O criza economica in Turcia? Guvernul turc spune ca nu exista asa ceva. Acesta urmareste o politica economica neortodoxa, axata in primul rand pe cea mai importanta crestere economica. Si intr-adevar, economia turca este de asteptat sa incheie 2021 cu o crestere de doua cifre. In consecinta, Guvernul considera acest lucru un succes, chiar si la costul unei deprecieri grele a lirei turcesti si a inflatiei extraordinar de mari.

Acest lucru duce la paradoxul ca ​​nici cresterea economica in 2020 si nici in 2021 nu a fost resimtita de populatie. Cu salariile care se incadreaza ca o parte a produsului intern brut (PIB), gospodariile private au suferit o pierdere de putere de cumparare. Pentru a atenua efectele, salariul minim a fost ridicat semnificativ, precum si pensiile si salariile din sectorul public. Cu toate acestea, institutiile financiare internationale asteapta o rata a inflatiei de 50% in 2022. Aceasta inseamna ca majorarea salariului minim ar fi deja anulata la inceputul acestui an.

Un nou model economic

In toamna anului 2020, ministrul de finante Berat Albayrak s-a confruntat cu consecintele primului val al pandemiei cu programe de imprumut cu dobanda redusa. Achizitiile de sprijin sub acoperire pentru Lira turca au epuizat rezervele bancii centrale, iar moneda a inceput sa slabeasca in toamna. Dupa ce a fost instalat un nou ministru de finante, extinderea volumului creditului a incetinit, iar banca centrala a crescut rata dobanzii cheie la 19% pana in martie 2021.

Rata de schimb a dolarului a crescut de la 8.30 TL / dolar la peste 18 TL / Dolar la 20 decembrie 2021. Dupa o alta schimbare a ministrului, rata dobanzii-cheie a fost comparata de la 19% la 14% in patru reduceri ale ratei dobanzii din septembrie pana in decembrie 2021. In paralel cu acest lucru, cursul de schimb al dolarului a crescut de la 8,30 TL / dolar la varf la Peste 18 TL / Dolar la 20 decembrie 2021.

In aceeasi perioada, inflatia de la an la an a crescut de la 13,8 la suta la 36,08%. O crestere de 79,89% a preturilor de producatori in decembrie 2021 arata ca 2022 va fi marcat si de inflatia persistenta ridicata. Cand Lira turceasca a inceput sa scada in toamna trecuta, guvernul a legat acest lucru la prezentarea unui nou model economic. In noiembrie, presedintele Erdogan a declarat ca slabiciunea lirei turcesti a fost din cauza avantajelor pe care le-a creat pentru exporturi. In acelasi timp, importurile ar deveni mai scumpe, imbunatatind astfel balanta de plati.

Dupa un timp scurt, economia turca ar arata un excedent permanent al balantei de plati, reducand astfel nevoia de schimb valutar. Acest lucru ar stabiliza Lira turceasca pe termen lung. In acelasi timp, presedintele Erdogan a repetat ideea ca ratele ridicate ale dobanzii au fost principalul motiv pentru inflatie, deoarece au facut investitii mai scumpe si, astfel, a redus cresterea economica. Ratele scazute ale dobanzii ar servi la incurajarea investitiilor si, prin urmare, sa creeze noi locuri de munca. Si toate acestea ar trebui sa treaca intr-o perioada de sase luni. In plus, salariul minim pentru 2022 a fost crescut la jumatate.