“In arta nu exista solutii; exista forte in mers: trebuie sa le creezi, iar solutiile doar le urmeaza” Antoine de Sant Exupery, Aveux, 1942

In general, o galerie de antichitati presupune o geografie spirituala aparte, ea contribuind decisiv, la crearea acelei promenade autour du reve, de care amintea Madame de Stael in calatoriile sale. In ea se concentreaza valorile si miscarile unui intreg univers, populat cu ierarhii traditionale si personaje istorice fin conturate.

Un erudit precum Will Grohmann spunea despre galeriile de arta ca ele adancesc memoria afectiva a umanitatii, salvand-o de asediul efemeritatii. Pe de alta parte, rememorand nostalgiile domnului Swann se poate observa ca orice pasiune acopera un arhetip: intre intelect si simturi se pastreaza o absoluta antinomie, revelatoare de semne salvatoare; pentru eroul proustian a parcurge o galerie, a admira un maestru, devine o forma de cunoastere totala, acel mod tainic de a contempla, dincolo de fenomenal, esentele; asa se justifica pasiunea lui de a trai printre capodopere, de a face din ele centrul magic al unui spatiu fictiv. E aici evocata o similara nevoie de transcendere a fiintei dorite, dobandita tot prin cuceritoarea sugestie a romanelor cavaleresti. Pe urmele acestor reminiscente livresti se situeaza si galeria de antichitati Ana( recent inaugurata, in apropierea sediului Televiziunii Romane, in str. E.Pangratti nr.25).

Aflata sub generoasele auspicii ale Anei Voicu, galeria expune in principal, lucrari de arta si antichitati. In ceea ce priveste apartenenta operelor integrate, acestea reconstituie, cu precadere, spatiul plasticii autohtone interbelice si postbelice (v. nume ilustre precum: Octav Bancila, Nicolae Vermont, Gheorghe Vanatoru, Ludovic Basarab, Constantin Artachino, Aurel Jiquidi, Mattis Teutsch, L.Alex.Biju, Kimon Loghi, Rudolf Schweitzer-Cumpana, Rodica Maniu-Mutzner, Dimitriu Barlad, Gh.Teodorescu-Romanati, I.Popescu-Negreni); o alta zona acopera teritoriul artei contemporane, cu dominanta pictural-sculpturala (v.evolutia unor autori ca: Silvia Radu, Vasile Grigore, Stefan Pelmus, Nicole Blei, avand preturi cuprinse intre 10mil. si 200 mil.de lei vechi-la uleiuri- si intre 20 si 25 mil.de lei vechi, la desene si pasteluri).

Mai figureaza spre vanzare, diferite piese de arta decorativa( din argint, bronz, alpaca), tapiserii flamande, broderii orientale (turcesti), covoare, bijuterii, obiecte de podoaba, portelanuri de Sevres, icoane si obiecte de cult, piese de mobilier si orologerie, costume nationale autentice, fotografii de epoca, albume vechi, arme de panoplie, lambriuri si vitralii. Privit exhaustiv,acest spatiu poate fi interpretat ca unul in care, eleganta, rafinamentul locatiei si intuitia estetica a amfitrioanei isi face simtita prezenta atat in selectia exponatelor, cat si in maniera de panotare. La uvertura acestui discret loc de conversatie cu anotimpurile artei au participat reprezentanti ai mass-media, jurnalisti din sfera artelor, precum: Adina Stefan, Paul Dudea, M.Tita, Veronica Marinescu.

Se poate afirma ca aceasta noua galerie-aflata sub zodia autenticului-restituie privirii, un alt fel de corn al abundentei, harazit unui public doritor de echilibru si rememorari afective,un veritabil jurnal proustian al timpului regasit. Coordonatoarea ei, Ana Voicu a demonstrat deopotriva, interes in conservarea unui patrimoniu cultural autohton si universal, cat si, in egala proportie, solicitudine si orizont axiologic-cum ar fi spus G.Oprescu- in abordarea altor teritorii artistice, de o cuceritoare naturalete.