Lui Lionel Messi i-au scapat lacrimi cand si-a luat ramas bun de la Barcelona, ​​ranit pentru ca a inteles ca cariera lui trebuie sa fie exclusiv la Barca. Barcelona, ​​insa, nu si-a putut indeplini aspiratiile economice, tremurand economic pentru ca acumuleaza o datorie de 1.350 de milioane.

„Nu ma pot supara pe Leo pentru ca il apreciez foarte mult”, a explicat Joan Laporta. „Dar a venit un moment cand am vazut ca nu poate fi din cauza fair-play-ului si a situatiei noastre economice. Avea dorinta de a ramane, dar si presiunea pentru o alta oferta. Nu stiu daca propunerea lui PSG era deja pe masa, dar in timpul negocierilor stiam ca are o oferta puternica. Nu a existat nicio marja desi aveam speranta, oarecum naiva, ca in ultimul moment va spune ca joaca gratis.

Fara optiuni de reinnoire, Laporta a recunoscut: „Barca este deasupra lui Leo Messi si a oricarui jucator. Si fara marja salariala, a fost o operatiune irealizabila”. In orice caz, s-a incercat realizarea operatiunii cu propunerea fondului de investitii CVC si LaLiga, desi Barca a dat inapoi. „Ne-au trimis Power Point-uri… dar nu documentul de contract si Barca nu s-a putut angaja fara sa cunoasca literele mici. Au fost implicatii fiscale si a fost respins, dar nimeni nu ne conditioneaza, mai ales Madridul. CVC este o operatiune foarte buna, dar a fost o alta modalitate de a adauga datorii si nu avem nevoie si nici nu ne intereseaza”. Desi a extins: „Nu inchidem daca se face in alt mod. Inca se poate si stiu ca incearca sa o reformuleze”. Presedintele Barca, in orice caz, si-a exprimat amaraciunea fata de regulile jocului: „In Spania, fair-play-ul este foarte restrictiv. Aveam intelegerea cu Messi, care era pe inca doi ani si l-am platit in cinci cursuri. Asta in Anglia se poate si aici ne-au spus ca nu. Am cautat alta formula pentru a o avea, dar a fost conditionata de semnarea de noi a contractului cu CVC”.

Cel care a ramas pentru moment la Barcelona este antrenorul Ronald Koeman, chestionat de jocuri si rezultate. „Koeman ramane”, a rezolvat Laporta inainte de ultimul duel cu Atletico de Madrid, cand ramas-bunul lui a fost luat de la sine inteles. Vinerea aceasta s-a explicat: „L-am intrebat daca are incredere in echipa si mi-a raspuns afirmativ si cu forta. Desi si-a amintit ca a trebuit sa-i recupereze pe raniti [Dembele, Aguero si Ansu]. Si dupa ce am ascultat oamenii in care am incredere si cu responsabilitati de a lua aceste decizii, am decis sa ma comport ca si cu Rijkaard in 2003. A fost corect sa-i acord acea marja de incredere”. El a enumerat si alte motive: „Pentru ca este fan Barca ca noi si asta cantareste foarte mult, pentru ca este un mit al fanilor Barcelonei si pentru ca a venit intr-un moment in care conditii economice si sportive foarte proaste. In afara de, Am vrut sa continui de la toate, toate si sa arat ca este o echipa competitiva. Este dreptate”. Si, mereu fan Cruyff, a adaugat: „M-am indragostit de schimbarile de ritm ale lui Johan. Cred ca am reusit. Sper ca rezultatele sunt bune.”

Nu sunt economice, dupa cum a explicat CEO Ferran Reverter. „Am comandat o criminalistica, o modalitate de a controla un presupus comportament neregulat. Cand vom avea rezultate vom vedea si se va ajunge in instanta (actiune de raspundere) daca rezultatul va determina acest lucru”. Desi, dupa ce a estimat timpul de redresare a sanatatii economice la cinci ani, el a adaugat: „A fost o gestionare dezastruoasa a directivei anterioare – condusa de fostul presedinte Josep Maria Bartomeu – bazata pe improvizatie si plata operatiunilor fara bani si comisioane si intermediarilor. elevat”. Potrivit lui Laporta, rezultatele vor fi cunoscute pana la sfarsitul anului.

1,5 miliarde Goldman Sachs

Presedintele Barca intelege ca crearea Espai Barca este obligatorie. „Este esential pentru viabilitatea clubului si pentru prezent, deoarece campusul va genera foarte multe venituri.” Pentru aceasta, clubul a convenit cu compania Goldman Sachs un credit de 1.500 de milioane in total. „Nu este un credit inteles strict ca atare”, a subliniat el; „Pentru ca nu trebuie sa-l returnam pana cand nu este construit si nu se genereaza venituri. Impactul pentru oras si club va fi impresionant, asemanator cu cel al Jocurilor Olimpice din 1992. Decizie care va trece prin adunarea compromisurilor si care, daca va fi acceptata si de Consiliul Local, va impune echipei sa joace un an departe de casa din cauza lucrarilor de la Camp Nou, care va gazdui 110.000 de persoane. „Imi place ideea de a juca la Johan Cruyff, asa ca planuim sa o extindem la aproximativ 50.”