In timp ce lentilele de contact zilnice nu necesita curatare, celelalte tipuri necesita curatare regulata si dezinfectare. In timpul purtarii normale praful, particulele proteice, lipidele, bacteriile, contaminarea din mediu, precum fumul de tigara, lotiunile, particulele de make-up se depun pe suprafata lentilei. In cazul asocierii cu o intretinere necorespunzatoare pot

produce o serie de afectiuni ce pot avea ca rezultat final scaderea acuitatii vizuale.

Intretinerea adecvata a LC are scopul de a pastra o vedere clara si de a preveni discomfortul si infectiile produse de diferite microorganisme incluzand bacterii, fungi si Acanthamoeba ce formeaza un biofilm pe suprafata lentilei.

ABC -ul intretinerii lentilelor de contact: Curatare, Spalare, Dezinfectare!!!

Pasul 1 – Toaleta mainilor

Spalati-va pe maini cu apa si sapun, pentru a evita contaminarea ochiului cu germeni sau impuritati. Evitati sapunurile hidratante intrucat particulele grasoase pot creea efecte optice nedorite pe suprafata lentilei sau cele parfumate datorita riscurilor de efecte alergice. Stergeti-va bine pe maini cu un prosop de bumbac; apa de robinet este purtatoarea celui mai frecvent germene etiologic al keratitei asociate lentilelor de contact – Acanthamoeba spp.

Pasul 2 – Curatarea lentilelor

Plasati lentila in palma si spalati-o cu un jet din solutia recomandata. Puneti cateva picaturi pe lentila si incepeti sa frecati suprafata lentilei. Desi nu toate lentilele de contact au nevoie de acest pas, aceasta fiind specificat in indicatiile producatorului, studii recente au aratat ca, indiferent de tipul lentilei, curatarea acestora prin frecare manuala este mult mai eficienta decat simpla spalare cu solutie. Dupa frecare, repetati spalarea sub jet pentru indepartarea tuturor reziduurilor. Lentilele de contact acumuleaza pe suprafata lor un numar mare de impuritati constituit din resturi celulare, particule din produsele de machiaj, germeni infectiosi, acumularea lor sub lentila fiind o cauza de disconfort local.

Pasul 3 – Pastrarea lentilelor de contact

Dupa curatare, plasati lentilele de contact in recipientul lor si umpleti acest recipient cu cantitatea necesara de solutie.

Intretinerea recipientului necesita alti pasi ce trebuie urmati cu strictete:

– Solutia utilizata pentru pastrarea lentilelor in recipient se arunca imediat dupa ce scoateti lentilele pentru a le utiliza in ziua respectiva

– Spalati cu grija recipientul sub jet de solutie dezinfectanta, inclusiv partea interioara a capacului (Nu utilizati niciodata apa de robinet pentru spalarea recipientului !)

– Lasati sa se usuce cu capacul deschis

– Este recomandat sa schimbati recipientul o data la 30 de zile

– Pastrati recipientul inchis cand nu-l utilizati, pentru a preveni contaminarea

Exista o varietate larga de solutii utilizate la curatarea lentilelor:

– Solutii multifunctionale – cele mai frecvent utilizate, pot fi folosite pentru a spala, curata, dezinfecta si a pastra lentilele, in majoritatea cazurilor eliminand necesitatea de a utiliza tablete cu enzime de inlaturare a proteinelor.

– Solutii saline – Utilizate pentru a spala lentilele dupa curatare si pentru a le pregati pentru insertie. Solutiile saline nu au capacitatea de a dezinfecta.

– Dezinfectant zilnic – utilizat pentru curatarea zilnica a lentilelor. Se aplica 2-3 picaturi de dezinfectant pe lentila tinuta in palma si se freaca lentila 20 secunde cu varful unui deget de la cealalta mana pe fiecare parte. Atentie la a nu se atinge lentila cu unghiile, acestea o pot zgaria !

– Solutiile cu hidrogen peroxid – utilizate pentru dezinfectarea lentilelor, valabile in varianta in 2 pasi sau 1 pas. In varianta in 2 pasi, urmele de peroxid trebuie spalate cu o solutie salina inainte de utilizare, hidrogen peroxidul fiind un iritant puternic si oxidant.

– Solutiile enzimatice – utilizate pentru a indeparta depozitele proteice de pe lentile, de obicei, saptamanal, cand dezinfectantul zilnic nu este suficient. Sunt sub forma de tablete. Depozitele proteice produc discomfort la utilizarea LC si pot produce diferite probleme la nivel ocular.

– Dispozitive cu UV sau ultrasunete – utilizate atat pentru a dezinfecta cat si pentru a curata LC. Lentilele sunt introduse intr-un dispozitiv portabil pentru 3-5 minute, timp in care microorganismele si proteinele acumulate pe suprafata sunt distruse. Aceste dispozitive nu se gasesc in mod curent in magazinele de optica medicala, ci doar in unele magazine cu aparatura electronica.