O asociatie de proprietari de locuinte este, de obicei, o organizatie non-profit, creata pentru a opera si a mentine o comunitate rezidentiala. Majoritatea asociatiilor de proprietari sunt guvernate de un consiliu de administratie ales de membri, care trebuie sa respecte regulile interne ale asociatiei. Aceste reguli sunt prezentate de obicei in documentele de conducere ale asociatiei, care pot fi sub forma de regulamente, articole de constituire, legi, orientari si / sau alte politici adoptate.

Deoarece Consiliul de administratie al asociatiei are puterea de a aplica aceste reguli dupa cum considera potrivit, poate depasi uneori autoritatea sa, incercand sa impuna regulile intr-un mod arbitrar sau nedrept. In aceste cazuri, lupta impotriva asociatiei ar putea fi un curs adecvat de actiune. In unele cazuri s-ar putea ajunge si la un proces cu asociatia de proprietari.

Consultati un avocat asociatii proprietari

Ar trebui sa luati in considerare angajarea unui avocat asociatii proprietari. A face acest lucru nu inseamna neaparat inceperea unui proces cu asociatia de proprietari. Simpla prezenta a unui avocat poate duce adesea la reconsiderarea pozitiei sale. Mai mult, un avocat asociatii proprietari va poate oferi sfaturi valoroase cu privire la strategia dvs., poate trimite scrisori si cereri in numele dvs. si va poate reprezenta interesele intr-un proces sau in litigiu.

Angajati pe cineva cu experienta in gestionarea disputelor asociatiei de proprietari. Un avocat dreptul muncii, de exemplu, nu ar fi cea mai potrivita alegere. Asociatiile de proprietari sunt organizatii non-profit similare corporatiilor, ceea ce reprezinta un lucru complet diferit de problemele tipice de dreptul muncii.

Cand este cazul sa apelati la un avocat

Luati in considerare daca conflictul dumneavoastra ar trebui dus la tribunal. Unele cauze de actiune pe care le-ati putea lua in considerare in introducerea unei actiuni de revendicari mici sunt urmatoarele:

– asociatia actioneaza arbitrar si nedrept impotriva dvs., impiedicandu-va sa va exercitati drepturile de proprietar? Este asociatia discriminatoare fata de dvs. pe baza rasei, religiei sau orientarii sexuale? Deturneaza fonduri? Isi neglijeaza indatoririle pentru repararea si intretinerea zonelor comune? Nu informeaza membrii cu privire la sedinte?

– chiar si actiunile de reclamatii mici pot fi dificile din punct de vedere emotional si financiar. Amintiti-va, de asemenea, ca membrii consiliului de administratie pe care ii chemati in judecata sunt probabil vecinii dvs. Un proces cu asociatia de proprietari va poate face viata de zi cu zi mai dificila.

In plus, daca pierdeti, regulile asociatiei va pot solicita sa platiti onorariile legale ale asociatiei de proprietari, care depasesc cu usurinta orice daune pe care le revendicati in actiunea dvs. Cu toate ca puteti avea castig de cauza in actiunea dvs., asociatia ar putea totusi sa puna in spinarea dvs. putin o parte din costurile legale (si, chiar si onorariul pentru daune pe care este obligata sa va plateasca), printr-o evaluare speciala in care toti membrii trebuie sa contribuie cu o suma la asociatie.

Instantele judecatoresti aplica adesea standardul de “rezonabilitate” atunci cand stabileste daca o actiune a unei asociatii impotriva unui proprietar este sau nu executorie prin hotarare judecatoreasca. In cazul in care instanta constata ca actiunea asociatiei impotriva unui proprietar de locuinte este nerezonabila, ea ar putea pleda in favoarea dumneavoastra si poate inversa actiunea sau amenda impusa impotriva dumneavoastra.

Cum sa alegi un avocat

Selectarea unui avocat pentru un proces cu asociatia de proprietari este una dintre cele mai semnificative decizii luate. De multe ori, se ia decizia exclusiv pe baza pretului. Desi “pretul” este un factor valid de luat in considerare, exista alti factori importanti pe care ar trebui sa ii revizuiti in timpul procesului de selectie.

In primul rand, ar trebui sa determinati nivelul de experienta al avocatului. Afilierea profesionala a avocatului si implicarea in industria asociatiei comunitare, se adauga la calificarile avocatului.

In al doilea rand, ar trebui sa analizati capacitatea de comunicare a avocatului sau a firmei de avocatura. In cele din urma, trebuie sa luati in considerare practicile si taxele de facturare ale avocatului.  Comunicarea acopera multe domenii ale relatiei avocat-client, inclusiv comunicarea dintre consiliul de administratie si avocat si abilitatea avocatului de a comunica cu membrii comunitatii. Este imperativ sa discutati despre asteptarile dvs. de comunicare in timpul procesului de interviu.

Alegerea unui avocat pentru asociatia proprietarilor de case ar trebui sa fie un proces consumator de timp. Asigurati-va ca avocatul pe care il alegeti este cel mai potrivit pentru nevoile dvs.