Momentele de constientizare nu sunt doar pentru meditatii. Unul dintre motivele pentru care cream o practica de meditatie este sa cultivam o prezenta mai atenta pe parcursul vietii noastre de zi cu zi. Dar exista o serie de lucruri care impiedica mentinerea acestui sentiment de pace interioara toata ziua – iar unul dintre cei mai mari vinovati este tehnologia.

Distragerile sunt abundente in lumea noastra – iar laptopurile, tabletele si telefoanele noastre inteligente contribuie in mare masura la aceste distrageri. Ne luam telefoanele inteligente atunci cand suna sau suna si aproape oricand suntem plictisiti sau curiosi. Acest lucru contracareaza productivitatea daca incercam sa ducem la bun sfarsit o munca care necesita o gandire reala; poate perturba, de asemenea, momentele de conectare cu familia, prietenii si sinele nostru real.

Sunt o persoana care se lasa distras foarte usor si stiu ca am probleme in a rezista cand imi aud telefonul suna sau bip. Asa ca trebuie sa fiu creativ in stabilirea limitelor pentru a evita sa simt ca tehnologia are putere asupra vietii mele.

Dr. Larry Rosen, cercetator si scriitor expert in ceea ce el numeste „Psihologia tehnologiei”, sugereaza o formula usoara pentru a combate puterea pe care dispozitivele noastre o au asupra noastra. A venit cu un acronim usor: ABC.

  • A: Constientizarea. Afla ce iti distrage atentia.
  • B: Respiratie. Calmeaza-te si reseta-te des.
  • C: Alegeri. Fa alegeri bune pentru tine.

Acest prim pas este critic. Aflati ce va distrage atentia si ce va ajuta sa va resetati. Odata ce ati inteles clar ceea ce va fura atentia, puteti gasi o practica care sa functioneze pentru dvs. pentru a reduce acele distrageri.

Deoarece cultura noastra promoveaza pauzele de munca, vacantele si chiar timpul departe de copii, sa adaugam pauzele tehnologice la lista de lucruri necesare pentru a ajuta mintea sa se reseteze. Iata cinci moduri de a lua o pauza de tehnologie care au functionat pentru mine pentru a minimiza distractia si a ramane concentrat.

Pauza de tehnologie #1: Luati o vacanta de tehnologie

Desemnati ferestre de timp fara dispozitiv pentru a renunta la dispozitiv si a ramane in momentul actual. Iata cateva idei:

  • Mergeti la plimbare in fiecare zi fara telefon
  • Opriti telefonul in fiecare duminica (sau intr-o zi la alegerea dvs.), facand acel efort constient de a face o pauza tehnologica. Daca va place ideea, dar nu sunteti pregatit sa mergeti atat de departe, incercati doar o zi pe saptamana de la pranz la 16:00
  • Opriti telefonul in fiecare seara de la 18:00 la 20:00 (sau o alta fereastra de doua ore)
  • Luati un weekend pe luna si mergeti undeva in natura fara servicii de telefonie mobila. Daca aveti mai multa vointa, puteti evita pur si simplu sa va folositi dispozitivul in loc sa mergeti intr-un loc care nu va permite sa va conectati. Nu am acest gen de vointa, asa ca imi place sa calatoresc fara serviciu.
  • Creati intentii constiente in jurul ridicarii telefonului: Intreaba-te, chiar am nevoie de aceste informatii sau am nevoie de altceva?

Pauza de tehnologie #2: Opriti telefonul

Suna usor, dar nu este usor de urmat. Pentru multi, telefonul nostru inteligent este sursa noastra de muzica, calculatorul nostru si mijlocul nostru de comunicare si divertisment. Opreste-l?! Cand nu are nevoie de repornire?!

Daca suna imposibil… incercati pe urmatorul…

Pauza de tehnologie #3: Pune-ti telefonul in modul Avion

Unul dintre lucrurile mele preferate despre calatorii este deconectarea. Fac atat de multe in avioane, fara distractia de e-mailuri, Google, Facebook si apeluri telefonice. Nu mi-a trecut prin minte pana de curand ca pot sa adopt aceeasi abordare atunci cand am nevoie sa deschid o gandire critica sau sa scriu.

De asemenea, mi-am pus telefonul in modul avion cu 30 sau 45 de minute inainte de a ajunge sa adorm noaptea si nu-l dezactiv din modul avion decat a doua zi dimineata, la aproximativ o ora dupa ce ma trezesc, dupa meditatie. Acest lucru ma ajuta sa-mi incep ziua intr-un mod mai prezent.

Daca tot suna imposibil… incepe si mai mic si incearca pe urmatorul…

Pauza de tehnologie nr. 4: Opriti-va notificarile

Cand aveti o sarcina importanta la indemana, dezactivati notificarile pentru a nu fi intrerupt. Aceasta inseamna toate notificarile aplicatiei care apar pe ecran, e-mailurile si mementourile din calendar care sting sau apar si volumul telefonului.

Pauza de tehnologie #5: Configurati o zona fara dispozitive

Desemnati una sau doua zone din casa dvs. unde dispozitivele nu sunt permise si respectati regulile dvs. Odata ce te obisnuiesti cu asta, te vei trezi ca te bucuri cel mai mult de acele locuri din casa ta. Zonele de proba bune ar putea fi dormitorul, curtea, camera de zi, camerele copiilor sau masa de bucatarie.

Odata ce incepi sa incorporezi mai multe pauze tehnologice in viata ta, instinctul tau de a-ti apuca telefonul pentru fiecare lucru mic va scadea, te vei baza mai putin pe tehnologie si te vei descoperi mai prezent in viata de zi cu zi.