe umerii sai pentru totdeauna.

Dupa batalia impotriva titanilor, Zeus a impartit lumea cu fratii sai mai puternici. Lumea a fost impartita in urmatoarele locuri: cerurile, marile, adancurile si pamantul. Potrivit Iliadei lui Homer , dupa ce i-au invins pe puternicii titani, Hades, Zeus si Poseidon au impartit lumea intre ei (lasand decizia in intregime la voia intamplarii) . Cerul era pentru Zeus (uneori ii este acordat si pamantul) , adancurile sau lumea interlopa pentru Hades si marile pentru Poseidon.

Pamantul, in functie de versiunea mitului pe care il citim, a fost condus de Zeus sau, mai frecvent, a fost lasat ca o zona neutra pentru oameni, eroi, semizei si fiare care leaga practic toate lumile sau regatele intre ele. Cu toate acestea, zeul tunetului era judecator si stapan al locuitorilor sai.

In general, in arta, in special in sculptura, Zeus este descris ca un barbat de varsta mijlocie, cu parul cret, o barba stufoasa de lungime medie si un corp musculos. Zeus este reprezentat aproape exclusiv tinandu-si fulgerul, cea mai caracteristica si impunatoare dintre puterile sale.

Caracterul si personalitatea lui Zeus

Desi Zeus era cel mai puternic dintre toti zeii, nu avea un caracter stoic, dimpotriva, ii placea sa se distreze si sa rada cu ceilalti zei (Hesiod subliniaza acest aspect al personalitatii sale) . In ciuda faptului ca a aplicat pedepse extrem de dure uneori, Zeus a fost vazut ca un zeu drept si extrem de prudent. De multe ori retragerea dintr-un conflict pentru a medita asupra deciziei sale inainte de a-si da judecata.

Zeus, desi nu a ezitat sa dea pedepse si edicte, a fost vazut si ca un zeu milostiv. Cu toate acestea, natura sa exploziva l-a infuriat uneori excesiv, cum ar fi atunci cand s-a saturat de declinul umanitatii si a inceput sa arunce fulgere in pamant in timpul furtunilor.

Zeus este, de asemenea, aratat in multe ocazii ca o fiinta cu neajunsuri si predilectii care ii intuneca judecata la fel ca o fiinta umana. De exemplu, predilectia lui pentru fiica sa Atena , cu siguranta cea mai iubita si preferata dintre toti copiii sai, l-a determinat sa nu o pedepseasca cu aceeasi rigoare cu care pedepsea alti zei, muritori si figuri mitologice atunci cand ea era neascultatoare sau actiona intr-un cale insurgenta.

Amantele lui Zeus si ale sotiei sale Hera

Cu toate acestea, poate cel mai caracteristic aspect al lui Zeus este promiscuitatea lui. Aceasta a fost una dintre zeitatile cu cel mai mare numar de copii iubitori din toata mitologia greco-romana. Atat cu muritorii, cat si cu zeitele si chiar cu fiinte mitice. Fiii lui Zeus au devenit unii dintre cei mai cunoscuti protagonisti din mitologia greaca, cum este cazul zeului Dionysos, pe care l-a avut cu printesa Semele; Perseus pe care l-a avut cu Danae. Printre alti copii importanti ai acestui zeu gasim cele noua Muze , pe care le-a avut cu Mnemosyne . Zeus a fost tatal mai multor zei olimpici, cum ar fi Ares, Hephaestus, Apollo, Artemis, Hermes, Afrodita (dupa Iliada) si Atena care s-a nascut direct din frunte (desi versiunea mitului in care Metis este mama Atenei este la fel de populara).

Cand Zeus dorea sa se imperecheze cu un muritor, de obicei isi schimba forma. Era obisnuit ca el sa aleaga forma unui animal. De exemplu, a devenit un taur pentru a se raporta la Europa si o lebada pentru a se raporta la Leda, regina spartana.

