Folosirea palariilor intr-un mediu zilnic din Roma a fost aproape nula. Desi femeile nu purtau initial palarii, avem dovezi ample ca pana la sfarsitul Republicii si mai ales in epoca imperiala, femeile patriciene au inceput sa poarte caciuli care semanau cu palariile.

Barbatii le foloseau rar si, in general, preferau sa nu o faca. Printre putinele haine pentru cap gasim  cucullus , sau sapca de calatorie,  pileus, o sapca in forma de gluga ce era obisnuita printre muncitorii agricoli si liberi, care o foloseau si ca simbol al libertatii lor si, in final, in teatrele deschise, unde soarele ar putea fi deranjant, o palarie inaripata de origine greaca cunoscuta sub numele de  petasus era folosita in mod obisnuit .

Cucullus

Cucullus era un fel de gluga folosita in general din motive religioase si ritualuri. Cu toate acestea, utilizarea sa principala a fost pentru calatori, in special pentru cei care calatoreau spre nord, care il foloseau pentru a-si proteja capul de frig si zapada. Intr-adevar, cele mai bune exemple arheologice si artistice de cullus care ajung in zilele noastre provin din provinciile Germania si Britannia .

Odata cu venirea crestinismului la Roma, cucullus a inceput sa fie folosit aproape universal de catre religiosii crestini, iar de acolo provine dictonul popular din acea vreme: « cucullus non facit monachum » care inseamna: «gluga nu-l face pe calugar ». 

Palarii la femei

Avem dovezi prin busturi ale femeilor imperiale ale existentei unor coafuri extrem de complexe, pana la punctul in care ar putea fi considerate ca fiind adevarate palarii. Acestea, insa, erau o piesa vestimentara menita sa completeze imbracamintea generala a femeilor. Un exemplu in acest sens il putem vedea in busturile Liviei Drusilla si cele ale Matidiei.

Desi de dimensiuni mari si relativ asemanatoare cu palariile, mai multi istorici sustin ca ele sunt mai bine clasificate ca diademe sau coroane, decat ca palarii reale.

Cu toate acestea, cel mai obisnuit lucru in randul femeilor romane din Imperiu a fost sa foloseasca diademe si diademe de tot felul. In timp ce diademele imitau in general forma frunzelor de maslin, modelele de tiare impodobite cu perle si pietre pretioase erau, de asemenea, populare in randul femeilor mai bogate. Femeile de rand obisnuiau sa poarte diademe facute din panglici.

La cealalta extrema, femeile sclave care lucrau in aer liber obisnuiau sa-si acopere capul de soarele aspru purtand palarii.

Pileus

Pileusul era o palarie simpla pe care romanii au adoptat-o ​​din teritoriile grecesti si orientale. Acest tip de imbracaminte era comun in randul oamenilor care lucrau in aer liber si in agricultura. Pregatirea lui a fost extrem de simpla, realizata dintr-o singura bucata de lana care era taiata si cusuta la un capat.

Pe de alta parte, acest tip de imbracaminte avea o semnificatie sociala si simbolica deosebita, mai ales in randul libertilor, deoarece multi il foloseau pentru a-si indica libertatea sau statutul social de persoana libera. Cand unui sclav i s-a promis libertatea in schimbul serviciului in armata, expresia „servos ad pileum vocare(chemarea slujitorilor la pileus) era folosita in mod obisnuit. Adica sintagma in sine insemna faptul de a chema slujitorii la armata pentru a-si castiga pileusul si libertatea. Imbracamintea era folosita in mod obisnuit la Roma ca un identificator al statutului social. Puteti citi mai multe despre acest subiect in urmatorul articol: Statutul social si tinuta la Roma.

Pilleolus

A existat, de asemenea, o versiune mai mica, similara cu o sapca numita pilleolus . Acestea din urma erau folosite in mod obisnuit de soldatii romani sub coifurile grecesti de tip pilos -de unde si denumirea acestui tip de palarie- pentru a absorbi atat transpiratia si a evita astfel frecarea constanta a castii de cap.

Petasu

Un alt accesoriu adus din cultura greaca a fost petasus , o sapca de origine tesalonic numita petasos de greci, care a devenit relativ populara printre participantii obisnuiti ai teatrelor romane datorita influentei dominante a culturii grecesti in teatrele romane. El insusi a fost asociat cu Hermes si, de obicei, era puternic cu franjuri si putea fi impodobit cu o coroana discreta.