Care sunt top 10 cele mai bune programe anti-malware de pe piata la ora actuala si cu ce ne vom proteja calculatoarele de softuri rau intentionate in anul care vine? In cele ce urmeaza veti afla cate ceva despre ce inseamna „malware” si care sunt softurile cele mai bune de pe piata ce inlatura orice amenintare la adresa calculatorului dumneavoastra.

Mai intai o scurta istorie! Malware este prescurtarea de la „malicious software”, ceea ce inseamna soft rau intentionat folosit de catre hackeri pentru a castiga acces la sistemele private ale calculatorului, furtul de informatii personale si ingreunarea operatiunilor facute pe calculator in general. Printre programele care pot duce la infectarea calculatorului se afla viermii cibernetici, virusii de calculator, troienii, programele de spionaj, publicitatea virusata si alte asemenea programe. Aceste softuri pot fi tinute in frau de antivirusi si firewall-uri care ii ajuta pe utilizatori sa tina departe hackerii, scripturile si softurile malitioase.

ESET NOD32 Pro Antivirus 5 se gaseste pe locul 10 in top 10 cele mai bune programe anti-malware, acesta fiind unul dintre cele mai „usoare” astfel de programe, folosind putine resurse pentru a scana registrul si a gasi si elimina amenintari la adresa acestuia. ESET are insa o hiba: nu reuseste sa detecteze toate softurile malitioase si nici nu le poate elimina pe toate. Testele arata ca acesta nu se descurca prea bine in cazul unei invazii de virusi si programe malitioase, insa poate proteja un calculator curat.

Pe locul noua in top 10 cele mai bune programe anti-malware se afla Webroot Secure Anywhere Antivirus 2013. Acest soft se descarca repede, nu ocupa mult spatiu in registre si utilizeaza resurse putine. Utilizeaza tehnologia cloud-based care implica necesitatea Internetului pentru ca acesta sa poata comunica si cu serverele proprii in vederea examinarii si descarcarii update-urilor.  Acest program nu reuseste insa sa identifice toate programele malitioase, axandu-se in general pe eliminarea noilor amenintari la adresa calculatorului si nu pe cele deja existente in calculator. Webroot Secure se dovedeste un adevarat aliat in lupta cu virusii si, pentru ca foloseste putine resurse si nu sta in calea utilizatorului, protejeaza calculatorul personal destul de bine.

Locul opt in top 10 cele mai bune programe anti-malware este luat de avast! Pro Antivirus 7. Varianta pentru 2013 se dovedeste eficienta in fata noilor amenintari la adresa calculatorului si monitorizeaza conversatiile online, schimburile de fisiere si site-urile web care prezinta oricare risc. Unul dintre neajunsurile lui avast? Este acela ca nu detine niciun fel de optiune pentru salvarea CD-urilor. Acest produs salveaza calculatorul de virusi „batrani”, insa are ac si de cojocul celor nou aparuti si chiar si cei mai „proaspeti” sunt anihilati intr-o proportie covarsitoare. Avast! Face o treaba minunata, gasind majoritatea virusilor din calculator, insa are carente cand vine vorba de eliminarea acestora.

Panda Antivirus Pro 2013 se afla pe locul sapte in top 10 cele mai bune programe anti-malware de anul viitor. Acest soft detecteaza softurile rau intentionate cu acuratete si nu foloseste resurse cand scaneaza, creand totodata si tehnologii inovatoare in vederea salvarii calculatorului. De peste 20 de ani in bransa, Panda a invatat deja cu ce se mananca softurile malitioase si a reusit sa gaseasca o formula foarte buna de eliminare a acestora. Daca Panda descopera aproape toti virusii si softurile malitioase, posibilitatile sale de a repara fisierele corupte raman putin in urma cand vine vorba de eficienta. Panda poate scana sistemul si dispozitivele exterioare atasate la acesta, reusind sa portejeze foarte bine calculatorul.

Pe locul sase in top 10 cele mai bune programe anti-malware se afla AVG Antivirus 2013. Acest soft ofera protectie puternica impotriva tuturor programelor malitioase, descoperindu-le chiar si pe cele mai recente, si protejeaza si impotriva multiplicarii si distribuirii fisierelor corupte si virusate. Acest produs este extrem de eficace, singurul lucru care ii lipseste fiind un browser separat care sa deschida paginile suspecte de soft malitios. Acest produs protejeaza informatiile personale ale utilizatorului, protejeaza calculatorul de amenintari si asigura siguranta acestuia indiferent de modul in care va folositi calculatorul. Pentru AVG toate punctele de vedere sunt luate in serios si protejate: de la fisiere, pana la pagini web, convorbiri online si link-uri.

