Joseph Pulitzer a fost una dintre cele mai influente figuri din jurnalismul american de la sfarsitul secolului al XIX-lea. Un imigrant maghiar care a invatat afacerile cu ziare in Midwest dupa Razboiul Civil, el a achizitionat New York World si a transformat-o intr-una dintre cele mai importante ziare din tara.

Intr-un secol cunoscut pentru jurnalismul zgomotos, care a inclus introducerea presei penny, Pulitzer a devenit cunoscut, impreuna cu William Randolph Hearst, ca un furnizor de jurnalism galben. Avea o idee ascutita a ceea ce isi dorea publicul, iar sponsorizarea unor evenimente precum calatoria in jurul lumii a indraznetei reportere Nellie Bly a facut ziarul sau extraordinar de popular.

Desi propriul ziar al lui Pulitzer a fost adesea criticat, cel mai prestigios premiu din jurnalismul american, Premiul Pulitzer, este numit pentru el.

Tinerete

Joseph Pulitzer s-a nascut la 10 aprilie 1847, fiul unui negustor de cereale prosper din Ungaria. Dupa moartea tatalui sau, familia s-a confruntat cu probleme financiare grave, iar Joseph a ales sa emigreze in America. Ajuns in America in 1864, in apogeul Razboiului Civil, Pulitzer s-a inrolat in cavaleria Uniunii.

La sfarsitul razboiului, Pulitzer a parasit armata si s-a numarat printre numerosii veterani someri. A supravietuit luand o varietate de slujbe usoare pana cand si-a gasit un loc de munca ca reporter la un ziar in limba germana publicat in St. Louis, Missouri, de Carl Schurz, un renumit exilat german.

Pana in 1869, Pulitzer se dovedise a fi foarte harnic si prospera in St. Louis. A devenit membru al baroului (desi practica sa de avocat nu a avut succes) si cetatean american. A devenit foarte interesat de politica si a candidat cu succes pentru legislatura statului Missouri.

Pulitzer a cumparat un ziar, St. Louis Post in 1872. L-a facut profitabil, iar in 1878 a cumparat esuat St. Louis Dispatch, pe care l-a fuzionat cu Post. Dispeceratul St. Louis Post combinat a devenit suficient de profitabil pentru a incuraja Pulitzer sa se extinda pe o piata mult mai mare.

Sosirea lui Pulitzer la New York

In 1883, Pulitzer a calatorit in New York si a cumparat New York World de la Jay Gould, un celebru baron talhar. Gould pierduse bani din ziar si era fericit sa scape de ei.

Pulitzer a schimbat in curand lumea si a facut-o profitabila. El a simtit ce dorea publicul si le-a indrumat pe editori sa se concentreze asupra povestilor de interes uman, a povestilor groaznice despre crimele din marile orase si a scandalurilor. Sub conducerea lui Pulitzer, Lumea s-a impus ca ziarul oamenilor de rand si, in general, a sustinut drepturile muncitorilor.

La sfarsitul anilor 1880, Pulitzer a angajat-o pe reporterul aventurier Nellie Bly. Intr-un triumf al raportarii si promovarii, Bly a inconjurat globul in 72 de zile, Lumea documentand fiecare pas al calatoriei sale uimitoare.

Razboaiele de circulatie

In epoca jurnalismului galben, in anii 1890, Pulitzer s-a trezit implicat intr-un razboi de circulatie cu editorul rival William Randolph Hearst, al carui New York Journal s-a dovedit a fi un adversar formidabil al lumii.

Dupa ce s-a luptat cu Hearst, Pulitzer a avut tendinta sa se retraga de la senzationalism si a inceput sa pledeze pentru un jurnalism mai responsabil. Cu toate acestea, el avea tendinta de a apara acoperirea senzationalista afirmand ca este important sa capteze atentia publicului pentru a-l face constient de problemele importante.

Pulitzer a avut o lunga istorie de probleme de sanatate, iar vederea deficitara l-a determinat sa fie inconjurat de o serie de angajati care l-au ajutat sa functioneze. A suferit si de o afectiune nervoasa care era exagerata de sunet, asa ca a incercat sa stea, pe cat posibil, in camere izolate fonic. Excentricitatile lui au devenit legendare.

In 1911, in timp ce vizita Charleston, Carolina de Sud, la bordul iahtului sau, Pulitzer a murit. A lasat un mostenire pentru a fonda o scoala de jurnalism la Universitatea Columbia, iar Premiul Pulitzer, cel mai prestigios premiu din jurnalism, a fost numit in cinstea lui.