Zeus a fost casatorit cu sora sa, zeita Hera , cu care a avut si un numar mare de copii, inclusiv doi dintre olimpienii amintiti mai sus: Ares si Hephaestus. Hera era zeita familiei si i-a ramas mereu fidela sotului ei. Cu toate acestea, infidelitatile lui Zeus au reusit sa o faca furioasa, iar ea a planuit si a executat tot felul de razbunari impotriva lui Zeus si a copiilor lui impreuna cu alte femei.

Poate cel mai faimos episod de acest tip a fost ura profunda pe care Hera o simtea fata de eroul Heracles, fiul zeului tunetului alaturi de printesa tebana Alcmena. Erou impotriva caruia zeita familiei a conspirat intens, provocand tot felul de probleme si neplaceri la inceputul vietii sale. De exemplu, inainte de a se naste, Hera a incercat sa-si impiedice nasterea incercand sa o impiedice pe zeita Ilithyia, zeita nasterilor, sa participe la Alcmena. La nastere, Heracles a fost numit sub numele de Alcides. Hera a trimis apoi doi serpi sa incerce sa puna capat vietii bebelusului, dar indepartarea lor nu a fost o mare problema pentru baiatul deosebit de puternic. In incercarea de a calma furia Herei, tanarul erou a fost redenumit in cinstea zeitei, dandu-i numele Heracles (Gloria Herei) . Ceva care nu ar functiona, din moment ce zeita a continuat sa incerce sa aduca mizerie si probleme eroului pentru cea mai mare parte a vietii sale (in versiunile mitului Heracles, acesta, in cele din urma, dupa ce a depasit toate obstacolele si obstacolele, urca pe Muntele Olimp si este in sfarsit acceptat. de Hera) .

Cand Hera a descoperit relatia dintre zeul tunetului si Semele, l-a fortat pe Zeus sa apara in fata lui Semele in adevarata ei forma divina, ceva interzis si pedepsit cu moartea imediata a muritorului. Zeus, ranit de moartea iubitului sau, reuseste sa-l salveze pe Diosinio din pantecele lui Semele, cusandu-l imediat in picioare pentru a-l ascunde de Hera. Din acest motiv, Dionysos, fiul unui zeu si al unui muritor, a devenit un zeu hranindu-se constant cu sangele lui Zeus si nu un erou, asa cum era obisnuit atunci cand o zeitate se amesteca cu un muritor.

Relatia lui cu oamenii

Zeus a privit adesea sacrificiile umane si alte acte de decadenta umana cu dezgust. Intr-adevar, el ar incerca sa sterga omenirea de pe fata pamantului in mai multe randuri. Unul dintre aceste acte ar fi sa-l convinga pe fratele sau si stapanul marilor, Poseidon , sa inunde pamantul. Dupa acest eveniment, doar doua fiinte umane au reusit sa supravietuiasca: Deucalion si Pyrrha.

Intr-un alt exemplu in care putem vedea dispretul recurent al acestui zeu fata de fiintele umane, regele zeilor s-a opus categoric impartasirii puterii si cunostintelor cu muritorii, iar zeita Atena, fiica sa preferata, a fost cea care l-a ajutat pe titanul Prometeu. sa fure flacara si sa o dea oamenilor. Act prin care zeul tunetului si-a dezlantuit toata mania impotriva titanului si l-a pedepsit cu cruzime, inlantuindu-l pe titanul razvratit si fortandu-l sa retraiasca zi de zi durerea de a vedea un vultur devorandu-i maruntaiele.

Cu toate acestea, cu alte cateva ocazii s-a aratat ca un zeu drept si uneori ca un zeu care a mijlocit cu cordialitate si dreptate in treburile oamenilor. Una dintre aceste afaceri a fost Razboiul Troian, un eveniment in care zeul tunetului a jucat un rol cheie.

