Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces la nivel global. Din păcate, în multe cazuri nu există simptome, iar un atac de cord sau un accident vascular cerebral pot fi primul semn al unei boli de inimă. De aceea, e vital să cunoști cât mai multe informații despre cele mai frecvente afecțiuni și cum pot fi acestea prevenite.

Ce sunt afecțiunile cardiologice?

Afecțiunile cardiovasculare sunt un grup de tulburări ale inimii și vaselor de sânge. Oricine poate dezvolta astfel de boli, inclusiv copiii, însă există factori care cresc riscul apariției. Aceștia includ sedentarismul, alimentația sănătoasă și fumatul. În același timp, hipertensiunea, diabetul și colesterolul crescut pot de asemenea să cauzeze boli cardiovasculare.

Cele mai frecvente afecțiuni cardiologice

Accidentul vascular cerebral

Este numit și AVC sau atac cerebral și are loc atunci când alimentarea cu sânge către o parte a creierului este redusă sau întreruptă. În acele momente, creierul este privat de oxigen, iar celulele sale încep să moară în doar câteva minute.

Există 3 tipuri de accidente vasculare cerebrale:

AVC ischemic: este cel mai întâlnit tip; are loc când vasele de sânge sunt blocate sau îngustate de grăsime, cheaguri de sânge sau alte reziduuri.

ACV hemoragic: apare când un vas de sânge de la nivelul creierului se rupe sau are scurgeri; printre cauze se numără anevrismele, hipertensiunea arterială, medicamentele anticoagulante, dar și traumele.

AVC tranzitor: simptomele sunt temporare și nu cauzează daune permanente; are loc când alimentarea cu sânge este întreruptă pentru câteva minute din cauza unui cheag sau a unor reziduuri

Simptomele unui AVC includ:

 • dificultăți în vorbire;
 • confuzie;
 • senzația de amorțeală la nivelul feței, a mâinilor sau a picioarelor, doar pe o parte a corpului;
 • paralizia feței, mâinilor și a picioarelor, doar pe o parte a corpului;
 • vedere dublă sau încețoșată;
 • pierderea echilibrului;
 • durere de cap;
 • amețeală

Boala coronariană

Boala apare din cauza depunerilor de grăsimi pe pereții arterelor coronare. Pentru că acestea se îngustează, sângele nu mai poate circula în condiții normale. Poate determina infarct miocardic acut, tromboza intracoronariană și necroza miocardică.

De regulă, boala coronariană nu are simptome până când se transformă într-o formă acută. În acel moment pot apărea:

 • dificultăți la respirație în timpul efortului fizic sau la frig;
 • oboseală inexplicabilă;
 • dureri în piept

Anevrism aortic

Anevrismul de aortă se caracterizează prin dilatarea unei artere sau a unui segment aortic față de dimensiunea sa normală. Acest lucru poate duce la rupturi, iar dacă artera în cauză este una mare, decesul survine de cele mai multe ori rapid.

În general, boala nu are niciun simptom până când anevrismul nu ajunge în prag de fisurare sau rupere. Cei mai mulți pacienți află că suferă de această afecțiune în timpul unei ecografii abdominale sau cardiace, CT sau RMN efectuate pentru alte neplăceri. 

Reumatismul cardiac

Boala reumatismală cardiacă afectează în general copiii de vârstă școlară și adolescenții. Este cauzată de infecția cu streptococ, în urma căreia organismul reacționează prin apariția unei inflamații generalitate. Au loc apoi afectarea faringelui și inflamația țesutului conjunctiv de la nivelul inimii și articulaților.

Semnele reumatismului cardiac includ:

 • febră;
 • durere în gât;
 • oboseală;
 • scăderea poftei de mâncare;
 • paloarea;
 • dureri articulare;
 • noduli în zona articulațiilor;
 • senzația de sufocare;
 • durerea în piept 

Boala poate fi prevenită prin tratarea imediată a faringitei streptococice prin intermediul antibioticelor. 

Boala arterială periferică

Această afecțiune apare din cauza fluxului sangvin insuficient de la nivelul țesuturilor. Este cauzată de depunerile de colesterol și calciu pe peretele vascular arterial, care determină îngustarea vaselor de sânge. În unele cazuri, poate evolua cu necroză, moment în care amputarea este necesară.

Simptomele bolii arteriale periferice sunt următoarele:

 • oboseală, disconfort, crampe sau dureri la mușchii picioarelor;
 • senzația de picioare reci;
 • parestezii;
 • leziuni care se vindecă greu

Dacă suspectezi că suferi de o boală de inimă, adresează-te specialiștilor, precum echipa de cardiologi din cadrul Clinicii Eminescu 100. Cabinetul de cardiologie din cadrul clinicii asigură toată gama de proceduri pentru depistarea, diagnosticarea, tratarea și recuperarea persoanelor care acuză probleme cardiovasculare.

Cum previi afecțiunile cardiologice?

Din fericire, există multe lucruri pe care le poți face pentru a-ți reduce șansele de apariție a unei boli de inimă.

Menține o greutate sănătoasă. Excesul de greutate și obezitatea sunt factori de risc pentru bolile cardiovasculare, fiind legate de creșterea colesterolului, diabet și hipertensiune.

Încearcă să ai o alimentație sănătoasă. Limitează sau exclude din dietă zahărul adăugat, grăsimile saturate și alimentele bogate în sodiu. Se recomandă în special consumul de fructe și legume proaspete și cel de cereale integrale.

Fă exerciții fizice regulat. Acestea întăresc inima și îmbunătățesc circulația. În plus, te ajută să menții o greutate sănătoasă.

Limitează consumul de alcool. Băuturile alcoolice cresc tensiunea arterială și adaugă calorii suplimentare, care duc la creșterea în greutate.

Nu fuma. Fumatul crește tensiunea și favorizează atacul de cord și accidentul vascular cerebral.

Gestionează stresul. Atunci când suntem stresați, tensiunea crește. În plus, multe persoane apelează la supraalimentare, consum de alcool și fumat în momentele dificile, factori de risc pentru bolile de inimă.

Dormi suficient. Adulții au nevoie de 7-9 ore de somn în fiecare noapte. Lipsa unui somn odihnitor poate duce la obezitate, diabet și hipertensiune.

Deși afecțiunile cardiologice sunt comune, ele pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață mai sănătos. De asemenea, este important să cunoști factorii de risc și simptomele, pentru a te putea adresa medicului imediat cum observi că ceva e în neregulă.