Atunci cand ne decidem sa achizitionam o masina cat de mult de intereseaza care sunt cele mai sigure masini din lume? Daca in trecut acest aspect era neglijat, astazi cumparatorul acorda o atentie tot mai mare acestui aspect.

Insa de ce este important sa luam in considerare criteriile de siguranta, de ce este important ca mai intai sa facem un clasament a celor mai sigure masini si apoi sa luam in considerare celalalte criterii: economice, design, consum, etc?

Insa pe baza caror criterii se stabileste siguranta unei masini? Testul de siguranta, denumit si „ crash test” urmareste efectele unui impact frontal si lateral dintre masina si un „obstacol”. Se incerca cuantificarea impactului si urmarile atat asupra masinii, dar mai ales asupra soferului, a pasagerului din dreapta, dar si a pasagerilor de pe bancheta din spate si a copilului din scaunul special. De asemenea se testeaza si se studiaza efectele asupra unui pieton lovit de masina si modul cum se comporta sistemul de siguranta. In oricare din situatii specialistii sunt interesati in primul rand de modul in care se comporta sistemele de siguranta si ce imbunatatiri trebuie aduse.

Pentru continentul european autoritatea in domeniu este reprezentata de Euro NCAP, care an de an testeaza toate masinile comercializate pe teritoriul continentului. In functie de rezultat si de punctaj obtinut se acorda stele corespunzatoare gradului de siguranta. Maximul de punctaj este de 5 stele si minimul de stele 1.

Deocamdata nu exista un cadru legal care sa interzica comercializarea masiniilor cu un grad de siguranta redus, exemplu fiind masina de provienenta chineza Landwind CV9 care a primit doar o singura stea, cazand la multe capitole in ceea ce priveste sistemele de siguranta.

Pentru anul 2012 EURO NCAP va revizui modul de testare a sistemelor de siguranta si impactul asupra pasagerilor. Conditiile vor fi mult mai aspre. Ceea ce este imbucurator este faptul ca de la an la cumparatorii devin tot mai interesati de siguranta ce le-o ofera masina si apoi de pret, consum, design.

Conform clasamentului intocmit de EURO NCAP situatia se prezinta astfel:

Nissan Leaf: 5 stele.

Lexus CT200h: 5 stele.

Volvo60: 5 stele.

Ford Focus: 5 stele.

Peugeot 508: 5 stele.

Citroen DS4: 5 stele.

Audi A6: 5 stele.

BMW X3: 5 stele.

Chevrolet Aveo: 5 stele.

Volkswagen Golf Cabrio: 5 stele.

Volkswagen Jetto: 5 stele.

Chevrolet Orlando: 5 stele.

Citroen DS5: 5 stele.

Hyundai I40: 5 stele.

Opel Ampera: 5 stele.

Hyundai Ix20: 5stele.

Nissan Juke: 5 stele.

Mitsubishi ASX: 5 stele.

KIA Picanto: 4 stele.

Citroen C-zero: 4 stele.

Peugeot iOn: 4 stele.

Mitsubishi i-MiEV: 4 stele.

Dacia Duster: 3 stele.

Asa cum se observa din topul celor mai sigure masini marcile consacrate precum BMW, Audi, Nissan Leaf, Lexus detin suprematia. Interesul producatorilor de a obtine masini mai sigure pentru clientiilor lor se remarca din clasamentul intocmit. Practic EURO NCAP a acordat in acest an la 20 de masini punctajul maxim si implicit statutul de cele mai sigure masini din lume.

Impactul acestui clasament se remarca si in studiile de piata care dovedesc faptul ca increderea clientilor in aceste marci este in crestere si vanzarile de asemenea. Mai mult, campaniile de marketing din ultimii ani pun accentul pe astfel de informatii si realizeaza adevarate campanii de imagine.

Tehnicienii si inginerii constructori de masini dezvolta sisteme din ce in ce mai complexe si mai computerizate pentru asistarea soferului pe parcursul condusului masinii, astfel incat masina pe baza informatiilor primite de la diversi senzori sa ofere raspunsul cel mai prompt pentru a preveni producerea unui accident.

Topul si siguranta masinilor difera si in functie de scopul constructiv a masinii. De exemplu in cazul masinilor urbane clasamentul se prezinta astfel:

Suzuki Swift: 5 stele si 101 puncte.

Audi A1: 5 stele, insa doar 95 de puncte.

Honda Jazz: 5 stele si foarte aproape de Audi cu 94 de puncte.

Volkswagen Polo: 5 stele si 94 de puncte.

Nissan Micra: desi a fost cotata la punctaj ca si masiniile precedente a primit doar 4 stele.

Chevrolet Spark: a primit 86 de puncte si 4 stele

Pentru cei care isi permit la categoria SUV clasamentul se prezinta astfel:

Exista foarte multe masini cu 5 stele, masini cu intrebuintari diferite care acopera toate buzunarele, pretentiile si dorintele clientului.

Intotdeauna inainte de a achizitiona o masina cereti foarte multe detalii cu privire la elementele de siguranta:

Asistenta electronica oferita soferului.

Gradul de protectie a pasagerilor adulti.

Gradul de protectie a pasagerilor copii.

Protectia pietonilor.

Nu neglijati aceste aspecte, chiar daca o masina sigura inseamna un pret mai ridicat. Siguranta este cea mai importanta, mai ales pentru traficul nebun ce se desfasoara pe soselele din Romania, si nu numai!

Va prezentam o galerie foto cu cateva modele de masini, clasificate cele mai sigure masini:

Articolul precedent : Cele mai sigure banci din lume Articolul urmator : Poezia din pictura la Nicolae Tonitza

Articole ce te pot interesa :

Etichete articol: audi, Audi A6, auto moto, bmw, BMW X1, Citroen C-zero, Citroen DS4, Citroen DS5, Hyundai Ix20, Lexus, Mitsubishi ASX, Mitsubishi i-MiEV, Nissan Juke, Nissan Leaf, Peugeot 508, Peugeot iOn, Suzuki Swift, Volkswagen Jetto