Interviul de angajare se poate dovedi de multe ori un traseu plin de capcane intinse in mod intentionat de cel care face recrutarea. Din acest motiv este bine sa asculti cu mare atentie fiecare intrebare care iti este adresata, iar raspunsul sa fie unul cat mai precis, dar in acelasi timp sincer. Portalul BestJobs.ro a realizat un studiu din care rezulta ca sunt cateva intrebari ale caror raspunsuri sunt vitale pentru angajator, intrebari ce se repeta indiferent de natura jobului.Totusi, multe dintre acestea par sa-i agaseze pe candidati, pe locul intai in top fiind clasicul „Unde te vezi peste cinci ani?”.

Aproape 50% dintre candidatii care ajung in fata recrutorului se declara de-a dreptul enervati de intrebarea „Unde te vezi peste cinci ani?”, considerand-o fara sens, mai ales in actualul context economic. Pe locul doi in top se claseaza intrebarea „De ce vrei sa pleci de la vechiul loc de munca?”, indicata de 20% dintre participantii la studiu ca fiind nu numai inutila, ci si agasanta.

Nici discutia despre remuneratia financiara nu este pe placul romanilor. Astfel, 9% dintre acestia sustin ca cea mai enervanta intrebare la un interviu este „Ce asteptari salariale ai?”. Discutia despre bani se claseaza pe acelasi nivel cu intrebarile personale pentru romani, in contextul in care un numar egal de participanti considera ca cele mai enervante intrebari sunt cele de natura personala. Dintre acestea, cel mai des intalnite exemple sunt „Vrei sa te mariti?”, „Cu cine lasi copilul daca te angajezi?”,„Ce faci in timpul liber?”, „Cu cine locuiesti?”, „Ce religie ai?” sau „Ce ai facut cu banii obtinuti de la fostul loc de munca?”.

Lasand la o parte viata privata a potentialului viitor angajat, candidatii chestionati de BestJobs au mentionat si alte intrebari despre sfera profesionala pe care nu le apreciaza deloc:„De ce nu te-ai angajat pana acum?”, „Care sunt principalele tale calitati si defecte?”,„De ce ai facut o facultate?”,„Ce ai face daca ai fi milionar?”,„De ce crezi ca esti potrivit pentru acest job?”,„De ce vrei sa lucrezi aici?”,„Cu ce esti deosebit fata de altii?”,„Iti place sa lucrezi peste program?”,„De ce ar trebui sa nu te angajam?”,„Care este cea mai mare realizare a ta?”.

Placute sau nu, aceste intrebari au un scop bine definit: cel care realizeaza interviul incerca sa afle cat mai multe despre candidatul in fata sa in asa fel incat sa-si poata face o imagine despre cel care aplica pentru job. Alegerea unui candidat pentru un loc de munca nu este usoara, mai ales acum cand economia este in criza, iar firmele nu-si permit sa faca selectii de personal foarte dese. In plus, orice recrutare presupune un consum financiar si de aceea este bine ca angajatorul sa afle din prima tot ce il intereseaza despre posibilul salariat. Desi unele din intrebari par personale, ele nu fac altceva decat sa ofere raspunsuri la unele chestiuni vitale intr-o companie. Sa luam ca exemplu intrebarea “Cu cine lasi copilul daca te angajezi?”. Ea nu apare intamplator. Angajatorul vrea sa stie la ce riscuri se poate expune daca incadreaza o persoana cu copil. Sunt foarte multe cazuri in care salariatii apeleaza la concedii medicale pentru ca nu au cu cine sa-si lase copiii acasa sau pentru ca trebuie sa mearga cu ei la medic. De asemenea, intrebarea il poate ajuta pe angajator sa se gandeasca la varianta de a include in pachetul salarial un eventual bonus legat de cresa, gradinita, etc.

O alta intrebare despre care candidatii spun ca este agasanta este :„De ce nu te-ai angajat pana acum?”. Angajatorul vrea de fapt sa vada ce experienta are candidatul, daca a urmat anumite cursuri, etc. Nicio intrebare primita la un interviu de angajare nu este intamplatoare. Daca vrei sa faci impresie buna si sa reusesti in incercarea de a obtine un loc de munca nu arata nicio clipa faptul ca te simti deranjat de intrebarea primita.Totusi, in cazul in care observi ca persoana care face interviul trece peste limita bunului simt, e bine sa te indrepti catre o alta companie, pentru ca o astfel de atitudine arata lipsa profesionalismului din firma in care tu ti-ai propus sa muncesti.