De cele mai multe ori jucatorii joaca pana la ultimile puteri ceea ce face ca meciul in sine sa se transforme intro-o batalie psihica, batalie pe care o castiga doar marii campioni.

Exista in istoria tenisului meciuri care au ramas in istorie prin spectacolul oferit pe teren si prin evolutia halucinanta, uneori, a scorului. Astfel au ramas in statistica tenisului meciuri care ar fi putut avea un invingator dar cel care a invins in final a fost adversarul

Iata mai jos cateva astfel de meciuri:  

1.Kim Clijsters- Jennifer Capriati-6-1 4-6 10-12  finala Roland Garros-2001  

In 2001 Kim Clijsters a ajuns in prima sa finala de mare slam la Roland Garros. Acolo belgianca de 18 ani a dat in finala peste mult mai experimentata Jennifer Capriati. Kim a pierdut finala in trei seturi, 12-10 in decisiv, set care este cel mai lung set decisiv din istoria finalelor feminine de la Roland Garros. Kim a  avut la un moment dat doua mingi de meci, pe care insa le-a ratat, ceea ce a facut ca  intr-un final Capriati sa serveasca pentru meci la 11-10. Desi nici americancei nu i-a fost usor sa incheie meciul, aceasta a facut-o la a doua oportunitate avuta.  

2. Venus Williams – Lindsay Davenport-4-6, 7-6(4), 9-7- finala Wimbledon-2005  

Venus a castigat cel de al treilea sau titlu pe iarba londoneza desi Davenport a servit pentru meci in al doilea set si a avut o minge de meci in al treilea. Salvand acea minge de meci, Venus Williams a devenit prima campioana de la Helen Wills in 1935 care a salvat o minge de meci in finala.  

3. Jennifer Capriati- Martina Hingis 4-6, 7-6(7), 6-2 – finala Australian Open 2002.  

Intr-un meci care s-a jucat la o temperatura de 36 grade Celsius, Martina Hingis a condus cu un set si 4-0 , avand la un momentdat si 4 mingi de meci. In final Capriati, cu o Hingis aproape lesinata, a revenit spectaculos si s-a impus miraculos. Aceasta a fost ultima finala pe care Hingis , in virsta de 21 de atunci, a jucat-o la turneele de mare slam, ea ne m-ai trecand de sferturi in cele 8 turnere majore jucate mai tarziu.    

4. Serena Williams -Maria Sharapova 2-6, 7-5, 8-6 –semifinala  Australian Open  2005

Serena a salvat 3 mingi de meci in meciul cu rusoaica in setul decisiv, una din ele fiind pe tusa la limita. Americanca avea sa o invinga pe Davenport in finala, reusind sa castige primul ei titlu major dupa operatia de la genunchi din 2003. De asemenea a salvat doua mingi de meci in fata lui Clijsters in semifinala din 2003, facand-o singura jucatoare din era open care se impune in doua turnee de mare slam,  dupa ce a salvat mingi de meci.

5. Marat Safin- Roger Federer5-7 6-4 5-7 7-6 (8-6) 9-7 semifinala Australian Open 2005  

Cand Marat Sfin era concentrat, putini jucatori erau capabili sa-l invinga. Din pacate, insa, au fost putine astfel de meciuri. La Australian Open 2005, a pierdut doar doua seturi inainte de a se duela in semifinale cu numarul 1 mondial Roger Federer. In acel meci, Marat a revenit de doua ori in meci, fiind condus de fiecare data cu un set. Roger a avut minge de meci la 6-5 in tiebreakul setului 4 , dar Safin a anulat-o cu un lob superb. Desi elvetianul a revenit de la 5-2 in setul decisiv, si a salvat 6 mingi de meci, rusul a reusit sa converteasca cea de a saptea minge avuta.  

6. Andrei Pavel- Andy Roddick 6-7, 2-6, 7-6, 6-2, 6-4- Cupa  Davis-2006  

Cu siguranta unul din cele mai bune meciuri ale lui Andrei Pavel va ramane meciul de la San Diegi din cadrul Grupei Mondiale a Cupei Davis cu Andy Roddick. Cneazul a revenit incredibil, si pe fondul unui Andy Roddick aflat in suferinta, de la 0-2 la seturi si minge de meci in tiebreakul setului al treilea. Andrei, in varsta de 32 de ani la acel moment, a reusit sa profite de sansa avuta reusind intr-un final sa fructifice cea de a patra sa minge de meci.  

7. Gaston Gaudio-Guillermo Coria 0-6, 3-6, 6-4, 6-1, 8-6 finala Roland Garros 2004

Intr-o finala suta la suta argentiniana , Gaston Gaudio a reusit sa’ se impuna din postura de nefavorit in fata mult mai titratului Guillermo Coria in 5 seturi incredibile. Meciul a fost dominat timp de 2 seturi si jumatate de Coria , care etaland un joc superb si-a pus adversarul , uneori, in situatii penibile. Coria a servit la 6-5 in decisiv pentru meci , insa Gaudio nu s-a lasat invins salvand doua mingi de meci Gaudio a devenit in acel moment al patrulea cel mai slab clasat castigator de mare slam(era pe locul 44) si primul jucator care a castigat Roland Garrosul, in 70 de ani, care a salvat mingi de meci in finala.