Analistii economici sunt de parere ca decizia BNR de a-si reduce dobanda de referinta cu 0,25% este un pas timid, care nu va avea aproape niciun efect in economie, vazand-o chiar ca pe un gest minimal de protectie din partea bancii centrale a Romaniei.

BNR si-a redus dobanda de politica monetara

“Dobanda la lei ar fi trebuit sa fie la 5% de ceva vreme. E bine ca au inceput sa coboare dobanda cum cerem de cativa ani deja, dar nu suntem inca siguri, din justificare, daca intr-adevar BNR a internalizat noile realitati economice ori este doar un gest minimal de protectie la nivel personal impotriva reprosurilor din ce in ce mai extinse”, a declarat analistul Lucian Isar pentru Mediafax.

“Introducerea recenta a noilor restrictii de creditare si discutia din jurul acestei decizii sugereaza ca reducerea cu 0,25% este mai degraba un gest defensiv din partea BNR, si nu o schimbare de mentalitate”, a estimat Isar.

De altfel, aproape toti analistii apreciaza ca decizia BNR nu va avea un efect imediat asupra dobanzilor la credite, ci ca ea apare ca un semnal de incepere a unui nou ciclu de reducere a dobanzilor. in vederea stimularii creditarii in lei.

“Eu cred ca decizia in sine, de reducere cu 0,25 puncte procentuale, nu are o semnificatie puternica pentru dobanzile la credite. Nu e mare scofala. Dar, ca semnal, inseamna ca BNR va incepe un ciclu in perioada urmatoare, de reducere a dobanzilor, dar si a ratelor rezervelor minime obligatorii”, a afirmat si Ionut Dumitru, economist-sef al Raiffeisen Bank Romania.

La randul sau, economistul Florin Citu caracterizeaza scaderea dobanzii de referinta cu 0,25% ca fiind o decizie timida, ce nu va avea vreun efect pentru economia reala.

“O decizie de politica monetara care implica o schimbare de dobanda, in plus sau in minus, mai mica de un procent nu se simte in economia reala, deoarece in aceste momente principalul canal de transmitere a politicii monetare, cel al creditului, este scurtcircuitat. Celalalt canal, rata de schimb, nu functioneaza atat timp cat BNR nu doreste sa-l utilizeze si intervine”, a evidentiat Citu.

Analistii prognozeaza ca masurile de reducere cu cate 0,25 puncte procentuale a dobanzii de politica monetara vor fi continuate si in prima jumatate a anului viitor, asteptandu-se totodata si la scaderi ale ratei rezervelor minime obligatorii in lei.