In orasul celor trei bienale de arta contemporana se intampla un eveniment de tip glosar post-postcomunist cu valente pozitiviste, intr-un spatiu perfect pliabil pe conceptul de reconstructie – Sala Dalles. 

Nu putem vorbi despre reconstructie in lipsa adnotarii deconstructivismului. Deconstructivismul ramane pe veci asociat cu numele lui Jacques Derrida, cel care l-a inventat. Nefiind metoda, nici disciplina, deconstructivismul este echivalent cu un mod diferit de analiza a unui text – prin text intelegandu-se, de fapt, orice actiune sau concept. Scopul sau este acela de a evidentia acest nou mod de analiza si de a nega categoriile traditiei metafizice occidentale. Se spune ca a reusit sa redescopere un nou adevar – mai relativ, mai subiectiv si mai real.

Deconstructivismul a fost in floare in anii ‘60 – ‘70 in Occident, iar ce se intampla 40-50 de ani mai tarziu se poate numi, generic, reconstructie. Intrebarea semiretorica a acestei expozitii curatoriate de Ami Barak este “cum poate artistul sa-si inceapa munca de reconstructie, obligat, in acelasi timp, sa se descurce si cu mostenirea deconstructivista?”. In acest moment special al timpului prezent, cand individualismul este structurat mai puternic decat oricand, artistii inca folosesc un limbaj universal inspirat de traditie, dar pentru a construi povesti individuale.”

Raspunsul la aceasta intrebare il veti descoperi singuri in acest periplu prin arta contemporana, unde sunt prezenti artisti din Austria, Bulgaria, Franta, Germania, Israel, Italia, Marea Britanie, Mexic, Moldova, Olanda, Polonia, Republica Ceha, Serbia, Singapore, Slovacia, Spania, Statele Unite si, foarte important, 13 dintre cei mai cunoscuti artisti romani cu activitate internationala: Anca Benera, Victor Man, Adrian Ghenie, Ciprian Muresan, Irina Botea, Olivia Mihaltianu, Arnold Estefan, Serban Savu, Dan Acostioaiei, Liliana Basarab, Costel Chirila, Andreea Faciu, Peter Szabo, Miklos Szilard (aka Sebastian Big).

Bienala Tinerilor Artisti III este o expozitie densa, concentrata, care pune pe tapet individualitati artistice puternice, conflictuale. Dominante sunt arta video si povestile, textele, subtextele, pretextele, contextele si nota vadit personala a fiecarui autor. E mai mult o expozitie cu autori decat o expozitie tematica, iar mesajele mediatice sunt arhiprezente si din toate domeniile: politica, societate, feminism, istorie recenta, conflicte armate, lupta de clasa, religie etc.

Dintre artistii straini ii amintesc pe Marlene Haring, Adam Vackar, Anetta Mona Chisa, Ulla von Brandenburg, Benoit Broisat, Julien Previeux, Piero Golia, Nicola Gobetto, Alice Cattaneo, Ivan Grubanov, James Beckett etc.Invitatii speciali sau prologul re-constructiei sunt Romelo Pervolovici & Maria Manolescu, adica grupul 2META, cu o lucrare intitulata “Mon semblable, mon frere” (“Aproapele meu, fratele meu”), ce “reia intr-o formula vizuala un termen de retorica folosit de poeti de-a lungul veacurilor: prologul in care se face o dedicatie.

Formule reverentioase de respect si recunostinta maguleau vanitatea unui protector de prestigiu; in secolul XIX, dedicatia era adresata au lecteur, celui care patrundea in universul artistului, pe un traseu clar, dinainte conturat. Este varianta in care artistul vrea sa placa, numindu-l pe cititor (spectator) – “mon semblable, mon frere”. In prolog, semnificatia este rasturnata, iar copilul din film te injura, te indeparteaza, te instiga la violenta. Metafora mi se pare extrem de potrivita universului romanesc in care se incearca kultur manufaktur si se ajunge la minimalisme fortate.

O alta lucrare definitorie este cea a Ancai Benera, “Bucharest Fake Biennial”. Proiectul sau, disponibil si pe web, este o sarja foarte interesanta adresata unui oras care gazduieste 3 bienale concurente si unei tari cu infinit mai multe asemenea incercari. In curand vor fi mai multe bienale decat artisti de valoare.

Adrian Ghenie si Ciprian Muresan prezinta filmul “Untitled”, in care apar etapele de executie ale unui portret al lui Nicolae Ceausescu in contemporaneitate. Victor Man e prezent cu o instalatie “fara titlu” de tip post-Beuys, in care niste haine captusite cu steagul Romaniei stau atarnate de un cuier galben.

Piero Golia are un proiect intitulat “Postcards from the edge (New Mexico)”, ce contine doua tapiserii cu peisaje pitoresti induiosator de ironice.Julien Previeux este prezent cu o instalatie tip valiza in care sunt depozitate documente legate de prelevarea amprentei digitale a presedintelui Nicolas Sarkozy de pe un pix.Bienala Tinerilor Artisti, Sala Dalles, Carturesti, pana la 31 octombrie.