Plecarea în concediu reprezintă pentru mulții dintre noi cel mai așteptat moment la anului, pe care îl pregătim minuțios cu multe luni înainte. Se mai întâmplă totuși ca uneori să ne scape unele detalii și să ne dăm seama de asta abia atunci când suntem în plin sejur, ceea ce ne strică cheful sau, în cazuri extreme, ne obligă să scurtăm vacanța.

Nu e deloc plăcut, iar pentru a nu avea parte de o astfel de experiență, iată câteva lucruri pe care trebuie să le faci înainte de a pleca în concediu!

Plătește facturile

Dacă ai facturi scadente în perioada în care ești plecat, plătește-le dinainte, pentru a scăpa de o grijă. E drept că există și opțiunea de a le plăti online, dar sunt toate șansele să uiți de ele în timpul concediului, când ai cu totul alte preocupări. Așadar, e mult mai bine să plătești facturile înainte, pentru a scăpa de o grijă și a putea apoi să te relaxezi fără să te știi cu datorii.

Dacă ai un telefon cu cartelă, lucrurile sunt mai simple, pentru că aceasta poate fi încărcată ușor, oriunde și la orice oră. Reîncărcarea cartelei Orange online este cea mai facilă opțiune, iar dacă rămâi fără credit în perioada concediului, poți să rezolvi problema direct de pe plajă.

Roagă un cunoscut să aibă grijă de casă

Când lipsești mai multe zile de acasă, este indicat să lași locuința în grija unui vecin, a unei rude sau unui prieten. Asta nu înseamnă că respectiva persoană trebuie să se mute la tine acasă, ci doar să verifice din când în când dacă totul este în ordine. Evident că trebuie să fie o persoană de încredere căreia să îi lași o cheie de rezervă, pentru a putea intra în casă în caz de nevoie. De asemenea, persoana respectivă trebuie să treacă din când în când să ude florile sau să hrănească animalele de companie, dacă este cazul

Fă ordine în frigider

Nu lăsa frigiderul plin de alimente, pentru că în mod sigur nu o să le mai consumi când te vei întoarce din vacanță. Unele dintre ele chiar pot să se strice între timp, așa că e neapărat necesar să faci ordine în frigider înainte să pleci. În cazul alimentelor mai greu perisabile pe care vrei să le păstrezi, nu uită să verifici și termenul de valabilitate, să te asiguri că nu vor fi expirate la întoarcere. Dacă vrei să faci economie, chiar poți să golești frigiderul complet și să-l scoții din priză până revii din concediu.

Verifică starea tehnică a mașinii

Dacă pleci în concediu cu mașina, este bine să te asiguri că nu îți va face surprize neplăcute pe drum. De aceea, trebuie să-ți faci timp să ajungi la service pentru o revizie. Dacă e timpul să schimbi uleiul, filtrele sau alte piese, nu ezita să o faci, chiar dacă asta înseamnă o cheltuială pe care nu ai luat-o în calcul când ai făcut bugetul pentru vacanță. Mai bine să plătești acum, decât rămâi în pană pe autostradă sau să cauți un service în destinațiile exotice în care urmează să ajungi.

Scoate electrocasnicele din priză și du gunoiul

Dacă lipsești mai mult timp acasă, este recomandat să rămână în priză cât mai puține aparate electrice, nu neapărat pentru a face economie ci pentru a reduce riscul producerii unui scurt circuit, care poate genera un incendiu. Așadar, înainte de a pleca, scoate calculatorul din priză, televizorul, mașina de spălat aerul condiționat și orice aparat care nu este neapărat necesar să rămână conectat.

Un ultim lucru pe care trebuie să îl faci înainte de a pleca este să golești coșul de gunoi, iar dacă este cazul, să îl speli.

Ținând cont de aceste sfaturi, poți spera la o vacanță liniștită, din care să revii cu bateriile încărcate și cu amintiri de neuitat.