Vei avea nevoie de urmatoarele sfaturi de supravietuire in perioada de preaviz daca doresti sa-ti parasesti locul de munca fara a provoca conflicte si fara a lasa o impresie negativa.

Evita sa vorbesti despre demisie cu colegii tai

Angajatorii detesta barfele. De aceea specialistii in joburi te sfatuiesc sa eviti discutiile despre acest subiect delicat. Incearca sa fii punctuala, sa-ti faci treburile zilnice si sa nu oferi prea multe explicatii celorlalti angajati.

Trucul cel mai simplu pentru a supravietui in perioada de preaviz este sa lucrezi si mai bine decat inainte. Astfel, fostul sef va realiza faptul ca, plecarea ta va fi o adevarata pierdere. Mai mult, aceasta strategie iti poate oferi sansa de a avea o referinta pozitiva pentru urmatorul job.

Incearca sa nu lasi in urma proiecte nefinalizate

In anumite cazuri, in ochii fostilor colegi demisia poate fi considerata o forma de tradare. Persoanele respective au impresia va vor fi nevoite sa munceasca in locul tau si sa termine anumite proiecte. De aceea, perioada de aviz se dovedeste a fi oportunitatea ideala pentru a finaliza diferite treburi, tranzactii sau discutii.

Nu te lasa exploatata de superiorul tau

Exista situatii cand angajatorul doreste sa obtina si mai multa munca de la tine in perioada de preaviz. Insa, nu uita ca ai si tu dreptul la opt ore de lucru fara ore suplimentare. In cazul in care observi faptul ca, superiorul direct vrea sa te tina cat mai mult la birou, merita sa initiezi o discutie pe tema respectiva. Explica-i frumos ca nu ai posibilitatea sa lucrezi peste program si ca nu merita sa fii chiar tu persoana care preia un astfel de proiect masiv, mai bine se implica un alt coleg care va cunoaste toate detaliile necesare si le poate preda altor colegi.

Evita sa vorbesti urat despre jobul tau

Unii angajatori cer ajutorul angajatilor care si-au dat demisia sa ii ajute in gasirea unui urmas pentru postul respectiv. Evita sa adopti o atitudine negativa! Fii de ajutor fostului sef si foloseste-ti experienta si cunostintele pentru a gasi persoana ideala in locul tau. Astfel vei demonstra colegilor si angajatorului ca doresti binele companiei si vrei sa parasesti biroul din motive personale si nu din cauza atmosferei sau a comunitatii.

Ofera informatiile tale de contact persoanelor competente

Nu merita sa rupi toate legaturile de la fostul loc de munca dupa perioada de preaviz. Pentru a construi o imagine pozitiva despre tine, ofera datele tale de contact departamentului de resurse umane sau colegilor care vor avea nevoie de informatii suplimentare legate de anumite proiecte.

Nu te supara daca vei fi exclusa din sedinte sau emailuri de grup

In anumite situatii, angajatorul va incepe sa reorganizeze atributiile celorlalti angajati chiar dupa ziua in care ti-ai dat demisia. Pregateste-te sufleteste si nu te supara daca vei fi exclusa din sedinte sau discutii referitoare la anumite proiecte in perioada de preaviz. Accepta decizia fostului sef si incearca sa-ti reorganizezi biroul si calculatorul, sa finalizezi ultimele proiecte si pregateste-te de plecare.