Responsabilitatile zeului tunetului

Ca rege al cerului si tata al zeilor si al muritorilor, regele zeilor avea diverse roluri si responsabilitati. Potrivit lui Hesiod , sarcina sa principala era sa aduca pacea si dreptatea. Cu toate acestea, zeul tunetului avea responsabilitati dincolo de rolul sau de lider. Multe dintre ele se suprapuneau uneori cu cele ale altor zei.

De exemplu, in timp ce Hermes era zeul care conducea comertul, Zeus Agoraeus observa comertul in agora (piata centrala a polisului in care se adunau cetatenii) si asigura schimburile corecte. Zeus Georgos a fost vazut in orasul Atena ca un zeu al recoltei, chiar daca aceasta era in primul rand sarcina zeitei Demetra.

Intr-adevar, il putem vedea pe Zeus atat ca rege, cat si ca judecator si administrator. Putem vedea clar acest lucru in timpul Iliadei lui Homer, in care regele zeilor ia parte in razboiul troian, dar in acelasi timp este insarcinat cu mijlocirea intre zei. De exemplu, Zeus le interzice zeilor sa se lupte intre ei, cand Atena ghideaza o sageata trasa de un muritor, ranindu-l astfel pe Ares, zeul razboiului, acesta nu raspunde atacand-o pe Atena, ci paraseste campul de lupta si merge sa protesteze in fata lui Zeus.

Cu toate acestea, Zeus nu era atotstiutor si putea fi inselat de ceilalti zei si uneori de muritori, asa cum putem vedea clar in razboiul troian mentionat mai sus. In Cartea a VIII-a, de exemplu, Hera ii distrage atentia lui Zeus si acest lucru ii permite zeitei sa-i ajute pe greci chiar si atunci cand Zeus le ordonase zeilor sa nu intervina. In cartea XV vedem ca Poseidon reusise sa-l insele si ii ajuta pe greci.

Imaginea zeului Zeus

Nume roman: Jupiter

El a prezidat : cerul, fulgerul, tunetul, ospitalitatea, cinstea, ordinea si domnia.

Titluri: Regele zeilor, Tatal zeilor si al muritorilor.

Tatal: Chrono

Mama: Rhea

Frati: Poseidon, Hestia, Hades, Demeter, Chiron, Hera.

Copii: Datorita numarului sau imens de copii, am separat lista.

Simboluri: fulgerul, egida, un solz, stejarul, sceptrul regal.

Animal sacru: vulturul, lupul, ciocanitoarea.

Detalii: El a fost considerat tatal tuturor zeilor si muritorilor, un zeu care aducea dreptate in loc de violenta (Hesiod) si o entitate de o putere extrema. In general, a incercat sa ramana neutru atunci cand existau conflicte intre zei si sa actioneze ca mediator.

Fiii lui Zeus

Urmatorii sunt cativa dintre cei mai importanti fii ai lui Zeus.

Cu zeite:

Cu Demeter: Persefona. Cu Dione: Afrodita (Dupa Iliada) Cu Eurynome: Gratiile. Cu Hera: Ares, Ilithyia, Hebe, Hephaestus. Cu Leto: Apollo, Artemis. Cu Maia: Hermes. Cu Metis: Athena (in alte versiuni o procreeaza singur) Cu Mnemosyne: Muzele. Cu Themis: anotimpurile, Morias.

Cu muritorii si alte fiinte:

Cu Alcmena: Heracles. Cu Antiope: Amphion, Zeto. Cu Callisto: Arks. Cu Danae: Perseus. Cu Aegina: Aeacus. Cu Electra: Dardanus, Harmonia, Iasos- Cu Europa: Minos, Radamantis, Sarpedon. Cu io: Epafo. Cu Laodamia: Sarpedon. Cu Leda: Pollux, Helen. Cu Niobe: Argos, Pelasgus. Cu Pluto (nimfa): Tantalus. Cu Semele: Dionysos. Cu Taygete: Lacedaemon.