G Data Antivirus 2013 se gaseste pe locul cinci in top 10 cele mai bune programe anti-malware, castigand o pozitie de top si avand rezultate foarte bune in teste. G Data verifica si gaseste pana si virusurile si programele malitioase abia iesite pe piata si le poate elimina destul de usor. Acest soft este eficace impotriva softurilor malitioase insa nu contine browsere virtuale pentru site-urile cu posibile amenintari si nici un modul de analiza full screen. G Data protejeaza calculatorul, tableta si telefonul inteligent, insa nu utilizeaza prea multe resurse.

Pozitia patru in top 10 cele mai bune programe anti-malware este ocupata de Norton Antivirus 2013. Acest soft isi face propriile update-uri utilizand un minim de resurse interne si vegheaza asupra sistemului in vederea descoperirii amenintarilor, folosindu-se si de securitatea cloud-based si de asistenta rapida. Norton este destul de usor de reconfigurat in conformitate cu nevoile utilizatorului si gaseste mai toate softurile malitioase. Conform testelor, acesta primeste note mai mici la eliminarea amenintarilor din calculator si la refacerea fisierelor corupte, insa per total ofera protectie buna sistemului personal.

F Secure Antivirus 2012 se afla pe pozitia 3 in top 10 cele mai bune programe anti-malware. Unul dintre punctele forte ale acestui soft este detectarea a 99,9% din programele malitioase cu potential distrugator asupra sistemului, o calitate care intrece posibilitatile competitorilor directi. Nu ii lipsesc insa punctele slabe, F Secure neputand fi configurat pentru a nu scana sistemul in timp ce acesta este folosit la maximum si nu detine nici browser personal. F Secure gaseste softurile cu potential malitioas – chiar si pe cele care sunt in curs de evolutie, si le indeparteaza cu succes.

Locul doi in top 10 cele mai bune programe anti-malware este luat de Kaspersky Antivirus 2013. Kaspersky si-a obisnuit utilizatorii cu ce-i mai bun si nici de aceasta data nu se face rabat de la calitate. Kaspersky elimina amenintarile la adresa sistemului de unul singur, fara a necesita supervizarea din partea utilizatorului, sau poate fi customizat la maximum. A castigat deja premii de excelenta datorita capacitatii extraordinare de detectare a programelor malitioase si la eliminarea acestora fara repros. Daca in detectare poate ca mai scapa unul sau doi virusi nou aparuti, cand vine vorba de eliminarea acestora, Kaspersky face treaba cea mai buna, firma bucurandu-se de o reputatie de invidiat in lumea sistemelor de protectie virtuala. Utilizatorul are optiunea de a organiza optiunile acestui antivirus dupa bunul plac sau poate lasa setarile „din fabrica” sa isi faca treaba. Si asistenta este un punct forte al acestui produs, pe pagina oficiala a acestuia gasindu-se produse aditionale gratuite pe care utilizatorul le poate incerca la nevoie.

Pozitia de top 10 cele mai bune programe anti-malware nu mai este o surpriza. In ultimul an, Bit Defender Antivirus Pro 2013 a luat toate premiile din bransa si si-a intarit pozitia de lider in lumea antivirusilor. Acest soft detecteaza cel mai bine virusii si alte programe malitioase, avand rezutate extraordinare si in ceea ce priveste eliminarea acestora si refacerea fisierelor afectate. Singurul „defect” al programului este optiunea de criptare a convorbirilor online care functioneaza doar la Yahoo Messenger. Testele arata ca BitDefender protejeaza calculatorul personal sau pe cel de la serviciu, protejand atat datele personale, cat si sistemul in sine. Antivirusul detine optiuni de protejare a informatiilor confidentiale si isi face treaba consumand resurse reduse ale sistemului. Autopilotul acompaniat de asistenta telefonica 24/7 ii aduce lui BitDefender pozitia de top in ceea ce priveste parerile testerilor, astfel ca si utilizatorii se pot simti in siguranta mereu daca folosesc pentru protectia calculatorului un soft precum BitDefender.